Στιγμιότυπα από προηγούμενα Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας

Ακονίζουν το μυαλό τους και διασκεδάζουν: ένας μοναδικός συνδυασμός που επιτυγχάνεται μέσα από τα Μαθητικά Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας που διοργανώνονται στην Κρήτη.

Φέτος, προσφέρονται δωρεάν δια ζώσης και εξ αποστάσεως εργαστήρια στο 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, το οποίο προσαρμόζεται στη νέα εποχή!  Οι γονείς μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον εξής σύνδεσμο: http://ira.digifest.info/p/11-festival-workshops.html.

Υβριδικό το φετινό φεστιβάλ

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.info) αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως σε συμμετοχή εκδήλωση μαθητικής δημιουργικότητας στην Ελλάδα. Οι μαθητές μέσω των μαθημάτων της Πληροφορικής, αλλά και δράσεων των σχολείων στις οποίες συμμετέχουν εκπαιδευτικοί Πληροφορικής,  παύουν να είναι απλοί καταναλωτές ψηφιακών προϊόντων και γίνονται δημιουργοί. Έτσι, μέσα από τα ψηφιακά έργα τους εκφράζονται για θέματα που τους απασχολούν και κατασκευάζουν λύσεις σε προβλήματα με τη βοήθεια της Επιστήμης και της Τεχνολογίας της.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Οι μαθητές γίνονται δημιουργοί
Ο συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής, κ. Γιώργος Πανσεληνάς, αναφέρει στην «Π» πως το 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας  για τις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου θα πραγματοποιηθεί το πρωί της  Πέμπτης 12, της Παρασκευής 13 Μαΐου εξ αποστάσεως μέσω των σχολείων ενώ το απόγευμα της Παρασκευής όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες αλλά και όλοι οι πολίτες της Ελλάδας θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν δύο από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες της Πληροφορικής στην εκδήλωση «Δύο ομιλίες για την Επιστήμη των Υπολογιστών».  Εγγραφές εδώ:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_S1Qm1bW2QCO3S1A1_AXRIg

To Σάββατο 14 Μαΐου το Φεστιβάλ επανέρχεται δια ζώσης στο ασφαλές περιβάλλον του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Ηρακλείου (Ιτάνου 40, Κηπούπολη, Ηράκλειο) και προσκαλεί όλους τους μαθητές και μαθήτριες της Κρήτης να συμμετέχουν στα εννέα καινοτόμα και διασκεδαστικά εργαστήρια που έχουν ετοιμαστεί για εκείνες και για εκείνους δηλώνοντας συμμετοχή εδώ: http://ira.digifest.info/p/11-festival-workshops.html.

Η δήλωση συμμετοχής γίνεται είτε από τον γονέα είτε από τον ίδιο τον μαθητή και μαθήτρια και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Παράλληλα, οι μαθητές και οι μαθήτριες μας θα παρουσιάζουν στο ανοιξιάτικο προαύλιο του σχολείου της Κηπούπολης τα μαθητικά τους έργα.

Όλες και όλοι οι πολίτες της Κρήτης είναι καλεσμένοι!

Στιγμιότυπα από προηγούμενα Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας

Πώς γεννήθηκε και η εξέλιξή του

Το Φεστιβάλ γεννήθηκε στο Ηράκλειο (ira.digifest.info) μέσα στην κρίση (2010 – 2011) και συνεχίζει σε πείσμα των καιρών, ίσως και εξαιτίας τους.

Η αφίσα του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας
Η αφίσα του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (1ο Πανελλήνιο)

«Η ιδέα ότι η μάθηση μπορεί να είναι γιορτή προέκυψε από τα «πάρτυ» δημιουργικότητας στο εργαστήριο πληροφορικής όταν τους μαθητές τους έπιανε οίστρος να κατασκευάσουν την εργασία και να την δείξουν σε μένα και τους συμμαθητές τους. Χρόνια αργότερα μάθαμε για το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που γίνεται στην Θεσσαλονίκη. Ενδιαφέρον! Η Χαρά η Ξανθάκη όμως μας είπε ότι καλά είναι τα συνέδρια αλλά χρειαζόμαστε μια γιορτή για τους μαθητές και την Πληροφορική. Σωστά! σκέφθηκα. Πώς μπορούμε να εμφυσήσουμε την αγάπη και την χαρά για την δημιουργία μέσω της Πληροφορικής;

Μια γιορτή είναι μια καλή ιδέα. Αυτή τη γιορτή την είδα με τα μάτια μου αρχές καλοκαιριού του 2010 στο English of the Spot Festival στο Ρέθυμνο. Το έκανε πράξη η Δέσποινα η Αγγελιδάκη. Γίνεται είπα μέσα μου. Εντάξει εμείς θα έχουμε υπολογιστές και internet και θα δείξουμε τι μπορούμε να φτιάξουν οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής με τους μαθητές τους, καιρός είναι να βγούμε έξω να μιλήσουμε με την κοινωνία. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα», εξηγεί ο κ. Πανσεληνάς. Προσθέτει πως «αλλά τέτοιες ιδέες δεν υλοποιούνται αν δεν έχεις την κατάλληλη παρέα.

Ο Σταύρος ο Παπαδάκης, ο Μανόλης ο Τζομπανάκης και ο Γιάννης ο Φαρσάρης ήταν και παραμένουν η κατάλληλη παρέα. Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης και ο  Δήμος Ηρακλείου αρωγοί! Στην παρέα προστέθηκαν πολλοί εκπαιδευτικοί από τότε με τις Συντονίστριες του Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια Αφροδίτη Μιχαηλίδη, Φωτεινή Συλιγάρδου και Χαρά Γαλανάκη να έχουν πάρει τα ηνία».

Αναφέρει, ακόμα, πως «η επιτυχημένη δεύτερη χρονιά και η ανάγκη οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι επισκέπτες του Φεστιβάλ να αισθανθούν ότι συμμετέχουν σε μια κοινή προσπάθεια για την κατανόηση και την προώθηση της Πληροφορικής και της Ψηφιακής Δημιουργικότητας μας έκανε να προτείνουμε την παράλληλη διεξαγωγή του σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα μέσω των σχολικών τους συμβούλων.

Η αφίσα του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (1ο Πανελλήνιο)

Με την άμεση ανταπόκριση ανθρώπων με όραμα και όρεξη για προσφορά (Γεώργιος Γώγουλος, Τιμολέων Θεοφανέλλης, Τσαμπίκα Καράκιζα, Δημήτριος Κολοκοτρώνης, Θεοδώρα Ναλμπάντη, Σπύρος Παπαδάκης, Γεράσιμος Πολυμέρης) την τρίτη χρονιά στο Φεστιβάλ συμμετείχαν πάνω από 4100 μαθητές σε οχτώ πόλεις».

Την Ιούνιο του 2018 και προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα της πραγματοποίησης του Φεστιβάλ σε περιοχές που δεν υπήρχε έως τώρα ενδιαφέρον από κάποιον σχολικό σύμβουλο ψηφίστηκε ομόφωνα η δημιουργία καταστατικού (http://www.digifest.info/index.php/el/καταστατικό.html) του Φεστιβάλ το οποίο περιλαμβάνει όλες τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτό. Σύμφωνα με αυτό  το καταστατικό συγκεκριμένες δομές/υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας μπορούν να διοργανώσουν το Φεστιβάλ σε κάποια πόλη με συντονιστή κατά προτεραιότητα μέλος της κεντρικής επιτροπής του φεστιβάλ ή κάποιον εκπαιδευτικό  πληροφορικής  που ενδιαφέρεται να αναλάβει.