«Δεν ισχύει το αυξημένο κόστος μεταφορών για την Κρήτη» λέει το Υπουργείο Ναυτιλίας για το μεταφορικό ισοδύναμο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη.
Στον ισχυρισμό του το Υπουργείο εξισώνει τη μεταφορά επιβατών στην τρίτη θέση πλοίων, με το αντίστοιχο κόστος μεταφοράς με τα ΚΤΕΛ στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ υποστηρίζει πως όλα τα προϊόντα της Κρήτης που μεταφέρονται στα νησιά λαμβάνουν το αντιστάθμισμα του νησιωτικού κόστους.
Το Υπουργείο εκτιμά πως η Κρήτη δεν έχει τις ίδιες δυσκολίες που έχουν τα άλλα νησιά, ωστόσο για να μην αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο του μεταφορικού ισοδύναμου, αναφέρει ότι ίσως σε μεταγενέστερο στάδιο εξεταστεί ξανά το ενδεχόμενο, αφού πρώτα όμως υλοποιηθεί μια νέα μελέτη.
«Το αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους του μεταφορικού ισοδύναμου προκύπτει από τη διαφορά του πραγματικού μεταφορικού κόστους από το ποσό που θα καταβαλλόταν αν η μετακίνηση γινόταν στην ηπειρωτική Ελλάδα στις ίδιες αποστάσεις» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απάντηση του Υπουργείου χαρακτηριστικά και προστίθεται:
«Στην περίπτωση ωστόσο της Κρήτης που το κόστος μεταφοράς επιβατών τρίτης θέσης στη γραμμή Πειραιάς- Κρήτη ακτοπλοϊκά ανέρχεται στα 29 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κόστος με το ΚΤΕΛ, ανέρχεται στα 30,45 ευρώ, το αυξημένο κόστος μεταφορών δεν ισχύει.
Επισημαίνεται δε ότι όλα τα προϊόντα της Κρήτης που μεταφέρονται στα νησιά λαμβάνουν το αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους. Δηλαδή κάθε νησιωτική επιχείρηση υπαγόμενη στο μέτρο του ΜΙ, η οποία παίρνει προϊόντα από την Κρήτη, παίρνει το αντιστάθμισμα για να μεταφέρει τα προϊόντα στην έδρα της».
Το Υπουργείο αναφέρει επίσης, ότι το μόνο νησί, που έχει στην αρμοδιότητά της η Κρήτη και είναι απομακρυσμένο, είναι η Γαύδος και για τον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνεται στο μεταφορικό ισοδύναμο.
Τέλος, στο κείμενο της απάντησης σημειώνεται ότι η επέκταση της εφαρμογής του μέτρου στην Κρήτη σε μεταγενέστερο στάδιο δεν αποκλείεται, φυσικά όμως κάτι τέτοιο προϋποθέτει την απαιτούμενη μελέτη από πλευράς του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.