Λίλιαν Στεφανάκη για εισροές μεταναστών: Στη Γαύδο δεν έχουμε υποδομές και αρμοδιότητα να διαχειριστούμε τέτοια περιστατικά

Κλιμακώνονται οι ροές μεταναστών από Λιβύη με πλωτά μέσα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, τονίζοντας πως το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, δεν έχει τις υποδομές να δεχθεί αυτή την επιβάρυνση.

«Τον τελευταίο μήνα ένας μεγάλος αριθμός έχει έρθει. Δηλαδή, μόνο πριν δύο, τρεις μέρες έφτασε ένα σκάφος με 500 άτομα, πάνω από 500 άτομα. Βγήκε στην Αγία Γαλήνη. Παράλληλα, την ίδια μέρα υπήρξε και μια μικρότερη βάρκα. Την προηγούμενη μέρα είχαμε εμείς μια βάρκα. Ο αριθμός είναι μεγάλος. (…)

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι αριθμοί που παρακολουθούμε ότι φτάνουν. Εγώ αυτό όμως που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι μπορεί να ακούγεται συνέχεια ότι είναι στη Γαύδο κτλ, αλλά από όλους αυτούς τους αριθμούς ένα μικρό μέρος φτάνει στη Γαύδο. Είναι μία πύλη εισόδου από τον Νότο και ξεκινάνε από τη Λιβύη και όπου τους βγάλει ή όπου τους βρει το Λιμενικό που καταβάλλει προσπάθειες υπεράνθρωπες και πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό. Όπου τους προλάβει να τους διασώσει, είτε ο στόχος είναι να φτάσουν στην Κρήτη.

Κάποιες φορές όμως ένας αριθμός θα φτάσει στη Γαύδο και εκεί τώρα είναι η δική μας εμπλοκή. Όταν φτάσει στο νησί θα πρέπει να δούμε πώς θα διαχειριστούμε αυτούς τους ανθρώπους με ανθρώπινους όρους, αλλά και στο μέτρο του δυνατού και των δυνατοτήτων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Στεφανάκη.

«Όσον αφορά εμάς στη Γαύδο και για μας είναι επιβάρυνση μεγάλη. Η Γαύδος δεν έχει υποδομές και δεν έχουμε αρμοδιότητα να διαχειριστούμε τέτοιου είδους περιστατικά. Είμαστε εκεί μαζί με το Λιμενικό, μαζί με την Αστυνομία και με τη συνεργασία προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο. Προσπαθούμε να μην επηρεαστούν οι επισκέπτες γιατί οι άνθρωποι στο νησί περιμένουν τώρα να δουλέψουν, οπότε εκεί δίνουμε ένα βάρος να μην επηρεαστεί ο τουρισμός. Να φροντίσουμε και αυτούς τους ανθρώπους όσο χρειαστεί να μείνουν στο νησί, όσο μπορούμε πιο αθόρυβα και πιο ανθρώπινα.

Η λύση όμως πρέπει να έρθει από αλλού. Δεν μπορούμε να τους βρούμε εμείς τις λύσεις. Ούτε με ηρωισμούς, ούτε με αυτοθυσία, ούτε με φιλότιμο. Θα πρέπει να βρεθούν θεσμικές λύσεις. Αυτό που θα ήθελα εγώ να πω είναι ότι τώρα, τις τελευταίες μέρες, την τελευταία εβδομάδα έχει ενισχυθεί το λιμενικό του νησιού με ένα σκάφος της Frontex που εδρεύει και από ό,τι μας έχουν πει θα εδρεύει για το καλοκαίρι στη Γαύδο. Είναι με πλήρωμα 8 άτομα και θα μπορεί αυτό το σκάφος να επιχειρεί άμεσα όταν υπάρχει περιστατικό, θα μπορεί να βγει στο πέλαγος και να φροντίσει για την πιο άμεση περισυλλογή των ανθρώπων. Γίνονται δηλαδή, κάποια βήματα για τη διαχείριση, αλλά το θέμα είναι ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις να σταματήσει αυτή η ροή. (…)

Θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τους ανθρώπους εκεί που σίγουρα δεν ξεκινάνε για πλάκα από την Λιβύη να έρθουν στην Ευρώπη αλλά και για μας, γιατί και εμείς δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε. Υπάρχει και στη Γαύδο μια μικρή κοινωνία εκεί, που προσπαθεί να δημιουργήσει, προσπαθούν να ζήσουν και νομίζω ότι αξίζουμε την στήριξη. Λόγω της γεωπολιτικής θέσης, χρειάζεται μια παραπάνω ενίσχυση στο νησί. Δυστυχώς όμως δεν ισχύει αυτό. Εμείς πολλές φορές είμαστε αντιμέτωποι με οριζόντιες πολιτικές που δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε. Απομονωμένοι και σε αυτή την συγκεκριμένη συγκυρία, που δεν μας φτάνουν τα δικά μας τα προβλήματα, έχουμε και αυτή την επιβάρυνση» τόνισε η δήμαρχος της Γαύδου.

Σε κάθε περίπτωση, το νησί είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του.

«Τα μαγαζιά έχουν ανοίξει, τα καταλύματα έχουν ανοίξει. Υπάρχει κάθε μέρα πλοίο που έρχεται στο νησί, το δρομολόγιο είναι όπως ήταν και πέρυσι και τις προηγούμενες χρονιές. Περιμένουμε μία ενίσχυση με ένα επιπλέον δρομολόγιο που θα φέρνει τις προμήθειες ώστε να αποσυμφορήσει λίγο την κατάσταση την καθημερινή του πλοίου. Θα είναι και αυτό μία ανάσα. Τα μαγαζιά όλα είναι ανοιχτά. Έχει ξεκινήσει η κίνηση. Η σεζόν είναι μικρή στη Γαύδο, τώρα από μέσα Ιουλίου θα ξεκινήσει. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα» είπε ολοκληρώνοντας η κ. Στεφανάκη.

Πηγή: ertnews.gr