Ηράκλειο, η πλατεία Ελευθερίας από ψηλά

Το λιγότερο εκρηκτική μπορεί να χαρακτηριστεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα στην ατζέντα της οποίας υπάρχουν δύο και μοναδικά θέματα που έχουν τεθεί στο επίκεντρο της τοπικής ειδησεογραφίας το τελευταίο διάστημα. Το ένα θέμα είναι η λίστα των 19 δέντρων, που είχε αποφασιστεί να κοπούν από το σύνολο των 30 που μπήκαν στο κάδρο της αξιολόγησης.

Το άλλο θέμα είναι η πολύκροτη υπόθεση της κυκλοφοριακής μελέτης της παλιάς πόλης, που θα κρίνει το μέλλον των πεζόδρομων στη ζώνη ανάπλασης του κεντρικού άξονα της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για δύο θέματα, τα οποία έχουν ανεβάσει στα ύψη τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, κάτι που αναμένεται να καταγραφεί και στην επόμενη συνεδρίαση του Σώματος.

Τι θα γίνει με τα δέντρα

Η συζήτηση για τις κοπές των δέντρων επανέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από ενστάσεις που διατύπωσε στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος ο κ. Π.Ινιωτάκης σε σχέση με παρανόηση που, όπως είπε, έγινε σε ό,τι αφορά στις εισηγήσεις και τις τελικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τις κοπές των δέντρων, και στο πλαίσιο αυτό αξιολογήθηκε ότι θα πρέπει να γίνει εκ νέου μια συζήτηση σε σχέση με τη διαχείριση του κρίσιμου αυτού θέματος.

Ωστόσο το γεγονός ότι ενώ είχε αποφασιστεί να ξανασυζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το όλο θέμα και στο μεσοδιάστημα προέκυψε το νέο περιστατικό με την πτώση της λεύκας στη λεωφόρο Ικάρου, έχει προκαλέσει εύλογα έντονο προβληματισμό για τη γενικότερη κατάσταση του πρασίνου στην πόλη.

Ήδη τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής έχουν διατυπώσει σοβαρά ερωτηματικά για εκατοντάδες  δέντρα σε αστικούς, επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους που ασφυκτιούν στην άσφαλτο, χωρίς να έχουν περιθώρια να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα, τα οποία είναι ζητούμενο να ελεγχθούν όχι υπό το πρίσμα του «εύκολου αποκεφαλισμού τους» αλλά της πραγματικής αποτίμησης της κατάστασής τους με επιστημονικά κριτήρια που θα δώσει και τον οδικό  χάρτη διαχείρισης της κάθε περίπτωσης.

Εντοπισμένα εκφράζεται προβληματισμός και για τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, καθώς εκεί υπάρχουν τρία δέντρα, που αν πέσουν, επειδή έχουν μεγάλο εύρος ανάπτυξης, μπορούν να χτυπήσουν 200 με 300 άτομα.

Ωστόσο αυτό το οποίο υπογραμμίζουν ως αναγκαιότητα τα μέλη της επιτροπής είναι η ανάγκη απόκτησης του αναγκαίου εξοπλισμού για να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι, ώστε στο μέλλον να μην έχουμε παρόμοιες καταστάσεις και να ανακυκλώνονται τα προβλήματα που έχουμε σήμερα μπροστά μας.

Πως θα οργανωθεί  η κυκλοφορία    στην παλιά πόλη

Την αναθεωρημένη πρόταση της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με την κυκλοφοριακή οργάνωση της παλιάς πόλης συζητά τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κεντρικός πυρήνας της πρότασης στηρίζει τη διατήρηση των πεζόδρομων από την Δικαιοσύνης, την Ίδης, την Καλοκαιρινού ως την οδό Καζάνη, όπου σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη  οι αποστάσεις από το Μεϊντάνι ως την πλατεία 18 Άγγλων, τη Γιαμαλάκη, την Πλατεία Κορνάρου ή το πάρκο Γεωργιάδη, δεν υπερβαίνουν τα 500 μ. και δε θεωρούνται αποτρεπτικές, ακόμη και για κάποιο που θα χρειάζεται να περπατάει σε καθημερινή βάση.

