ΛΟΤΖΙΑ
Μπαριτάκης

Μια κοστολογημένη πρόταση με αυξήσεις αλλά θεαματικά λιγότερες σε σχέση με αυτές που προτείνει η Δημοτική Αρχή στα δημοτικά τέλη, κατατέθηκε χθες στην Οικονομική Επιτροπή από τις πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης (με εξαίρεση τη Λαϊκή Συσπείρωση).

Για δύο ώρες το επίμαχο θέμα των δημοτικών τελών τέθηκε στο επίκεντρο μιας σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης που όπως όλα δείχνουν θα κορυφωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει για την οικονομική πολιτική του 2022 και το πόσο ακριβά θα «πληρώσουν το μάρμαρο» από την τσέπη τους οι Ηρακλειώτες.

Γιατί αυξάνονται τα δημοτικά τέλη;

Όπως έχει γράψει η «Π» οι αυξήσεις  έως και 40% που προτείνονται από τη δημοτική Αρχή, συνδέονται αφενός με το γεγονός ότι η Κυβέρνηση εισάγει το τέλος υγειονομικής ταφής με χρέωση 20 ευρώ ανά τόνο, και την ίδια στιγμή μεταφέρει στο Δήμο εξ ολοκλήρου το κόστος λειτουργίας της Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων.  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης, τα δεδομένα αυτά οικονομικά μεταφράζονται στο Δήμο Ηρακλείου ως εξής:

Η ιδία συμμετοχή στο νέο έργο κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) έχει προκηρυχθεί –316.701,95 ευρώ (κόστος για το 2022), η ταφή απορριμμάτων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής στους Πέρα Γαλήνους 1.856.000,52  ευρώ  (68.740,27 τόνοι Χ 27 ευρώ/τόνο).

Αντίστοιχα η  συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΔΑΚ έχει κόστος 262.342,58 ευρώ,  στα οποία προστίθεται το  κόστος λειτουργίας για το 2022 της ΜΠΑ   2.158.679,14 και την ίδια στιγμή η Προαίρεση  διαχείρισης  983.222,54. Από την άθροιση των  παραπάνω το σύνολο που προκύπτει είναι 5.576.316,73 ευρώ για το 2022 (το 2021  η πρόβλεψη είναι  για δαπάνη   1.900.000,00 ευρώ).

Όπως εξηγούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μεταφέρεται στο Δήμο Ηρακλείου το κόστος της λειτουργίας της μονάδας ΜΠΑ λόγω  μη  επιλεξιμότητας  της δαπάνης από το κεντρικό κράτος. Έτσι η Δημοτική αρχή όμως αποφάσισε να μεταφέρει στο 2022 και το υπόλοιπο κόστος του 2021 ενώ κατά τη γνώμη των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης έπρεπε να προχωρήσει σε αναμόρφωση του τρέχοντος προϋπολογισμού του 2021 και να το ενσωματώσει εκεί.

Η πρόταση της Λότζια

Όπως είναι γνωστό η δημοτική Αρχή έχει εισηγηθεί αυξήσεις μέχρι και 40%, που σύμφωνα με την ανάλυση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης φτάνουν έως και 72% στους υπαίθριους και στεγασμένους σταθμούς αυτοκινήτων.

Με βάση τα ίδια στοιχεία οι αυξήσεις στις κατοικίες στο αστικό Ηράκλειο φτάνουν το 32,8%, και στην ενδοχώρα 32,1%. Σημαντική είναι η αύξηση στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα το ΙΤΕ και τα νοσοκομεία που ανεβαίνει στο 54,7%, στις επαγγελματικές παροχές εντός των τειχών η αύξηση είναι 20,8%, και στις επαγγελματικές παροχές εκτός των τειχών 20%. Στις βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης 36,1%, στον ΟΛΗ και τη ΒΙΠΕ 55,6% ενώ στα καταστήματα ειδικής κατηγορίας 23,5%.

Η πρόταση των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης

Οι πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στην κοινή εισήγησή τους αναφέρουν ότι από τις προβλέψεις της οικονομικής υπηρεσίας τα αναμενόμενα έσοδα  του 2022   είναι 19.521.604,24 €   (με συντελεστές  του 2021). Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν  μία επιβάρυνση 0,05 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα οικιακά και 0.20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στις υπόλοιπες κατηγορίες το οποίο θα ενισχύσει τα έσοδα κατά 1.350.000 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έχουν δοθεί.

Με τον τρόπο αυτό, τονίζουν ότι μειώνεται ο δημοτικός φόρος κατά 0,1 ευρώ το τετραγωνικό  και το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί αναλογικά στα ανταποδοτικά ως αύξηση των τελών χωρίς όμως να επιβαρυνθεί πραγματικά ο δημότης καθότι πληρώνεται  στον ίδιο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Με τον τρόπου αυτό, με τη μείωση του δημοτικού  φόρου   κατά  0,1 αναμένεται να εξοικονομηθεί ποσό   1.299.969,00 ευρώ.

Σχολιάζοντας το όλο θέμα ο υπεύθυνος τύπου της «παράταξης Ηράκλειο 3.7.5.» δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αγριμανάκης, «η δημοτική Αρχή του Ηρακλείου  είναι  πολιτικά αδύναμη,  σε πλήρη πολιτική  σύγχυση και αποκομμένη πλήρως  από την κοινωνία. Χωρίς καμία στρατηγική  και κανένα σχέδιο  απέναντι στις πρωτόγνωρες συνθήκες και προκλήσεις  που η κοινωνία μας  βιώνει, καταφεύγει   σε  απλουστευμένες  λύσεις,   ανήμπορη να δει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και να δώσει τις απαιτούμενες  λύσεις.

Είναι σαφές όμως,  πως σε ένα αρχείο excel,  πίσω από τους αριθμούς που συνήθως  ευημερούν,    υπάρχει ο άνθρωπος και δημότης  που δοκιμάζεται, που  υποφέρει,  που δίνει τη    μάχη της καθημερινότητας, που παλεύει για να μείνει όρθιος,   μέσα σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον με  σημαντικές προκλήσεις,.

Θα έπρεπε,  η δημοτική αρχή  μπροστά και πάνω από όλα να παράγει πολιτικές, να εκπονεί  σχέδια, να δημιουργεί διαδικασίες και  εργαλεία που να δίνουν λύσεις για το δημότη,   παρέχοντας  αξία και   καλύπτοντας   πλήρως  τις προσδοκίες του,   και  όχι να περιορίζεται στην καταγραφή του προβλήματος με  απλουστευμένες και εύκολες  λύσεις μέσα από ένα αρχείο excel».