Στον απόηχο της καταψήφισης του προϋπολογισμού της Λότζια για το 2021 οι δημοτικές παρατάξεις εξακολουθούν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και να αντιπαρατίθενται πολιτικά με φόντο την οικονομική διαχείριση του Δήμου.
Από τη μια πλευρά, η δημοτική Αρχή τονίζει ότι αδυνατεί να αντιληφθεί το πως η αντιπολίτευση καταψηφίζει τον νέο προϋπολογισμό, βασικοί πυλώνες του οποίου είναι τα δημοτικά τέλη και το τεχνικό πρόγραμμα έργων, που στηρίχθηκε στις δικές της προτάσεις.
Από την άλλη πλευρά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι καταψήφισαν με απολύτως αιτιολογημένα και πειστικά επιχειρήματα, υπογραμμίζοντας το έλλειμμα που εμφανίζουν τα σχέδια, οι στόχοι και οι σκοποί αυτού του προϋπολογισμού.
Αντίστοιχα με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση χαρακτηρίζει «υποκριτική» τη «διαφοροποίηση ορισμένων», κατηγορεί τη δημοτική Αρχή για έλλειψη διεκδίκησης αυτών που ο Δήμος Ηρακλείου δικαιούται και ξεκαθαρίζει ότι ο προϋπολογισμός δε λύνει τα λαϊκά προβλήματα!
Αναλυτικότερα, στελέχη της δημοτικής Αρχής όπως η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Καναβάκη, σχολιάζουν δηκτικά ότι όλοι έχουν μείνει με την απορία, πώς είναι δυνατό σε ένα προϋπολογισμό που περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα έργων, το οποίο είναι διαμορφωμένο από όλους μας-, τα δημοτικά τέλη, τα οποία έχουν ψηφιστεί μετά από συμφωνία που επήλθε από τις παρατάξεις, να τον καταψηφίζουν; Τα λειτουργικά έξοδα; Τις μισθοδοσίες του προσωπικού; Τι ακριβώς καταψηφίζουν;
Στον αντίποδα όλων αυτών η παράταξη «Ηράκλειο 3.7.5» χρεώνει στη δημοτική Αρχή την έλλειψη εκπόνησης ενός αξιόπιστου στρατηγικού σχεδιασμού, την αποσπασματική προσέγγιση των προβλημάτων.
Όπως σημείωσε ο κ. Γ. Αγριμανάκης, ο Δήμος για να λειτουργήσει σωστά απαιτεί στελέχη πρώτης γραμμής, με όραμα και αποστολή και σίγουρα απαιτεί πολύ περισσότερους από τους δώδεκα της δημοτικής Αρχής μέσα από τροπολογίες και όχι από τη βούληση του λαού, για να διοικηθεί ο Δήμος μας, ο τέταρτος μεγαλύτερος Δήμος της χώρας!
Συγκεκριμένα είπε ότι «απαιτεί συνθήκες ειλικρινούς συνύπαρξης, συνθέσεις και συνεργασίες, με στελέχη που θα μπορούν να υλοποιούν στρατηγικές 4ης και 5ης γενιάς και που θα έχουν ανοιχτούς ορίζοντες χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και εμμονές.
Απαιτεί αλλαγή κουλτούρας και μοντέλου διοίκησης, παρακολουθώντας τις προκλήσεις της εποχής και τις αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον και στην κοινωνία, δρώντας πριν και μέσα σ’ αυτές.
Αυτά και άλλα πολλά είναι πράγματα άγνωστα και μακριά από την οπτική σας που τόσο εγωιστικά επικαλείστε!». Αντίστοιχα ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γιαλιτάκης ισχυρίστηκε ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι ένα copy paste επί των γενικών γραμμών και της φιλοσοφίας των προηγούμενων, διαχειριστικός, χωρίς στόχους ανάπτυξης και προοπτικής.
Κύριο χαρακτηριστικό του, η έλλειψη διοικητικής οργάνωσης και η έλλειψη ορθής πολιτικής και δημοκρατικής λειτουργίας.
Με απλά λόγια, σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου με επιλογή της δημοτικής Αρχής του κ. Λαμπρινού, διοικείται από μια συνεργασία παρατάξεων, που εκπροσωπεί το μειοψηφικό 38% του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου και χωρίς μάλιστα μέχρι σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, να έχει παρουσιαστεί στους συνδημότες το προγραμματικό κείμενο αυτής της συνεργασίας.
Αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός του 2021 – Ταυτισμένες στην ουσία του οι παρατάξεις πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης»
«Η δημοτική Αρχή προσπαθεί να μπερδέψει τον λαό, με λογιστικά στοιχεία και εκτιμήσεις, για να μη φανεί πως ο προύπολογισμός είναι κομμένος και ραμμένος στα συμφέροντα του κεφαλαίου, όχι του λαού». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνοντας ότι «ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία και η νέα οικονομική κρίση, όχι μόνο δεν ενισχύεται ο προϋπολογισμός από το κεντρικό κράτος, αντιθέτως, η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται και η φοροληστεία του λαού εντείνεται.
