Μάζεψαν μισό τόνο απορρίμματα από την παραλία του Κόκκινου Πύργου

Συνολικά 500 κιλά απορριμμάτων μάζεψαν μαθητές του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Τυμπακίου από την παραλία του Κόκκινου Πύργου!

Συνολικά 500 κιλά απορριμμάτων μάζεψαν μαθητές του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Τυμπακίου από την παραλία του Κόκκινου Πύργου!
Στις 14 και 15 Απριλίου, με πρωτοβουλία του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) και μέσω του έργου «Σκουπίδια στην Απόχη:

Μαθητές και αλιείς ενημερώνονται και αναλαμβάνουν δράση για τα θαλάσσια απορρίμματα σε παράκτιες και αλιευτικές περιοχές της Μεσαράς», το οποίο χρηματοδοτείται από το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/ LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ του Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ., διοργανώθηκε διήμερο ευαισθητοποίησης για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο οποίο συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 2ο και 3ο  Δημοτικό Σχολείο Τυμπακίου.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στην παραλία του Κόκκινου Πύργου και οι μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε αυτές με μεγάλο ενθουσιασμό. Την πρώτη μέρα ο καθαρισμός επικεντρώθηκε στην παραλία από όπου συλλέχθηκαν περίπου 180 κιλά απορριμμάτων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στον λιμενοβραχίονα από όπου οι μαθητές συνέλλεξαν μεγάλο όγκο απορριμμάτων. Μάλιστα, εντοπίστηκαν πλαστικά και δοχεία αλουμινίου με ημερομηνία παραγωγής το 2005 και το 2011! Επιπλέον, διαπιστώθηκε σημαντικό πρόβλημα μικροπλαστικών στην αμμουδιά όπου το πιο συνηθισμένο αντικείμενο ήταν τα πλαστικά «δαχτυλίδια» τα οποία χρησιμοποιούνται για το δέσιμο των φυτών στα θερμοκήπια.

Τη δεύτερη μέρα καθαρίστηκε ο περιβάλλων χώρος της Λίμνης Καταλυκής η οποία συνδέεται με την ακτή. Στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο αποτελεί υδροβιότοπο, εντοπίστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς από εκεί οι μαθητές συνέλλεξαν 300 κιλά απορριμμάτων σε μόλις δύο ώρες.

Συνολικά 500 κιλά απορριμμάτων μάζεψαν μαθητές του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Τυμπακίου από την παραλία του Κόκκινου Πύργου!
Τα περισσότερα απορρίματα που συλλέχθηκαν ήταν πλαστικά και αλουμίνια με το πρόβλημα να επικεντρώνεται κυρίως σε πλαστικά μπουκάλια, δοχεία καφέ takeaway, κουτάκια αναψυκτικών και μπύρας. Πέραν τούτων τα παιδιά ξέθαψαν, κυριολεκτικά, από την άμμο μεγάλες ποσότητες νάιλον που χρησιμοποιείται στα θερμοκήπια, ενώ, δεν έλειψαν και αξιοπερίεργα αντικείμενα. Ενδεικτικά, βρέθηκε ένας προφυλακτήρας αυτοκινήτου, μία ολόκληρη ξύλινη πόρτα, πολλά ξύλινα δοκάρια, μία ακτινογραφία, ρούχα, η πρύμη μίας βάρκας κ.α.

Οι δράσεις διεξήχθησαν με την καθοδήγηση των έμπειρων στελεχών του ΜΙΟ-ECSDE. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τους μαθητές για τα απορρίμματα που συναντώνται πιο συχνά στις ακτές της χώρας μας αλλά και διεθνώς και, στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες επιμορφώθηκαν γύρω από θέματα που αφορούν στα θαλάσσια απορρίμματα και στη ρύπανση των υδάτων από αυτά. Μετά και το πέρας των καθαρισμών μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα απορρίμματα που συγκέντρωσαν καταλήγωντας στο συμπέρασμα ότι μόνο μέσω της ευαισθητοποίησης όλων μας μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα.