Στο κεντρικότερο σημείο του Ηρακλείου, στην Πλατεία Ελευθερίας, η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» γιορτάζει απόψε 80 χρόνια πορείας και προσφοράς.
Οι επετειακές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους που καθόρισαν την ιστορία της Κρήτης, οι οποίες ξεκίνησαν χθες με την εκδήλωση στο Πολύκεντρο, όπου βραβεύθηκαν φορείς, συνεργάτες και αρθρογράφοι, κορυφώνονται απόψε με μια βραδιά υψηλού συμβολισμού, όπου ο λόγος, η μουσική και η αφήγηση ενώνονται για να αναδείξουν το μεγαλείο εκείνων που έγιναν αθάνατοι μέσα από το έργο τους.
‘Μια βραδιά όπου ο λόγος, η μουσική και η αφήγηση ενώνονται για να αναδείξουν το μεγαλείο εκείνων που έγιναν αθάνατοι μέσα από το έργο τους.
Ζωντανά η εκδήλωση για τα 80 χρόνια της ΠΑΤΡΙΣ, από την Πλατεία Ελευθερίας!
Την αφήγηση της ιστορικής διαδρομής της Κρήτης μέσα από τα πρωτοσέλιδα της «ΠΑΤΡΙΣ» αναλαμβάνουν οι Κώστας Φασουλάς και Κατερίνα Βρέντζου ενώ παρουσιαστές της εκδήλωσης είναι οι δημοσιογράφοι Κατερίνα Νώντα και Γιάννης Φασουλάς.
Στους σύντομους χαιρετισμούς τους, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπίσκοπου Κρήτης κ.κ. Ευγένιου, ευχήθηκε η “Πατρίδα” να συνεχίσει για πολλές δεκαετίες ακόμα το έργο της, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης στο ίδιο μήκος κύματος, ευχήθηκε η αδέσμευτη φωνή της “Πατρίδας” να συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια να ενημερώνει τον κόσμο ενώ ο βουλευτής Ηρακλείου Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, χαρακτήρισε την “Πατρίδα” ως “μια ιστορική εφημερίδα που έχει γαλουχήσει γενιές και γενιές και αποτελεί φάρο αλήθειας και έγκριτης ενημέρωσης”.
Συγκινητική ήταν η παρουσία της κόρης του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη. Η Ρηνιώ Ξυλούρη τόνισε ότι οι αξίες της Κρήτης συμβαδίζουν με εκείνες της “Πατρίδας”.
“Γιορτάζει η Πατρίδα, το Ηράκλειο και η Κρήτη ολόκληρη. Συνεχίζουμε με τόλμη, υπευθυνότητα και αξιοπιστία, χωρίς να αδικούμε κανένα. Η Πατρίδα είναι ευθύνη, είναι ιστορία”, τόνισε μεταξύ άλλων ο εκδότης της “Π” Κώστας Ξυλούρης, που ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Νίκο Καστρινάκη, ο οποίος από την πλευρά του υπογράμμισε την άρρηκτη σύνδεση της εφημερίδας με την ομογένεια.
Ο διευθυντής της εφημερίδας Λευτέρης Συμβουλάκης, επεσήμανε ότι η “Π” έμεινε αταλάντευτα πιστή όλα αυτά τα χρόνια στις αρχές της Δημοκρατίας και με μαχητικό πνεύμα, θα συνεχίσει να τις υπηρετεί.
Στο σπουδαίο έργο της εφημερίδας αναφέρθηκαν ακόμα οι σκηνοθέτες Γιάννης Σμαραγδής, Χρήστος Λεοντής καθώς και ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος.
Μεταξύ άλλων το παρών στην εκδήλωση δίνουν ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας Sky Express, Γιάννης Γρύλος, ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, ο διοικητής της ΣΕΑΠ, Ταξίαρχος Φώτης Αρμπής, ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Νίκος Καστρινάκης, η Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης Σοφία Μαλανδράκη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης.
Τη μουσική της βραδιάς ζωντανεύουν οι Κώστας Μακεδόνας, Μαρία Σουλτάτου και Βασίλης Σταυρακάκης με το συγκρότημά του, με στίχους του Μήτσου Σταυρακάκη, και λύρα θα παίξει ο Γιώργος Ξυλούρης (Καντρής) με το συγκρότημά του ενώ θα χορέψει το συγκρότημα του Παπαδόκωστα.
Συμμετέχει ο Γιάγκος Χαιρέτης, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει ο Λευτέρης Χαρωνίτης.
Φιλικά συμμετέχουν ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Λεοντής και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής.
