Η αποκατάσταση των ζημιών στον Δήμο Χερσονήσου
Ήδη προχωρούν η αποκατάσταση προβλημάτων από τη θεομηνία του Νοεμβρίου

Συνεχίζει να μετρά τις πληγές της από τη θεομηνία του Νοεμβρίου η Χερσόνησος, με τον Δήμο Χερσονήσου να έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, όχι μόνο για να αποκαταστήσει τις τεράστιες ζημιές, αλλά και για να προλάβει την καλοκαιρινή περίοδο.

Μετά τις φθινοπωρινές καταστροφές, η δημοτική Αρχή είχε να διαχειριστεί ένα πρωτόγνωρο μέγεθος προβλημάτων, αλλά και να μπει σε μια διαδικασία «μάχης» με το χρόνο, αφού όπως είναι γνωστό, η Χερσόνησος αποτελεί έναν κατεξοχήν τουριστικό δήμο ο οποίος και πρέπει να εμφανίζεται απόλυτα έτοιμος σε κάθε έναρξη τουριστικής σεζόν.

Εκτός όμως από τον τουρισμό, στη Χερσόνησο υπάρχουν και οι οικισμοί που δέχθηκαν σοβαρά πλήγματα, αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Έτσι, το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής χωρίστηκε σε δύο βασικούς άξονες, οι οποίοι και εκτελούνταν παράλληλα. Την ίδια στιγμή, όσα έργα μπορούσε να αναλάβει η Δημοτική Αρχή κι όσες περιπτώσεις μπορούσαν να εκτελεστούν με «προμήθειες» άρχισαν να προχωρούν και κάποιες από αυτές μάλιστα έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Ο Δήμος μάλιστα έχει προγραμματίσει την ανάθεση και υλοποίηση μελετών για όλα τα ρέματα της παραλίας, ώστε στο μέλλον να προχωρήσουν στο σύνολο τους τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα.

Η Δημοτική Αρχή παράλληλα επεξεργάζεται συνολικά όλα τα ζητήματα Πολεοδόμησης, προκειμένου η επόμενη ημέρα να βρει τον Δήμο Χερσονήσου «θωρακισμένο» από αντίστοιχα ακραία φαινόμενα.

Εκτός από τα «μικρά» όμως έργα τα οποία μπορεί να προωθήσει, αλλά και να χρηματοδοτήσει η Δημοτική Αρχή, που στην πράξη ούτε μικρά είναι ούτε και ασήμαντα, υπάρχουν και τα «μεγάλα» τα οποία αφορούν σε χρηματοδοτήσεις όχι μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά πολλών εκατομμυρίων.

Για όλα αυτά, ο Δήμος Χερσονήσου συνεχίζει να πιέζει, ενώ πρόσφατά υπήρξε συνάντηση στην Αθήνα στα Υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, προκειμένου να δρομολογηθούν μια σειρά από εγκρίσεις μελετών και έργων που είναι αναγκαία μετά τις θεομηνίες.

Το ερώτημα βέβαια μετά απ’ όλες αυτές τις κινήσεις είναι σε ποιο βαθμό θα είναι έτοιμος ο Δήμος Χερσονήσου για τη νέα τουριστική περίοδο.  «Θα είμαστε έτοιμοι σε έναν αρκετά ικανοποιητικό βαθμό» δηλώνει ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.

Ασφαλώς και τα έργα στο σύνολο τους δεν μπορούν να υλοποιηθούν σε διάστημα μερικών μηνών, ούτε και οι χρηματοδοτήσεις μπορούν να είναι άμεσες. Ο δήμαρχος ωστόσο, με βάση την ενημέρωση που υπάρχει από το κεντρικό Κράτος, αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας, δεν μπορεί παρά να δεχθεί ως σημείο αύξησης του τουρισμού και φέτος τον Ιούνιο.

Κι αυτό προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την κατάσταση στις χώρες του εξωτερικού από τις οποίες δέχεται συνήθως τουρίστες η Κρήτη. Οπότε με βάση αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι μέχρι τον Ιούνιο, η Χερσόνησος θα έχει καταφέρει σε έναν σημαντικό βαθμό να έχει προχωρήσει στις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην επόμενη τουριστική σεζόν.

«Ελπίζουμε στο μεταξύ, τα συναρμόδια Υπουργεία να έχουν προχωρήσει τις εγκρίσεις χρηματοδοτήσεων για να αρχίσουν μια σειρά από μελέτες και έργα, όπου απαιτείται» σχολιάζει ο δήμαρχος για να προσθέσει πως οι πιέσεις θα συνεχιστούν προς κάθε κατεύθυνση, όπως και τα έργα που ήδη έχει δρομολογήσει η δημοτική Αρχή.