Αστυνομικοί έλεγχοι του μέτρου απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας

Ούτε στο 10% επί των βεβαιωμένων παραβάσεων για αδικαιολόγητη παρουσία εκτός σπιτιών  δεν ανέρχονται οι ενστάσεις των πολιτών για παραγραφή του προστίμου, όπως λένε στην «Π» αστυνομικοί οι οποίοι καλούνται να εξετάσουν τα σχετικά αιτήματα.

Όσοι πάντως επιθυμούν να υποβάλουν ένσταση αυτό θα πρέπει να το κάνουν μέσα σε διάστημα τριών ημερών από την ημερομηνία επιβολής του προστίμου και είτε με e mail είτε με φαξ να αποστείλουν την ένσταση στην υπηρεσία ή στο τμήμα που βεβαίωσε το πρόστιμο.

Στον νομό Ηρακλείου τα πρόστιμα είναι αρκετά, όχι όμως τόσο πολλά όσο θα περίμενε κανείς. Κι αυτό τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. το αποδίδουν στο γεγονός ότι ο κόσμος έχει συμμορφωθεί και καταλαβαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Αναφορικά με τους λόγους που αναγράφονται στις ενστάσεις, αυτοί είναι πολλοί, ορισμένοι φαίνεται, σύμφωνα με αστυνομικούς, να είναι πραγματικοί, ενώ κάποιοι άλλοι δείχνουν ότι δεν ευσταθούν. Για παράδειγμα σε αστυνομικό τμήμα της ενδοχώρας πολίτης είπε ότι άκουσε μέσα στη νύχτα ένα θόρυβο και βγήκε να δει τι συμβαίνει. «Επειδή ξέρουμε τις αποστάσεις και της διευθύνσεις κατοικιών, καταλαβαίνουμε εάν κάποιος λέει αλήθεια ή όχι» σχολίασε αστυνομικός.

Σε μία άλλη περίπτωση βεβαιώθηκε πρόστιμο σε γυναίκα η οποία βγήκε από το σπίτι της να πετάξει τα σκουπίδια, διένυσε μια απόσταση λίγων μέτρων χωρίς να έχει μαζί της τα απαραίτητα έγγραφα. Σε άλλη περίπτωση που εξετάζεται μια γυναίκα ήθελε να πάει να σηκώσει χρήματα από μηχάνημα αυτόματης ανάληψης, όμως είχε γράψει λάθος την ημερομηνία.

Συγκεκριμένα, έγραφε στο χαρτί που έδειξε στους αστυνομικούς την ημερομηνία της προηγούμενης ημέρας και όχι την ημερομηνία της ημέρας που ελέγχθηκε. «Βλέπουμε κι εμείς ότι σε κάποιες περιπτώσεις και κυρίως σε ηλικιωμένους γίνονται κάποια λάθη και προσπαθούμε να είμαστε περισσότερο επιεικείς, αρκεί να μην το ξανακάνουν» είπε αστυνομικός.

Σε αστυνομικό τμήμα που δεν έχουν βεβαιωθεί πολλές παραβάσεις γιατί δεν υπήρξε λόγος, αστυνομικοί εξετάζουν την ένσταση μιας κατοίκου της περιοχής, η οποία έγραψε ότι χρειάστηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο, χωρίς όμως να δείξει κάποιο έγγραφο που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενά της.

 

Παραβάσεις

Σε 1.400 ανήλθαν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι παραβάσεις του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την αποφυγή της εξάπλωσης του κοροναϊού, ενώ έγιναν 7 συλλήψεις για λειτουργία καταστημάτων, προχθές Σάββατο 28 Μαρτίου, σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι 1.400 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, για τις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο 150 ευρώ, σημειώθηκαν στις εξής περιοχές: 547 στην Αττική, 120 στην Κρήτη, 104 στα Ιόνια Νησιά, 87 στη Θεσσαλονίκη, 72 στη Στερεά Ελλάδα, 71 στη Δυτική Ελλάδα, 66 στην Κεντρική Μακεδονία, 65 στην Πελοπόννησο, 62 στη Θεσσαλία, 60 στην Ηπειρο, 54 στο Νότιο Αιγαίο, 50 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 23 στο Βόρειο Αιγαίο και 19 στη Δυτική Μακεδονία. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Πρώτη εβδομάδα

Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη εβδομάδα του μέτρου απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας με την πρώτη αποτίμηση να κάνει λόγο για θετικό αντίκτυπο στην εξάπλωση της επιδημίας και κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πως η πλειονότητα των πολιτών ακολουθεί τις οδηγίες των Αρχών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, είχαν βεβαιωθεί περισσότερες από  5.800 παραβάσεις μέχρι χθες  και είχαν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται πως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στις λαϊκές αγορές, προειδοποιώντας ότι όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι.