Με security η φύλαξη των μεταναστών στην Αγυιά

Του Παντελή Γιαΐτση

Κεκλεισμένων των θυρών ήταν η συνάντηση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή και τον πρόεδρο της Π.ΑΝ.ΕΤΑΙ.Κ., Ευστράτιο Φλεμετάκη, με μοναδικό θέμα την αποκάλυψη που έκανε η «Π» για τη δημιουργία της δομής προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στο εκθεσιακό κέντρο και την επιστολή διαμαρτυρίας των υπαλλήλων.

Μιλώντας στην «Π», ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μιχάλης Καζαλάκης, τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία απολύτως ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει στην Αγυιά, όπου στεγάζονται τρεις υπηρεσίες, ανάμεσά τους και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων.

«Είχαμε μία ενημερωτική συνάντηση με τον κ. Καλογερή και τον κ. Φλεμετάκη, καθώς στην ΔΑΟΚ εργάζονται περίπου 40 συνάδελφοι. Μας καθησύχασαν, λέγοντας ότι θα λειτουργήσει ένα κέντρο ελέγχου και ταυτοποίησης.

Είδαμε τα σχέδια του χώρου που θα κλείσει, για να στεγαστεί η δομή και μας διαβεβαίωσαν ότι από τη μία οι συνθήκες κράτησης θα είναι καλύτερες, ενώ εξασφαλίζεται και η ασφάλεια για τους εργαζόμενους», επισημαίνει στην «Π» ο κ. Καζαλάκης.

Ωστόσο, το βασικό ερώτημα που απασχολεί είναι τι θα γίνει αν αυξηθούν οι ροές, ειδικά το καλοκαίρι, και ο αριθμός των φιλοξενούμενων μεταναστών μεγαλώνει σταδιακά…

«Το ρωτήσαμε αυτό και μας ενημέρωσαν ότι γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, για να μην περιμένουμε τη μεταφορά των μεταναστών από πλοία της γραμμής, αλλά να υπάρχει κάποιο που θα κάνει συγκεκριμένο δρομολόγιο απευθείας στα κέντρα κράτησης της ηπειρωτικής Ελλάδας», προσθέτει.

«Ο χώρος που δημιουργείται η δομή στην Αγυιά ελέγχεται ήδη από άτομα του κλιμακίου του Υπουργείου, που απαγορεύουν την πρόσβαση και την κυκλοφορία ακόμη και υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», υπήρξε επικοινωνία με τον γ.γ. Σπύρο Σταθούλη, στον οποίο εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός αυτό, τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι έτοιμη η δομή, ούτε έχει παραχωρηθεί επίσημα ο χώρος».

Ιδιωτική εταιρεία security στη φύλαξη

Αναφορικά με την ασφάλεια και τη φύλαξη, ζήτημα που απασχολεί τους εργαζομένους, ο κ. Καζαλάκης είπε πως θα την αναλάβει ιδιωτική εταιρεία security!

«Σαφώς και ρωτήσαμε για το θέμα της ασφάλειας. Όπως μας είπε ο κ. Καλογερής, θα αναλάβει τους εσωτερικούς χώρους μία ιδιωτική εταιρεία και δεν θα βρίσκονται μόνο 4 με 5 λιμενικοί όπως πέρυσι.

Ήταν εκατοντάδες τα άτομα που δεν μπορούσαν να τα ελέγξουν. Η φύλαξη θα είναι 24ωρη, ενώ θα γίνουν και κάποιες παρεμβάσεις στον χώρο. Θεωρώ ότι εξασφαλίζεται η ασφάλεια για τους συναδέλφους μας και εκφράσαμε την ικανοποίησή μας, αρκεί όσα είδαμε να εφαρμοστούν στην πράξη», κατέληξε ο κ. Καζαλάκης.

Να σημειωθεί ότι τρεις φορές χρειάστηκε, μέχρι σήμερα, η άμεση παρέμβαση λιμενικών, με τη συνδρομή του ΤΑΕ Χανίων, προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση ανάμεσα στους μετανάστες.

Στήνονται τα κρεβάτια, μειώθηκε το μίσθωμα

Την ίδια ώρα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Π», οι εργασίες συνεχίζονται και μάλιστα χθες, στήνονταν τα κρεβάτια στο εσωτερικό του εκθεσιακού κέντρου. Μάλιστα, στήνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαχωρίζεται κάθε «καραβιά», προκειμένου να εντοπίζεται πιο εύκολα από τις λιμενικές Αρχές ο διακινητής.

Πάντως, έγκυρες πηγές αναφέρουν στην «Π» ότι το ετήσιο μίσθωμα του χώρου έχει μειωθεί, πριν καν πέσουν οι υπογραφές ανάμεσα σε Υπουργείο και Π.ΑΝ.ΕΤΑΙ.Κ.! Ενώ οι πληροφορίες έλεγαν ότι θα κυμαινόταν στα 200.000 ευρώ, τελικά φαίνεται πως πέφτει στα 180.000 ευρώ!

Στο Ηράκλειο τι γίνεται;

Κι ενώ όλα δείχνουν ότι τα πράγματα στα Χανιά προχωρούν, στο Ηράκλειο υπάρχει προβληματισμός για την εξεύρεση χώρου. Όλα είναι ρευστά και άπαντες αναμένουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι πιθανότητες φέρουν την περιοχή των Μαλάδων να προτιμάται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε ακίνητο που είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό του εκθεσιακού χώρου της Αγυιάς.

Η εξεύρεση του κατάλληλου χώρου από κλιμάκιο που κατέβηκε από την Αθήνα έλαβε υπ’ όψιν παραμέτρους όπως, χωρητικότητα, καταλληλόλητα, κόστος παρεμβάσεων, όπως βεβαίως και τον χρόνο που απαιτείται για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει η δομή.

Ακόμη και τώρα, όμως, ο «γρίφος» δεν έχει λύση, προβληματίζοντας για το τι μπορεί να συμβεί σε ενδεχόμενη αύξηση μεταναστευτικών ροών, που θα βρει απροετοίμαστη την ανατολική Κρήτη. Θα μεταφέρονται όλοι στα Χανιά; Τα παραπάνω ερωτήματα, αν δεν απαντηθούν σύντομα, δημιουργούν μία προοπτική που ανησυχεί τους φορείς των Χανίων ότι η Αγυιά πιθανώς να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό απ’ ό,τι υπολογίζεται σήμερα.

Η πρέσβειρα της Αυστρίας

Συνοδευόμενη από υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Χανίων και την Αντιπεριφέρειας, η πρέσβειρα της Αυστρίας Gerda Vogl βρέθηκε χθες, το πρωί της Τετάρτης, στην Αγυιά και ξεναγήθηκε στους χώρους.

Η κυρία Vogl ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, τη λειτουργία της δομής, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα στη χώρα μας, η κυρία Vogl έδειξε ενδιαφέρον για το ολοένα εντονότερο πρόβλημα της μετανάστευσης στην Κρήτη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, λόγω των ελλιπών υποδομών φιλοξενίας των μεταναστών.