Βροχή πέφτουν οι κλήσεις τις τελευταίες μέρες στο Ηράκλειο, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο κόπηκαν 300 «μπιλιετάκια». Η αναθέρμανση της αγοράς λόγω των γιορτών είχε σαν αποτέλεσμα πολύς κόσμος να κατέβει στο κέντρο της πόλης και να καταγράφονται δεκάδες παραβάσεις παράνομης στάθμευσης.
Πρόκειται για περιπτώσεις προκλητικής στάθμευσης είτε πάνω σε πεζόδρομο είτε διπλοπαρκαρίσματα που μπλοκάρουν την κυκλοφορία, τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνος Παττακός.
Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν θα πρέπει οι πολίτες να εφησυχάζουν ότι λόγω των εορτών δεν γίνονται έλεγχοι, διότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και δεν είναι σωστό να γίνει, καθώς μια τέτοια διαχείριση θα είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος.
Ο πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας σημειώνει ότι δυστυχώς η λήψη αυστηρότερων μέτρων είναι επιβεβλημένη, μέχρι να εμπεδοθεί στην αντίληψη του συνόλου των πολιτών ότι στους πεζόδρομους δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν οχήματα και παράλληλα να γίνει συνείδηση στον πολίτη πόσο βλαπτικές παρενέργειες προκαλούν τα διπλοπαρκαρίσματα.
Ο κ. Παττακός χαρακτηρίζει ως πρόκληση το γεγονός ότι κάποιοι επιμένουν να σταθμεύουν στους πεζόδρομους απέναντι στους νόμους, τους συμπολίτες μας, αλλά και την προσπάθεια που ο Δήμος καταβάλλει για την ανάπλαση της πόλης, προκειμένου να αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά.
Αντίστοιχα όμως, όπως τονίζει, είναι και τα φαινόμενα που εμφανίζονται σε δρόμους όπως τη Δημοκρατίας και τη Δ. Μποφώρ, όπου πολλά οχήματα διπλοπαρκάρουν με αποτέλεσμα να φρακάρει η κυκλοφορία και να δημιουργούνται σκηνές απείρου κάλλους ειδικά όταν πρέπει να περάσουν λεωφορεία… που είναι μεγάλα οχήματα και δεν έχουν ευελιξία κινήσεων.
Καλύτερη χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες
Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες είχαμε έξαρση του φαινομένου της παράνομης στάθμευσης, αθροιστικά αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι η φετινή χρονιά ήταν καλύτερη από τις προηγούμενες, καθώς ο συνολικός αριθμός κλήσεων είναι σαφώς μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Παττακό, φέτος ο συνολικός αριθμός κλήσεων που κόπηκαν ξεπερνά τις 22 χιλιάδες.
Την αμέσως προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2018, όταν άρχισαν τα έργα ανάπλασης στην οδό Δικαιοσύνης και άρχισαν να εφαρμόζονται και τα νέα κυκλοφοριακά μέτρα αποκλεισμού της στάθμευσης στις οδούς Γιαμαλάκη, Αγίου Μηνά, Αβέρωφ ο αριθμός των κλήσεων έφτασε τις 24.000.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι σαφώς καλύτερο σε σχέση με τα στοιχεία του 2017 που ο συνολικός αριθμός των κλήσεων όλης της χρονιάς ξεπερνούσε τις 28.000 κλήσεις. Αυτή η φθίνουσα πορεία του αριθμού των κλήσεων, σύμφωνα με τον κ. Παττακό, έχει άμεση σχέση με την υλοποίηση των έργων που εξελίσσονται στην πόλη, αλλά και τα νέα κυκλοφοριακά μέτρα που έχουν ληφθεί.
Δηλαδή η απαγόρευση της στάθμευσης στη Γιαμαλάκη, την Αγίου Μηνά, την Αβέρωφ, τη Δικαιοσύνης, είναι μέτρα που έχουν αποδώσει και στη βάση αυτή η προσέγγιση που θα πρέπει να κάνει η δημοτική Αρχή είναι να επεκτείνει το εύρος του δικτύου απαγόρευσης της στάθμευσης.