ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Προσπαθούν να βάλουν στις ράγες το μέσο σταθερής τροχιάς

Το μεγάλο κεφάλαιο της χρήσης μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη, ανοίγει στο πλαίσιο μιας σημαντικής ημερίδας που προγραμματίζεται την ερχόμενη Παρασκευή  στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στην οποία έχουν κληθεί να συμμετέχουν σημαντικοί επιστήμονες, κυβερνητικά στελέχη και τοπικοί φορείς.

Την ημερίδα συνδιοργανώνουν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδηγών, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος και το Τμήμα Βιώσιμης Κινητικότητας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με σκοπό να ανοίξει ένας μεγάλος δημόσιος διάλογος για το πώς η χρήση μέσου σταθερής τροχιάς μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες γρήγορης, ασφαλούς και οικονομικής μεταφοράς, με κομβικό σημείο αναφοράς τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου Καστελλίου.

Ο δήμαρχος Μινώα Μανόλης Φραγκάκης
Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών Λευτέρης Μιχελάκης

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες ο δήμαρχος Μινώα κ. Μανόλης Φραγκάκης τόνισε ότι ήδη με επιστολή του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ζητά τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς, το οποίο θα συνδέσει το αεροδρόμιο Καστελλίου με το Ηράκλειο και το αντίστροφο. Όπως είπε, όλα τα δεδομένα συνηγορούν στη χρήση του μέσου, με δεδομένη την κατάσταση του ΒΟΑΚ που το καλοκαίρι αγγίζει τα όρια του κορεσμού σε ό,τι αφορά στους κυκλοφοριακούς φόρτους που δέχεται.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το πώς θα κινηθούν προς το Ηράκλειο 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι που θέλουν να επισκεφθούν την Κνωσό. Με ΙΧ, με λεωφορεία, με τι μέσα;

Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, έχουμε και το νότιο οδικό άξονα, που θα κληθεί να σηκώσει όλο τον κυκλοφοριακό φόρτο του πληθυσμού από το Δήμο Φαιστού μέχρι το Δήμο Ιεράπετρας που θα έρχονται από τη νότια πλευρά στο αεροδρόμιο. Στο πλαίσιο αυτό σκεφτήκαμε ότι το μέσο σταθερής τροχιάς συνολικά για την Κρήτη και με αφορμή το αεροδρόμιο  Καστελλίου είναι σημαντικό να δρομολογηθεί, διότι δίνει διέξοδο σε μια αντικειμενικά μεγάλη ανάγκη που προκύπτει σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση του κόσμου.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών, Λευτέρης Μιχελάκης, αναφερόμενος στην ημερίδα τόνισε ότι έχει προσκληθεί ένας σημαντικός αριθμός εισηγητών από όλη την Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους είναι κορυφαίοι επιστήμονες οι οποίοι θα μιλήσουν για την ανάγκη ύπαρξης μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, οι  καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά για τη μετακίνηση μας είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί διαφορετικά, παρά μόνο με την αλλαγή του τρόπου μετακίνησης του πολίτη. Δίνουμε έμφαση στο θέμα του αεροδρομίου η κατασκευή του οποίου μοιραία αναδεικνύει τις τεράστιες ανάγκες που δημιουργούνται σε σχέση με τη μετακίνηση του κόσμου, από και προς το Ηράκλειο.

Ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου  Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών Λευτέρης Μιχελάκης
Το μέλος της Παγκρήτιας Επιτροπής για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς Λευτέρης Μιχελάκης

Ο ίδιος περιγράφει ότι κυρίαρχο ζήτημα είναι η ασφάλεια των μετακινήσεων και εδώ οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους αν φανταστεί κανείς ότι 1.300 θάνατοι σε οδικά τροχαία δυστυχήματα αντιστοιχούν σε ένα θάνατο σε σιδηρόδρομο.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 43 θάνατοι στο ΒΟΑΚ. Πρέπει να μπει ένα τέλος στη λίστα των θανατηφόρων τροχαίων και ο τρόπος που μπορεί να το διασφαλίσει είναι η χρήση μέσου σταθερής τροχιάς, που παρέχει ασφάλεια στη μετακίνηση. Και εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό.

Ο ίδιος σημειώνει ότι στα βασικά πλεονεκτήματα του μέσου σταθερής τροχιάς είναι ότι θα είναι πιο οικονομική για τον πολίτη και χωρίς να αφήνει περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Το πρόγραμμα της ημερίδας που θα γίνει στο Επιμελητήριο, περιλαμβάνει εισήγηση του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, Πολεοδόμου – Συγκοινωνιολόγου, επίκ. Καθηγητή του Ε.Μ.Π Ευθύμιου Μπακογιάννη, με θέμα «χωρικός σχεδιασμός και βιώσιμη κινητικότητα με έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς».

Επίσης θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής Ε.Μ.Π. Συγκοινωνιολόγος – Πολεοδόμος Θάνος Βλαστός, με θέμα «οδική και σιδηροδρομική κυκλοφορία, χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα μέσων σταθερής τροχιάς ταχύτητα, ασφάλεια, άνεση, συγκριτικό κόστος, πάγιο κατασκευής και ετήσιο λειτουργίας, ατυχήματα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμα η ομιλία του αρχιτέκτονα μηχανικού, ομότιμου καθηγητή Ε.Μ.Π. Γεώργιου Σαρηγιάννη με θέμα «πράσινες μεταφορές σε τουριστικούς προορισμούς και μέσα σταθερής τροχιάς» και του Καθηγητή στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης Θεοχάρη Τσούτσου για τη «σημασία των διατροπικών μετακινήσεων. Η ευρωπαϊκή εμπειρία και οι προοπτικές ανάπτυξής τους στην Κρήτη».