Η τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων μπορεί να δώσει διέξοδο στο κρίσιμο ζήτημα της εξεύρεσης των αναγκαίων υδατικών πόρων σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αγγελική Μαρτίνου.
Με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση της δεύτερης αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος της Κρήτης, η κ. Μαρτίνου σημειώνει ότι και στο προηγούμενο διαχειριστικό σχέδιο που είχε εγκριθεί στα τέλη του 2017, είχαν επισημανθεί τα ίδια προβλήματα της υπεράντλησης και της νιτρορύπανσης αρχικά μόνο στη Μεσσαρά, ενώ τώρα καταγράφονται και στην Ιεράπετρα.
Η υπεράντληση – όπως εξηγεί, – είναι χαρακτηριστικό και της πρώτης διαχειριστικής περιόδου με ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που αφορά στην επιδείνωση της Μεσσαράς. Το διαχειριστικό σχέδιο επισημαίνει τα προβλήματα, προτείνει δράσεις και μέτρα που θα αντιστρέψουν αυτό το πρόβλημα που καταγράφεται.
Σύμφωνα με την κ. Μαρτίνου, φαίνεται ότι θα πρέπει να επιτείνουμε τις προσπάθειες μας, για τον έλεγχο των απολήψεων πράγμα το οποίο σημαίνει καλύτερους ελεγκτικούς μηχανισμούς, και καταγραφή των απολήψιμων ποσοτήτων ώστε να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση νερού. Η ίδια σημειώνει ότι «πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην χρησιμοποιούμενη ποσότητα νερού. Γι αυτό χρειάζεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών ειδικά στον τομέα της άρδευσης, στο γεωργικό τομέα επειδή είναι αυτός που καταναλώνει τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού στο νησί μας.
Ένα θέμα είναι ο έλεγχος των διαρροών και πρέπει να βρούμε νέους πόρους και στην κατεύθυνση αυτή η υπηρεσία θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει προσανατολισμός στα επεξεργασμένα λύματα των βιολογικών καθαρισμών που μπορούν να δώσουν άριστο νερό για άρδευση. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση και να γίνει πράξη. Όλες οι ποσότητες αντί να πηγαίνουν στα ποτάμια να πηγαίνουν στις καλλιέργειες το κυριότερο είναι να βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και να αλλάξουν οι νοοτροπίες της υπερκατανάλωσης».