Στη χαρτογράφηση των γαστρονομικών πόρων του Ηρακλείου, προχωρά η Λότζια σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας του Δήμου, υπό το πρίσμα της τουριστικής και πολιτιστικής ανάδειξης και προβολής του. Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης «με μεθοδικότητα και με μια δέσμη έργων, δράσεων και ενεργειών προχωράμε ώστε να καταστήσουμε το Ηράκλειο διεθνώς ως γαστρονομικό και πολιτιστικό ποιοτικό τουριστικό προορισμό και να βάλουμε στον παγκόσμιο χάρτη την κρητική διατροφή. Ο ίδιος εξηγεί ότι μέχρι στιγμής με βάση τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου υπάρχουν περισσότερες από 1.400 επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη γαστρονομία σε όλα τα επίπεδα, από την παραγωγή ως την κατανάλωση, που γίνεται προσπάθεια να καταγραφούν». Ο ίδιος εξηγεί ότι από τον Νοέμβριο του 2020 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου (Τμήμα Τουρισμού) και του Εργαστηρίου Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για την υλοποίηση του έργου «Καταγραφή γαστρονομικών πόρων Δήμου Ηρακλείου και σχεδιασμός γαστρονομικού τουριστικού προϊόντος για το Ηράκλειο».
Σκοπός του έργου είναι η καταγραφή διαχρονικά των πόρων που διαμορφώνουν την μοναδική γαστρονομική ταυτότητα του Δήμου Ηρακλείου. Μέσω της καταγραφής αυτής θα διαμορφωθεί ένα γαστρονομικό χαρτοφυλάκιο για τη διατροφή και τα τοπικά προϊόντα, θα αναδειχθούν καλές πρακτικές μέσω του εντοπισμού τοπικών επιχειρήσεων και φορέων που προσφέρουν ποιοτικές γαστρονομικές εμπειρίες, και θα γίνει διασύνδεση του πολιτισμού με τη διατροφή, μέσω της καταγραφής εθίμων, εορτών και κοινωνικών γεγονότων που συνδέονται με τη γαστρονομία. Απώτερος στόχος είναι η καθιέρωση του Ηρακλείου διεθνώς ως γαστρονομικού και πολιτιστικού ποιοτικού τουριστικού προορισμού, ο εμπλουτισμός, η βελτίωση και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, καθώς και η προσέλκυση ποιοτικότερου τουρισμού, μέσω της ανάδειξης και προβολής των τοπικών προϊόντων και της ενίσχυσης των παραγωγών και των συναφών επιχειρήσεων. Το έργο το οποίο θα υλοποιηθεί σε οκτώ μήνες, αναμένεται να οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας μοναδικής γαστρονομικής ταυτότητας για το Δήμο Ηρακλείου με πιο σύγχρονο αλλά και αυθεντικό χαρακτήρα. Επίσης μέσα από τη διαδρομή αυτή ανοίγει ο δρόμος για την
ανάπτυξη και προώθηση τουριστικών εμπειριών που συνθέτουν διαφορετικές γαστρονομικές παραδόσεις και αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου Ηρακλείου. Βασική στόχευση του σχεδιασμού είναι η διευρυμένη χρήση και αξιοποίηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων από τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.
Ο αντιδήμαρχος απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους σχετικούς με το συγκεκριμένο αντικείμενο φορείς, οργανισμούς, επιχειρήσεις (stakeholders) αλλά και οι πολίτες από το Δήμο Ηρακλείου και τους όμορους Δήμους, να συνεργαστούν με τον φορέα υλοποίησης του έργου και να συνεισφέρουν με πληροφορίες (τοπικές παραδοσιακές συνταγές, παραδοσιακοί τρόποι συντήρησης τροφίμων, αντικείμενο δραστηριότητας φορέων και επιχειρήσεων, σχετικές πρωτοβουλίες, κ.λπ.) και οποιοδήποτε άλλο χρήσιμο υλικό.