Λύσεις για την προσβασιμότητα στο φρούριο Κούλε ζητά η Ελένη Βατσινά

Τη συμπερίληψη στην πράξη διεκδικεί η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά η οποία με ερώτησή της προς τις Υπουργούς Πολιτισμού και Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, θέτει το θέμα της μη λειτουργίας του αναβατορίου στο Φρούριο Κούλε στο Ηράκλειο.

Η κ.Βατσινά τονίζει ότι για την πόλη του Ηρακλείου “η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία αποτελεί μια ανοιχτή πληγή”, τονίζοντας ότι “χρειάζονται δεκάδες παρεμβάσεις προς κάθε αρμόδια αρχή για να εξασφαλισθούν τα αυτονόητα και η ομαλή καθημερινότητά τους”.

Μεταξύ των αυτονόητων είναι και η πρόσβαση στα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με το σπουδαίο μνημείο του Φρουρίου του Κούλε να προσελκύει καθημερινά επισκέπτες και τουρίστες αλλά να παραμένει απροσπέλαστο επί μακρόν. “Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ο ανελκυστήρας (αναβατόριο) για την ταράτσα του κτηρίου δε λειτουργεί, με αποτέλεσμα τα άτομα με κινητικά προβλήματα που επισκέπτονται το χώρο, να μη μπορούν στην ουσία να δουν το εξωτερικό μέρος, πλην της αρχικής εισόδου και του εσωτερικού του κτηρίου, όπου έχει τοποθετηθεί ειδική ράμπα” – τονίζει στην ερώτησή της η Ελένη Βατσινά, σημειώνοντας ότι το ίδιο “βρίσκεται ανηρτημένο και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού επί μακρόν, χωρίς καμία απολύτως πρόοδο”.

Η Ηρακλειώτισσα βουλευτής τονίζει ότι παραγκωνίζονται οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες και μάλιστα σε πολλά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομίας και καλεί τις υπουργούς να απαντήσουν αν σκοπεύουν – με ποιο τρόπο και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος – να ενισχύσουν τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την τοποθέτηση και την αποκατάσταση των απαραίτητων μηχανημάτων που εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ηράκλειο, όπως επί παραδείγματι του αναβατόριου στο Φρούριο Κούλε. Παράλληλα όμως καλεί τις συναρμόδιες υπουργούς να διασφαλίσουν μόνιμα πλέον την προσβασιμότητα στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ηράκλειο.