Δήμος Γόρτυνας

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση στο Δήμο Γόρτυνας, καθώς μετά τις βαριές καταγγελίες της αντιπολίτευσης που ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα, τριάντα πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων με κοινή ανακοίνωση τους στέκονται στο πλευρό της δημοτικής Αρχής. Η παρέμβαση των προέδρων προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης που απανταπαντά  στη δημοτική αρχή Γόρτυνας ότι  κάνει απεγνωσμένη προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις και να διασκεδάσει τις ανησυχίες για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Η ανακοίνωση των 30    προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων

  Πολιτική στήριξη στη δημοτική Αρχή της Γόρτυνας εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση τους οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίων Δέκα, Αγίου Κυρίλλου, Βασιλικής, Πλατάνου, Πλώρας, Χουστουλιανών, Μητρόπολης, Μιαμούς, Βαγιωνιάς, Γκαγκαλών, Βασιλικών Ανωγείων, Αμπελούζου, Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Θωμά, Άνω Μουλίων, Πρινιά, Μεγάλης Βρύσης Λαρανίου, Δουλίου, Ασημίου, Λουρών, Σοκαρά, Σταβιών, Στερνών, Στόλων, Διονυσίου, Άνω Ακρίων, Γέργερης, Πανασού, Νυβρίτου.

Στο κείμενο που συνυπογράφουν εκφράζουν την  έκπληξη τους «για το γεγονός ότι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, με πρωτεργάτη τον κύριο Σχοιναράκη,  προχώρησαν σε καταγγελίες εναντίον της δημοτικής Αρχής στον εισαγγελέα και σε άλλους φορείς, επειδή στην προσπάθειά της να δώσει λύσει σε χρόνια προβλήματα και να υλοποιήσει σημαντικά έργα στον Δήμο μας, ακολουθεί την νόμιμη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για  υπηρεσίες και προμήθειες υλικών, επιλέγοντας, μάλιστα, ως συνεργάτες,  επιχειρήσεις από τον τόπο μας.

Στους 17 μήνες που εκτελούμε τα καθήκοντά μας ως πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου μας, διαπιστώνουμε ότι η δημοτική αρχή ανταποκρίνεται, στο μέτρο του δυνατού, άμεσα στις ανάγκες που προκύπτουν στα χωριά μας, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θέτουμε και τα αιτήματα που υποβάλλουμε.

Οι διαδικασίες υλοποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου μας και οι απευθείας αναθέσεις που γίνονται σε αυτό το πλαίσιο ελέγχονται πλήρως, ως προς την νομιμότητά τους, από τις υπηρεσίες του Δήμου μας, οι οποίες δίνουν και τις σχετικές εγκρίσεις. Η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης προβλέπεται από την νομοθεσία, απλοποιεί τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων και επιταχύνει την υλοποίηση έργων, προς όφελος των δημοτών.

Το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Σχοιναράκης, όταν ήταν Δήμαρχος, επέλεγε ακριβώς την ίδια διαδικασία, των απευθείας αναθέσεων (χωρίς, δυστυχώς, το αναμενόμενο αποτέλεσμα για τον Δήμο μας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει τώρα, που παράγεται σημαντικό έργο). Προκαλεί απορία το γεγονός ότι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης προχωρούν σε μια τέτοια, αβάσιμη και πρωτοφανή καταγγελία και προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τους σκοπούς που εξυπηρετεί μια τέτοια ενέργεια».

«Τα Προεδρεία των Τοπικών Κοινωνιών δεν είναι το δεκανίκι ούτε η αιχμή του δόρατος της δημοτικής αρχής»

Η κοινή παρέμβαση των προέδρων προκάλεσε νέα ανακοίνωση από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Νίκο Σχοιναράκη, Σταύρο Ξυλούρη, και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Αρτέμη Βεϊσάκη. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, « άλλο ένα δείγμα πολιτικής δειλίας και πολιτικής ανανδρίας του Δημάρχου Γόρτυνας, Λευτέρη Κοκολάκη αφού μετά τους υπαλλήλους του Δήμου Γόρτυνας  επιστρατεύει και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για να αποφύγει να δώσει απαντήσεις δημόσια στην κριτική που του ασκεί η αντιπολίτευση. Κατανοούμε την αγωνία των Προέδρων να παραχθεί έργο, με δεδομένη τη μεγάλη οικονομική ρευστότητα που διασφάλισε για το Δήμο η απερχόμενη δημοτική αρχή με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις πάνω από 40 εκατ.  ευρώ.

Για να μην υπάρχει λοιπόν καμιά αμφιβολία για τα κίνητρα και τις προθέσεις μας ξεκαθαρίζουμε ότι η αμφισβήτηση και η καταγγελία μας αφορά: πάνω από 100 συμβάσεις απευθείας ανάθεσης που υπογράφηκαν μέσα σε διάστημα 17 μηνών, προϋπολογισμού που φτάνει ή και ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ με μηδενική έκπτωση ή με έκπτωση που δεν ξεπερνά το 3% , όταν ανάλογα έργα που οδηγούνται σε δημόσιο διαγωνισμό κερδίζουν εκπτώσεις από 30-60%. Και αυτό ενώ ο Δήμος αποδεδειγμένα και αδιαμφισβήτητα διέθετε και διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα γύρω στα 6 εκατ. ευρώ και τη δυνατότητα να πληρώσει μετρητοίς. Και για ποιον ή για ποιους λόγους η δημοτική αρχή δεν διαπραγματεύθηκε έκπτωση ούτε ένα ευρώ; Δεν την είχε ανάγκη ο Δήμος;

Παράνομες κατατμήσεις και παράνομες απευθείας αναθέσεις για προμήθειες 200.000 ευρώ περίπου μέσα από οκτώ συμβάσεις ασφαλτομίγματος και πισσοσκυροδέματος που θα μπορούσαν να γίνουν ένας ενιαίος διαγωνισμός, καθότι η κατάτμηση αφορά ομοειδή προμήθεια. Το ότι πρόκειται για παράνομη κατάτμηση το επιβεβαιώνει και η προϊσταμένη της Ο.Υ του Δήμου με την άρνησή της να προχωρήσει στην ενταλματοποίηση για την πληρωμή των δικαιούχων, περίπτωση για την οποία ο Δήμαρχος έχει υποπέσει σε παράβαση καθήκοντος και βάσει νόμου θα κληθεί να απολογηθεί».