Την επισήμανση πως η δημοτική Αρχή έχει κινηθεί με απόλυτα νόμιμο τρόπο σε όλα τα επίπεδα εξέλιξης του έργου στον κόλπο του Δερματά έκαναν χθες με δηλώσεις τους τόσο ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης.
Δήμαρχος και αντιδήμαρχος απέδωσαν τις εξελίξεις για τον κόλπο του Δερματά σε ένα θεσμικό κενό που υπάρχει σε σχέση με τις εγκρίσεις, κάνοντας σε όλους τους τόνους σαφές ότι ο Δήμος Ηρακλείου δεν παρανομεί και παραμένει προσηλωμένος στη νομιμότητα.
«Αν κάποια έγκριση ή αδειοδότηση απουσιάζει θα έπρεπε να μας πουν κι από ποια αρχή εκδίδεται αυτή η αδειοδότηση για να μπορέσουμε να την πάρουμε» τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ηρακλείου, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν ο Δήμος Ηρακλείου είχε φροντίσει να λάβει πρόσθετες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις από την Περιφέρεια.
Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του έργου, ο Βασίλης Λαμπρινός ξεκαθάρισε ότι «το έργο περιλαμβάνει δύο φάσεις: Η πρώτη είναι αυτή που έχει ολοκληρωθεί ήδη και περιλαμβάνει την αντιστήριξη του πρανούς και η δεύτερη αφορά την προσάμμωση της παραλίας.
Στον κόλπο του Δερματά ο Δήμος Ηρακλείου προσπαθεί να ολοκληρώσει το έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας, για το οποίο είχε ζητήσει και επιτύχει την κήρυξη της περιοχής του α’ δημοτικού διαμερίσματος σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης. Προσφάτως υπήρξε μια διακοπή εργασιών από την Αποκεντρωμένη – τον Απρίλιο αν θυμάμαι καλά – έκτοτε οι εργασίες επανελήφθησαν. Όλες οι εργασίες που γίνονται αφορούν, επαναλαμβάνω, την αντιδιαβρωτική προστασία του κόλπου, που είναι ένα έργο σε δύο φάσεις».
Ο κ. Λαμπρινός τόνισε επίσης πως δεν έλαβε κανένα σήμα διακοπής των εργασιών από την Αποκεντρωμένη πριν από το περιστατικό, διευκρινίζοντας πως η εμπλοκή θα λυθεί γρήγορα προκειμένου να συνεχιστεί το έργο.
Στενάχωρες χαρακτήρισε τις εξελίξεις από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, λέγοντας πως το έργο «ξαφνικά αντιμετωπίζεται σαν να πρόκειται για το μεγαλύτερο παράνομο έργο που έχει εκτελέσει η δημοτική Αρχή».
Ο κ. Αναστασάκης πρόσθεσε: «Έχουμε πάρει δύο φορές έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ώστε η τεχνική λύση για την αντιδιαβρωτική προστασία που υλοποιείται να είναι συμβατή με τον χαρακτήρα της περιοχής.
Και βέβαια ξεκινήσαμε με εξαίρεση από την περιβαλλοντική αδειοδότηση καθώς η περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι όταν μας ζητήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να βγάλουμε νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, γιατί είχε περάσει η διετία που θεωρούν ότι είναι το τέρμα μέσα στο οποίο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση, εκδώσαμε και περιβαλλοντικούς όρους με πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις από την Περιφέρεια Κρήτης».