ΛΟΤΖΙΑ

Τα χαοτικά κενά των «ξεδοντιασμένων» δημοτικών υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου που σταδιακά καταρρέουν, επιχειρεί να καλύψει η Λότζια με τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής εταιρείας ειδικού σκοπού. Η Οικονομική Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για τη συγκρότηση της «Ηράκλειο Α.Ε. Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Ηρακλείου» που ωστόσο έχει ήδη διχάσει τις δημοτικές παρατάξεις, καθώς διατυπώνουν διαφορετικέ προσεγγίσεις στο επίμαχο θέμα.

Όπως είναι γνωστό, η συγκρότηση αναπτυξιακών εταιρειών είτε μονομετοχικών είτε πολυμετοχικών αποτελεί κεντρική πολιτική κατεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών, σαν απάντηση στις αφόρητες πιέσεις της αυτοδιοίκησης που καταρρέει κυριολεκτικά από την αιμορραγία του προσωπικού που φεύγει και δεν ανανεώνεται, καθώς οι μνημονιακές δεσμεύσεις έχουν βάλει φραγμό στις προσλήψεις δημοτικών υπαλλήλων.

Το όλο θέμα τέθηκε στην Οικονομική Επιτροπή, όπου παρουσιάστηκε το καταστατικό της «Ηράκλειο Α.Ε.», το οποίο περιλαμβάνει μια διευρυμένη λίστα δραστηριοτήτων  που έρχεται να «κουμπώσει» σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων του Δήμου, και να επεκταθεί ακόμα περισσότερο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να αναπτύξει δράσεις που αφορούν την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την υλοποίηση ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων και δράσεων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, επιχειρησιακά προγράμματα, τεχνικές υπηρεσίες…

Μια πρώτη τριβή που καταγράφηκε ανάμεσα στη δημοτική Αρχή και την αντιπολίτευση ήταν γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν τέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που οφείλει να εξετάσει όλες τις διαστάσεις και παραμέτρους της κρίσιμης αυτής υπόθεσης. Παράλληλα τόσο η μείζονα αντιπολίτευση δια του κ. Αγριμανάκη όσο και η παράταξη των Ενεργών Πολιτών με τον κ. Λυγερό  έθεσαν ζητήματα σε σχέση με τη λειτουργία της εταιρείας η οποία τονίσθηκε ότι ενώ θα αναπτύσσει δραστηριότητα που αφορά το Δήμο Ηρακλείου θα λειτουργεί μακριά από το δημόσιο έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για το όλο θέμα η αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Μ.Καναβάκη σχολίασε αναφερόμενη στην πολιτική κριτική που δέχεται η δημοτική Αρχή, ότι «η Οικονομική Επιτροπή είναι ένα συλλογικό όργανο του Δήμου που λειτουργεί σύμφωνα με το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που τη διέπει. Έχει νέες αυξημένες αρμοδιότητες και ως πρόεδρος της έχω την ευθύνη της και ακολουθώ και τηρώ την ισχύουσα νομοθεσία.

Για το εν λόγω θέμα, που αφορά στη δημιουργία αναπτυξιακής εταιρείας  έχω να πω ότι αξιοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου ο μεγαλύτερος Δήμος της Κρήτης και στο πλαίσιο αυτό οφείλει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που του δίδεται για τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα είναι ένα ευέλικτο εργαλείο για τη δημοτική πραγματικότητα, η οποία διέπεται από δαιδαλώδεις διοικητικές διαδικασίες και από συνεχή αιμορραγία προσωπικού.

Αναρωτιέμαι αν ο μεγαλύτερος Δήμος της Κρήτης δεν προχωρούσε στη σύσταση οργανισμού τι θα έλεγαν κάποιοι. Σίγουρα θα μας εγκαλούσαν. Επομένως θεωρώ πολύ καλή κίνηση τη σύσταση οργανισμού που θα βοηθήσει λειτουργικά το Δήμο».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης τονίζει ότι για να αντιληφθεί κάποιος την ανάγκη δημιουργίας της «Ηράκλειο Α.Ε.», αρκεί να σκεφτεί ότι από το 2011 ως σήμερα έχουν φύγει από το Δήμο Ηρακλείου 51 μηχανικοί, και ήρθαν 11.

Επίσης ως το τέλος του χρόνου μπαίνουν σε τροχιά συνταξιοδότησης άλλοι 5 μηχανικοί. Από τα στοιχεία μιας και μόνο υπηρεσίας που χαρακτηρίζεται ως η ατμομηχανή του Δήμου Ηρακλείου, μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί πόσο σοβαρό ζήτημα είναι να ενισχυθεί η λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών που βρίσκονται σε μια τραγική κατάσταση υποστελέχωσης και είναι κρίσιμο όσο ποτέ να ενισχυθούν.