Στα έσοδα η «ανικανότητα» εκδηλώνεται μόνο σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις από το κράτος. Στην είσπραξη τελών, φόρων και προστίμων από τους δημότες, η υλοποίηση -μόνιμα- φτάνει και ξεπερνά το 100%, ενδεικτικό του ποιος πληρώνει τον λογαριασμό.
Ακόμα και η διαφημιζόμενη μείωση των δημοτικών τελών κατά 8%, υπερκαλύφθηκε από αυξήσεις σε άλλα τέλη και δικαιώματα και έτσι για το σύνολο τελών, δικαιωμάτων, φόρων, εισφορών, προστίμων κλπ. προβλέπεται και αύξηση -έστω και οριακή- από 24,2 σε 24,3 εκ. ευρώ.
Επιμένουν να αποπροσανατολίζουν ως προς το ύψος του προϋπολογισμού, εγγράφοντας τη «φούσκα» των επισφαλών απαιτήσεων, που φτάνουν τα 100 εκατομμύρια €, γνωρίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά πρόστιμα αυθαιρέτων, υπέρογκα και άδικα για τον λαό, αφού η πρώτη ευθύνη για το χάος αυθαιρέτων είναι του κράτους. Με καθαρό τον προσανατολισμό τους στη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, προτιμούν να λένε μεγάλα λόγια χωρίς ουσία για τον ΠΥ.
Παρουσιάζουν ως έσοδα του Δήμου, τις πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), δηλαδή, την ανάληψη εκτέλεσης δράσεων αρμοδιότητας της κυβέρνησης στα όρια του δήμου, που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια διεκπεραίωση κρατικής υποχρέωσης. Καμιά διαμαρτυρία από δημοτική Αρχή και τις άλλες παρατάξεις για τη διαχρονική μείωση της κρατικής επιχορήγησης στους δήμους.
Από τα ματωμένα πλεονάσματα του κράτους και τα προηγούμενα χρόνια και για το 2021, οι ΚΑΠ παραμένουν σταθεροί και πολύ κάτω από τα θεσμοθετημένα από τους ίδιους ποσά κατά παράβαση και αυτών των νόμων τους.
Δημοτική Αρχή και οι άλλες παρατάξεις, καμιά διαμαρτυρία! Διαφημίζονται έργα, ενώ η πραγματικότητα είναι πως ούτε ΚΑΠ απορροφά ή διεκδικεί ο δήμος, ούτε έργα μέσω του ΠΔΕ υλοποιεί. Τα ιστορικά δεδομένα εκτέλεσης όλων των προϋπολογισμών, προεξοφλούν ότι δεν θα υλοποιηθούν ούτε τα μισά έξοδα του ΠΥ, όπως είχαμε καταγγείλει στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα.
Η συνολική εκτέλεση δαπανών μέχρι 30-9-2020 έφτασε μόλις στο 21%, των έργων στο 14% και των μελετών στο 25 %. Ο λαός που έχει πληρώσει στο κράτος, ξαναπληρώνει στον Δήμο για τις ίδιες υπηρεσίες, που τελικά δεν έχει, ούτε από το κεντρικό κράτος, ούτε από τον Δήμο. Τα προβλήματα του ηρακλειώτικου λαού μένουν άλυτα, όπως η σχολική στέγη, τα αντιπλημμυρικά έργα, το δίκτυο των παιδικών χαρών και των ελεύθερων χώρων, των πλατειών, παραμένει ανεπαρκές.
Δεν υλοποιείται το αίτημα των εργαζόμενων του Δήμου για κατασκευή διοικητηρίου για στέγαση υπηρεσιών, είναι ελάχιστη η μέριμνα για τα προβλήματα του οδοστρώματος, ενώ διατίθενται πάνω από 5 εκατ. ευρώ για δράσεις και έργα με σκοπό την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην πόλη, χωρίς αντίκρισμα για τον λαό.
Συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση-υποστελέχωση των υπηρεσιών, η μεταφορά τους σε ιδιώτες. Τα έργα δίνονται σε εργολάβους, πολλές υπηρεσίες σε ιδιώτες, ενώ θα μπορούσαν να καλυφθούν με προσλήψεις.
Κατά υπηρεσία, τεράστια είναι η υστέρηση στα θέματα πολεοδομίας (υλοποίηση 2,8%) σε μια πόλη αυθαιρέτων και πολεοδομικής αναρχίας, χωρίς να σημαίνει ότι τα άλλα θέματα πάνε καλύτερα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι των 8 παρατάξεων, συμφωνούν στη βασική του στόχευση όσο και να θέλουν να φανούν ως «αντιπολιτευόμενοι».
Εξάλλου, οι αποφάσεις για δημοτικά τέλη, τέλη κοινοχρήστων χώρων και τεχνικό πρόγραμμα (δηλαδή σχεδόν ολόκληρος ο ΠΥ) έχουν τη σφραγίδα των παρατάξεων Κουράκη-Λυγερού-Ινιωτάκη. Οι διαφορές τους είναι λογιστικού χαρακτήρα, στην κατανομή μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μεταξύ κωδικών. Επομένως τι νόημα έχει η καταψήφιση του προϋπολογισμού; Έτσι είναι χρήσιμοι, ως τάχα αντιπολίτευση, στην κοροϊδία του λαού».