Η τελική πρόταση κάνει αποδεκτό το αίτημα των καταστηματαρχών της οδού 1821, για την πεζοδρόμηση και της 1821, από την Λ.Δικαιοσύνης ως την οδό Κυρίλλου Λουκάρεως, με εξαίρεση τα τμήματα από την οδό Κόσμων ως την οδό Μονής Οδηγητρίας που θα αποτελούν σημεία εισόδου και εξόδου οχημάτων στο σταθμό αυτοκινήτων της οδού Θησέως.

Ακόμα με αφορμή και το επικείμενο open mall, δρομολογείται η πεζοδρόμηση των οδών Έβανς από Αβέρωφ ως Δικαιοσύνης, Χατζημιχάλη Γιάνναρη από Σμύρνης ως Έβανς, Γιαννιτσών, Τζαγκαράκη, Ρούσου Χούρδου και Κοζύρη. Παράλληλα δημιουργείται ένας κυκλοφοριακός βρόγχος με είσοδο από τη Ζωγράφου και έξοδο από τη Σμύρνης στον οποίο θα επιτρέπεται η κίνηση μόνο στα ταξί, τα ασθενοφόρα και τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και τα οχήματα των δικαστικών.

Ειδικότερα στον οδικό άξονα Ζωγράφου-Χατζημιχάλη Γιάνναρη-Σμύρνης προτείνεται η διαμόρφωσή του σε οδό ήπιας κυκλοφορίας και για αποκλειστική κίνηση των ταξί, οχημάτων τροφοδοσίας, δικύκλων, οχημάτων ΑΜΕΑ, ασθενοφόρων, οχημάτων έκτακτης ανάγκης και εξυπηρέτησης των αναγκών του Δικαστικού Μεγάρου.

Προτείνεται, μάλιστα, ανάπλαση ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ήπιας κυκλοφορίας και, όπου είναι εφικτό, να διαμορφωθεί χώρος για στάθμευση δικύκλων. Επίσης, πρόκειται να εγκατασταθεί μια πιάτσα ταξί στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη η οποία θα έχει έξοδο στη Σμύρνης. Αντίστοιχα δημιουργείται μία νέα πιάτσα ταξί στην οδό Κορωναίου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των μετακινήσεων στο κέντρο της πόλης.

Η αναθεωρημένη πρόταση περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση της οδού Ιδομενέως από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι την οδό Μεραμβέλλου, καθώς και αντιδρομήσεις, του τμήματος της οδού Μεραμβέλλου από την αρχή της οδού μέχρι την οδό Υγείας και από την οδό Ξανθουδίδου μέχρι την Ιδομένέως, ώστε να λειτουργεί η οδός Μεραμβέλλου με ενιαία φορά κατεύθυνσης.

Προτείνει επίσης τις αντιδρομήσεις των οδών: Ιδομενέως με φορά από Μεραμβέλλου προς Μαλικούτη, Μαλικούτη από Μεραμβέλλου προς Αριάδνης, του τμήματος της οδού Ξανθουδίδου από την οδό Χατζάκη προς τη Μεραμβέλλου.

Σε ότι αφορά στην παραλιακή ζώνη προτείνεται η διαμόρφωση και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και των θέσεων στάθμευσης των οδών Μιτσοτάκη και Σοφ. Βενιζέλου, καθώς από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου μέχρι την πλατεία 18 Άγγλων, καταγράφεται έντονη παράνομη στάθμευση και στενά πεζοδρόμια, αν και πρόκειται για ένα σημείο-βιτρίνα για την πόλη του Ηρακλείου.

Η Δουκός Μποφωρ προτείνεται να λειτουργήσει ως μονόδρομος με κατεύθυνση προς την παραλιακή, και μάλιστα προτείνεται η κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομου μονής κατεύθυνσης πάνω στο πεζοδρόμιο, από τη δεξιά πλευρά.