Λίγο πριν την υπερχείλιση τα φράγματα του νησιού

Εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν από τις ποσότητες του νερού που έχουν συλλεχθεί στα φράγματα τα οποία διαχειρίζεται ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, καθώς αθροιστικά η πληρότητα του νερού φτάνει σε ποσοστό 86%!

Το γεγονός ότι έχουν συλλεχθεί τέτοιες ποσότητες και μάλιστα ενώ βρισκόμαστε μόλις στην αφετηρία του υδρολογικού έτους είναι ένας δείκτης ότι πολύ σύντομα τα φράγματα θα υπερχειλίσουν.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το φράγμα Αποσελέμη, το οποίο για να γεμίσει και να είναι πλήρες χρειάζεται 25.270.000 κυβικά μέτρα νερού, η πληρότητα φτάνει το 84% καθώς μέχρι χθες είχαν συλλεχθεί 21.209.912 κυβικά μέτρα νερού. Την ίδια στιγμή η πληρότητα στο φράγμα Ποταμών φτάνει το 100%, αφού ήδη έχουν συγκεντρωθεί 22.500.000 κυβικά μέτρα νερού. Η εξέλιξη αυτή δεν  προκαλεί αιφνιδιασμό αφού διαχρονικά έχει διαπιστωθεί ότι το συγκεκριμένο φράγμα γεμίζει εγκαίρως και φτάνει σε κατάσταση πληρότητας με μεγάλη ευκολία.

Όπως είναι γνωστό, το φράγμα αρδεύει τον κάμπο του Ρεθύμνου μέχρι την περιοχή της Πηγής στο Άδελε. Σε αυτή τη φάση, δρομολογείται ένα σημαντικό έργο που αφορά στη δημιουργία ενός διυλιστηρίου μέσα από το οποίο θα γίνεται η επεξεργασία του νερού του φράγματος Ποταμών, ώστε να ενισχυθεί η υδροδότηση του Δήμου Ρεθύμνου και του Δήμου Μυλοποτάμου. Το έργο το οποίο έχει δεσμευμένη χρηματοδότηση από το Φιλόδημο, και φτάνει στα 22 εκ. ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να δημοπρατηθεί μέχρι το Πάσχα.

Επίσης μέσα στον Γενάρη αναμένεται να δημοπρατηθεί και η επέκταση κατά 10 χιλιόμετρα του κεντρικού αρδευτικού αγωγού άρδευσης 5,2 εκ. ευρώ από την περιοχή της Πηγής μέχρι την περιοχή του Πρίνου ως τη Σκαλέτα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σημαντικού αριθμού καλλιεργειών.

Σε ό,τι αφορά στο φράγμα Βαλσαμιώτη διατηρείται σχεδόν… άδειο αφού το νερό που έχει συλλεχθεί φτάνει στο 29% και αντιστοιχεί σε 1.470.000 κυβικά μέτρα νερού.

Με ευθύνη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης έχει γίνει διακοπή της τροφοδοσίας των εισροών λόγω των διαρροών και των σοβαρών κατασκευαστικών προβλημάτων που εμφανίζει και στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αν πρώτα δεν καταστεί πλήρως λειτουργικό, ασφαλές και σύμφωνο με τις ισχύουσες προδιαγραφές και των προβλεπομένων από την Έγκριση Κανονισμού Ασφάλειας Φραγμάτων – Διοικητική Αρχή Φραγμάτων.

Την ίδια στιγμή, στη λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο Λασιθίου από τις 2 Ιανουαρίου έχει φτάσει σε κατάσταση πληρότητας συγκεντρώνοντας 2.150.000 κυβικά μέτρα νερού. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, τα φράγματα τα οποία διαχειρίζεται μπορούν να συγκεντρώσουν 55.040.000 κυβικά μέτρα νερού, και ήδη έχουν συλλεχθεί 47.329.912 κυβικά μέτρα νερού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 86%.

 

Διαβάστε επίσης σχετικά: