Άλλα 1.000 νέα δέντρα σχεδιάζει να φυτεύσει η δημοτική Αρχή, μέσα στην τρέχουσα χρονιά ανανεώνοντας τον πολιτικό στόχο της προηγούμενης περιόδου που έκλεισε με εκατοντάδες νέες φυτεύσεις. Ήδη έχουν φυτευτεί πάνω από 650 δέντρα και ο στόχος είναι να προχωρήσουν εντατικοποιημένα νέες φυτεύσεις με σκοπό να αλλάξει εικόνα η πόλη και να καλύψει μια από τις δομικές της ανάγκες που αφορά στην ενίσχυσή της με πράσινο.
Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων αλλά και υπεύθυνος Πρασίνου στον Δήμο Ηρακλείου κ. Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος εξηγεί ότι «η αύξηση του πρασίνου είναι ένας από τους κορυφαίους στόχους που έχουμε βάλει ως δημοτικής Αρχή, διότι είναι συνυφασμένος και με την ποιότητα ζωής και με την καθημερινότητα των δημοτών αλλά και με την προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν χωρά καμία αναβολή στην υλοποίηση μιας συγκροτημένης στρατηγικής ώστε με μετρήσιμο τρόπο να καταφέρουμε την αύξηση του πρασίνου. Ως τώρα έχουμε απτά αποτελέσματα που θα πολλαπλασιαστούν από τις παρεμβάσεις που υλοποιούμε με τη διαμόρφωση πάρκων σε όλη την επικράτεια του δήμου, με τον εμπλουτισμό και τη βελτίωση των υφιστάμενων, την ανακαίνιση των κεντρικών και βέβαια με την υλοποίηση έργων υπερτοπικής σημασίας όπως το πάρκο Ερυθραίας και τα ενετικά τείχη, ο μεγάλος κοινόχρηστος χώρος στην οδό Ωρακίων στην Αλικαρνασσό και ο σημαντικός κοινόχρηστος χώρος Μ. Γλέζου στην οδό 62 Μαρτύρων».
Ο ίδιος σημειώνει ότι η όλη διαδικασία του εμπλουτισμού της πόλης με πράσινο προχωρά μέσα από την επιστημονική συνεργασία της αρμόδιας υπηρεσίας με εκπαιδευτικά ιδρύματα και διακεκριμένους επιστήμονες, όπως το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE GRIN αφού είναι σαφές ότι τα δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με την κλιματική αλλαγή επιβάλλουν να αποτελεί πρόταγμα για το Ηράκλειο η ενίσχυση του πρασίνου. Η αύξησή του θα είναι πάντα ο κύριος στόχος μας.
Το πράσινο του αστικού κέντρου σαν ένας από τους σύνθετους παράγοντες αναγνώρισης της εικόνας αλλά και του περιεχομένου μιας πόλης αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο του πολιτισμού και της κουλτούρας της, και συνάμα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ψυχική υγεία των κατοίκων μέσα από την συνεχή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.
Ο αντιδήμαρχος εξηγεί ακόμα ότι «παράλληλα προχωρά μελετητικά σε ικανοποιητικό βαθμό η προσπάθεια ώστε νερό της τριτοβάθμιας επεξεργασίας του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΗ να γίνει τροφή για το αστικό πράσινο και όχι για τα ψάρια της θάλασσας.
Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί ο ανορθολογισμός που υπάρχει μέχρι και σήμερα, ότι δηλαδή το αστικό πράσινο σε δεκάδες στρέμματα κοινόχρηστων χώρων ποτίζεται με νερό ύδρευσης, την ίδια ώρα που τρέχει ανεκμετάλλευτο στη θάλασσα το νερό του βιολογικού τονίζει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης.
Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι τεράστιες οι δυνατότητες που έχει η τριτοβάθμια επεξεργασία του βιολογικού καθαρισμού, με δεδομένο το γεγονός ότι μπορεί να καλύψει το 1/5 των αναγκών της πόλης. Για παράδειγμα μπορεί να καλύψει με επάρκεια της ανάγκες άρδευσης του πάρκου Ερυθραίας και των ενετικών τειχών.