Συγκέντρωση για το νοσοκομείο Ιεράπετρας
Συγκέντρωση για το νοσοκομείο Ιεράπετρας

Με πλήθος κόσμου που από νωρίς είχε μαζευτεί έξω από το νοσοκομείο της Ιεράπετρας πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα.

Σύμφωνα με το radiolasithi.gr, η ξαφνική επίσκεψη που έγινε γνωστή μόλις τη Δευτέρα, έδωσε την ευκαιρία σε φορείς και πολίτες της περιοχής να εκφράσουν την αντίδρασή τους στην πολύ κακή κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί το νοσοκομείο και την εκπεφρασμένη δια στόματος Πλεύρη, πρόθεση περαιτέρω υποβάθμισής του.

Στο νοσοκομείο υπήρχε και διακριτική αστυνομική παρουσία για την υποδοχή της αναπλ. υπουργού.

Η κα Γκάγκα έφτασε περίπου στις 18:30 στο νοσοκομείο μαζί με τον διοικητή της 7ης ΥΠΕ Νεκτάριο Παπαβασιλείου και βρέθηκε στο γραφείο του αναπληρωτή διοικητή για συνάντηση με τους φορείς του νοσοκομείου, με τον δήμαρχο Ιεράπετρας να δίνει το “παρών” στη συνάντηση.

Αντιμέτωπη με συνθήματα για την υποστελέχωση στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

Με συνθήματα για την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας υποδέχθηκαν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου εργαζόμενοι την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, νωρίς το μεσημέρι, σύμφωνα με το goodnet.gr.

Η υπουργός, μετά τις επαφές που είχε στα Χανιά, βρέθηκε στο Ρέθυμνο, όπου συζήτησε εκτενώς με την διοίκηση και τους γιατρούς και τους εργαζομένους του νοσοκομείου τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. Στην σύσκεψη παρών ήταν και ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο διοικητής και ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κ.κ. Παπαβασιλείου και Αγαπίου, ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, κ. Μαρκάκης και πολλοί γιατροί του ιδρύματος.

Το βασικότερο ζήτημα που τέθηκε στην υπουργό ήταν αυτό της υποστελέχωσης, κυρίως στην Παθολογική και την Πνευμονολογική Κλινική και το έλλειμμα σε αναισθησιολόγους.

Μάλιστα, παρούσα ήταν και η προσφάτως παραιτηθείσα, πρώην διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου, η οποία απευθυνόμενη στην υπουργό, αιτιολόγησε την παραίτησή της λέγοντας πως «παραιτήθηκα μετά από 20 χρόνια, επειδή πια συνάντησα έναν τοίχο και δεν έβλεπα λύσεις».

Επικράτησε σιγή, όταν τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης, ο οποίος είπε πως το υπουργείο «οφείλει πλέον να απαντήσει στον λαό του Ρεθύμνου που συμμετείχε σε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο την προηγούμενη εβδομάδα» και συνεχίζοντας τις καταγγελίες για την πολιτική του υπουργείου, η κα Γκάγκα τον εγκάλεσε λέγοντας πως περιμένει να ακούσει προτάσεις και όχι «πολιτικό μανιφέστο». Αντέδρασε ο πρόεδρος των γιατρών λέγοντας πως δεν έχει σκοπό «να πει αυτά που θέλει να ακούσει η υπουργός».

Πάντως, όλες οι τοποθετήσεις των γιατρών εστίασαν στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού, όχι μόνο στις επίμαχες κλινικές, και σε ό,τι αφορά την Παθολογική Κλινική η υπουργός ανακοίνωσε πως τον Φεβρουάριο θα προκηρυχθούν νέες θέσεις για γιατρούς.

μινα γκαγκα στην κρητη
Χωρίς ειδικευόμενους γιατρούς τα Χανιά

H έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών αναδεικνύεται στην μεγαλύτερη «πληγή» για το νοσοκομείο Χανίων, σύμφωνα με όσα έθεσαν διευθυντές κλινικών στην αν. υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα κατά την χθεσινή της επίσκεψη στο ίδρυμα, με την ίδια να απαντά πως το Υπουργείο σχεδιάζει να δώσει λύση με την εφαρμογή των «clusters» που θα προβλέπουν πως ο ίδιος ειδικευόμενος θα περνά από 2 ή περισσότερα συνδεδεμένα νοσοκομεία μέχρι να αποκτήσει ειδικότητα.

Για τις παραιτήσεις γιατρών, η κα Γκάγκα απάντησε πως δεν είναι σημερινό πρόβλημα σημειώνοντας πως το Υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για να γίνει πιο δελεαστικό το ΕΣΥ.

Στις δηλώσεις της, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, η κα Γκάγκα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εικόνα του νοσοκομείου: «Το νοσοκομείο έχει κάνει ήδη άλματα στην ψηφιοποίηση, στον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς, σε όλες τις κλινικές κυκλοφορούν με τάμπλετ.

Για τις παραιτήσεις γιατρών, τόνισε πως και παλιότερα γίνονταν παραιτήσεις: «Το ΕΣΥ δεν έχει περάσει εύκολα. Πάρα πολλοί γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό. Με την πανδημία διεθνώς, οι παραιτήσεις φτάνουν το 30%. Υπάρχει ένα κλίμα κόπωσης. Αλλά θα αναστραφεί. Προχωράμε ρυθμίσεις γιατί θέλουμε ένα ΕΣΥ ελκυστικό για το προσωπικό».