Μάχη στο Δήμο Ηρακλείου και για το νερό της άρδευσης – Παλιά και ανεπαρκή τα δίκτυα

Ένα σαθρό δίκτυο παλαιωμένων αγωγών μήκους 400 χιλιομέτρων που εμφανίζουν συνεχώς ζημιές και το εύρος τους αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης της ενδοχώρας διαθέτει ο Δήμος Ηρακλείου. Έλλειμμα του αρδευτικού δικτύου υπάρχει σε σημαντικές περιοχές στις οποίες αναπτύσσεται ο πρωτογενής τομέας όπως το Κυπαρίσσι, οι Αθανάτοι, η Φοινικιά και η ευρύτερη περιοχή της Κνωσού.

Όπως προκύπτει, εκτός από την παλαιότητα των δικτύων που συνεχώς σπάνε ή θρυμματίζονται από την πίεση του νερού, σοβαρό πρόβλημα είναι και το γεγονός ότι οι υποδομές αυτές που φτιάχτηκαν πολλά χρόνια πριν, κατασκευάστηκαν όχι με βάση τη σωστή σχεδίαση αλλά την οικονομία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιώργος Σισαμάκης, τονίζει ότι «ένα από τα πιο σπουδαία ζητήματα που αντιμετωπίζει το Ηράκλειο είναι το νερό και δεν αναφέρομαι μόνο το νερό της άρδευσης αλλά και της ύδρευσης συνολικά.

Ο Δήμος έχει 400 χιλιόμετρα αρδευτικού δικτύου που δεν επαρκεί για το σύνολο των καλλιεργειών αλλά γίνεται προσπάθεια σταδιακά να επεκταθεί σε ετήσια βάση. Οι ζημιές είναι αμέτρητες και η χρονική συγκυρία δύσκολη λόγω της λειψυδρίας».

Ο αντιδήμαρχος Γ. Σισαμάκης

Ο ίδιος σημειώνει ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπισθούν από την αρμόδια υπηρεσία τα προβλήματα που υπάρχουν, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Όπως τονίζει, «προσπαθούμε να αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο και με τους προέδρους των Κοινοτήτων αλλά και με τους υδρονομείς, ώστε να περιορίσουμε τη σπατάλη και να μπορέσει ο Δήμος να αφαιρέσει υδρόμετρα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, δεν πληρώνονται οι λογαριασμοί και δεν λειτουργούν σε καθεστώς νομιμότητας και διαφάνειας με βάση τον κανονισμό άρδευσης».

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση για την ορθολογική διαχείριση του νερού, τονίζοντας ότι το νερό είναι λίγο και θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούν να το μονοπωλούν κάποιοι. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός καταναλωτών στους οποίους δεν έχει προχωρήσει η ταυτοποίηση με τα υδρόμετρά τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθαρή εικόνα σε σχέση με το ποιος είναι ο χρήστης και πού θα πρέπει να πάει ο λογαριασμός.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει και ένα πιο αυστηρό πλαίσιο σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των υδρονομέων, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ένα πιο παρεμβατικό ρόλο που θα αποτρέπει την ανοχή στις παράνομες συνδέσεις.

Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη για την τοποθέτηση ψηφιακών υδρομέτρων, ενώ παράλληλα αναζητούνται κονδύλια μέσα από προγράμματα για να γίνουν αντικαταστάσεις δικτύων το κόστος των οποίων είναι εξαιρετικά δαπανηρό.

Ακόμα γίνεται προσπάθεια για την ένταξη του Δήμου σε χρηματοδοτικά προγράμματα για να προχωρήσουν σημαντικά έργα, όπως είναι η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού – τηλελέγχου – τηλεχειρισμού στα αντλιοστάσια του Δήμου, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την ενεργειακή αναβάθμισή τους και τον πλήρη έλεγχο των διαρροών νερού.