Λότζια: Χωρίς αυξήσεις τα τέλη άρδευσης του 2023

Με εισήγηση για σταθερή τιμολογιακή πολιτική για τα τέλη άρδευσης το 2023, εισάγεται την ερχόμενη Τετάρτη στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ηρακλείου το σημαντικό ζήτημα της οικονομικής διαχείρισης των τελών άρδευσης που «καίει» την ενδοχώρα του Ηρακλείου. Με βάση την οικονομική ανάλυση της υπηρεσίας, ο προϋπολογισμός που είναι ισοσκελισμένος ως προς τα έσοδα και τα έξοδα, φτάνει το ποσό του 1.291.437,17 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο σκέλος των δαπανών για την επόμενη χρονιά, προβλέπεται ένα κόστος 100.000 ευρώ για την επέκταση δικτύων άρδευσης στην περιοχή των Δαφνών. Επίσης προβλέπεται η προμήθεια των υλικών συντήρησης των αντλητικών συγκροτημάτων άρδευσης ύψους 261.284 ευρώ ενώ η πρόβλεψη για τη μη είσπραξη των εισπρακτέων υπολοίπων φτάνει το ποσό των 482.152 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στο σκέλος των εσόδων, υπολογίζεται ότι τα τέλη που αφορούν στα δικαιώματα άρδευσης φτάνουν στο ποσό των 664.519 ευρώ, ενώ τα τέλη για την χρήση των αρδευτικών δικτύων ανέρχονται στις 150.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά στην τιμολογιακή πολιτική της υπηρεσίας άρδευσης προτείνεται η τιμή χρέωσης να φτάσει το 0,14 ευρώ/κ.μ. για τον Προφήτη Ηλία και 0,23 ευρώ /κ.μ. για τους υπόλοιπους αρδευτικούς τομείς. Παράλληλα προτείνεται το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στις μικτές υδροαρδευτικές αρδεύσεις να το καταβάλλει ο δήμος Ηρακλείου.

Με βάση την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας προτείνεται ετήσιο πάγιο τέλος υδρομέτρου 12 ευρώ, το τέλος σύνδεσης υδρομέτρου 105 ευρώ, το τέλος ελέγχου υδρομέτρου 12 ευρώ και το τέλος επανασύνδεσης ή αντικατάστασης υδρομέτρου 55 ευρώ.Με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Γ.Αναστασάκης σημειώνει ότι ήδη έχουν κλείσει δύο χρόνια και μπαίνουμε στο τρίτο, από τότε που περιήλθε στην ευθύνη της τεχνικής υπηρεσίας ο δύσκολος και εξαιρετικά σημαντικός τομέας της διαχείρισης της άρδευσης.

Από την πλευρά της υπηρεσίας καταβάλλεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια να διαχειριστεί τα προβλήματα και τις αντιξοότητες που υπάρχουν, τις οποίες προσαυξάνει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πρόσθετοι πόροι χρηματοδότησης και η λειτουργία του τομέα είναι ανταποδοτική. Μέσα σε αυτό το δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον γίνεται προσπάθεια να στηρίξουμε με κάθε τρόπο και με όλες μας τις δυνάμεις τον πρωτογενή τομέα, μέσα από τη συνεχή και σταθερή προσπάθεια που εξελίσσεται για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.