πλημμύρισε το Ηράκλειο ο Ιανός
Σε χείμαρρο μετετράπη η Πύλη Ιησού

Τρία τέταρτα καταιγιστικής βροχής που συνοδεύτηκε από δυνατές βροντές και κεραυνούς αναστάτωσαν προχθές το βράδυ το  Ηράκλειο, που βρέθηκε στο μάτι του «Ιανού».

Το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα σήμανε συναγερμό, καθώς  οι δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν και  μετατράπηκαν σε ορμητικό ποτάμι, πολλά σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, έπεσαν δέντρα, τμήμα ενός μπαλκονιού έπεσε επάνω σε ένα αυτοκίνητο και από πραγματικό θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι η υπηρεσία είχε εγκαίρως καθαρίσει όλα τα φρεάτια, αλλά η πόλη δέχτηκε τόσο μεγάλο όγκο νερού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μην πλημμυρίσει. « Τα φρεάτια τα είχαμε καθαρίσει όπως κάθε χρόνο. Αρχές της εβδομάδας ήμασταν σε επιφυλακή και καθαρίσαμε ξανά κάποια επικίνδυνα σημεία.

Αλλά όταν δέχεσαι ένα τόσο μεγάλο όγκο νερού δεν είναι δυνατό να το τραβήξει το δίκτυο.  Τα φρεάτια ήταν καθαρά αλλά με τη δύναμη του νερού παρασύρονται φερτά υλικά και ξερά φύλλα και είναι λογικό ότι κάποιες στιγμές  φρακάρουν σε κάποια σημεία». Ο ίδιος σημειώνει ότι έπεσαν 28 χιλιοστά νερού σε λίγα λεπτά όταν το Φλεβάρη αθροιστικά μετρήθηκαν στο Ηράκλειο  27 χιλιοστά.

Όπως τονίζει, «προβλήματα δημιουργήθηκαν χαμηλά στη Γιαμαλάκη διότι ενώ έκανε έργα η ΔΕΥΑΗ υπήρχε ένα άνοιγμα το οποίο έκλεισε η αρχαιολογική υπηρεσία με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν στην περιοχή μεγάλες ποσότητες νερού, και στην 62 Μαρτύρων όπου παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει έργα ομβρίων, οι ποσότητες των νερών που συγκεντρώθηκαν ήταν πολύ μεγάλες γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στους καταστηματάρχες.  Συνεργεία της ΔΕΥΑΗ παρενέβησαν σε δεκατρείς περιπτώσεις τις οποίες αντιμετώπισαν άμεσα.

Επίσης στα Λιοντάρια ανέβηκε ψηλά η στάθμη του νερού με αποτέλεσμα σε κάποια καταστήματα να αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες τους να τα μαζεύουν οι ίδιοι. Επίσης στην Ιωνίας χρειάστηκε να ξεφράξουν κάποια υπόγεια…» Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ τονίζει ότι πολλοί συμπολίτες τις κουτσουνάρες δεν τις συνδέουν με τα δίκτυα των ομβρίων αλλά με τα αποχετευτικά δίκτυα και με τη βροχή υπερχειλίζει η αποχέτευση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει επιτέλους να λυθεί.

Πρόβλημα ηλεκτροδότησης

Στη διάρκεια της σφοδρής καταιγίδας πολλές περιοχές βυθίστηκαν στο σκοτάδι καθώς προκλήθηκαν ζημιές στους πυλώνες της ΔΕΗ όπως για παράδειγμα στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου – Ηρακλείου, στο ύψος του παλιού ΚΤΕΟ. Γειτονιές γύρω από τον Άη Γιάννη και την Κνωσού βρέθηκαν χωρίς ηλεκτρικό ενώ οι συνεχείς αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος δημιούργησαν  πολλά προβλήματα, εντός και εκτός πόλης.

Στην πλαζ Καρτερού

Ο Ιανός έκανε άνω κάτω τις παραλίες
Ο Ιανός έκανε άνω κάτω τις παραλίες

Περιορισμένης έκτασης ζημιές που ευτυχώς είναι εύκολα ανατάξιμες προκάλεσε η ισχυρή καταιγίδα και στη δημοτική πλαζ του Καρτερού, όπου διέλυσε τους ξύλινους διαδρόμους που είχαν τοποθετηθεί για την καλύτερη διέλευση των πολιτών στην πλαζ. Επίσης μετακίνησε ξαπλώστρες από τις θέσεις τους.

Η ΔΕΠΑΝΑΛ έχει ήδη ξεκινήσει να αποκαθιστά το χώρο όπου υπήρξε η έγκαιρη πρόνοια για την προστασία του.

Ζημιές από το ισχυρό σφυροκόπημα της βροχής…

Τρία τέταρτα συνεχούς βροχόπτωσης ήταν ικανά να προκαλέσουν ένα ντόμινο ζημιών και πολύ έντονη αναστάτωση στους πολίτες τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η υπηρεσία δέχτηκε τηλέφωνα για υπερχείλιση ρέμα Χρυσοβαλάντου, ειδοποίηση για την άνοδο της στάθμης του νερού στα Λιοντάρια  ενώ χρειάστηκε να παρέμβει η  ΕΛΑΣ στην Αλικαρνασσό όταν έπεσε ένα κομμάτι μπαλκόνι επάνω σε ένα αυτοκίνητο. Επίσης με ευθύνη της υπηρεσίας αποκλείστηκαν ιρλανδικές διαβάσεις στο Μέσα Κατσαμπά και τη Μνησικλή, ενώ υπήρξαν καταπτώσεις κλαδιών και δέντρων

Σημειώθηκε μεγάλη εισροή υδάτων στον τομέα του ΕΚΑΒ στις Μεσαμπελιές, όπου πλημμύρισαν γραφεία αλλά και οι χώροι ξεκούρασης των διασωστών.

Υψηλά χιλιοστά βροχής

Έκανε την ανατροπή στο Ηράκλειο ο Ιανός όπως προκύπτει από τις αναλύσεις των μετεωρολόγων σε ό,τι αφορά στα ύψη των βροχοππτώσεων. Όπως προκύπτει το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας χτύπησε τα Χανιά όπου “έδωσε” 15-20 χιλιοστά στην πόλη και συνολικά στην Παλαιόχωρα 70 χιλιοστά.

Αντίστοιχα στο Ρέθυμνο κατέγραψε 30 χιλιοστά βροχής στο Σπήλι, ενώ ένας πυρήνας αστάθειας που δημιουργήθηκε πάνω από το Ηράκλειο κατά τη μετατροπή του φαινομένου σε χαμηλό βαρομετρικό… στοχοποίησε το Ηράκλειο και μόνο την πόλη- κάτι που δεν υπήρχε στις προβλέψεις των μετεωρολόγων! “Έδωσε” 28 χιλιοστά μέσα σε λίγα λεπτά στο λιμάνι αλλά και στο Γάζι, αλλά πολύ λιγότερα όσο πήγαινε προς τις παρυφές της πόλης και την ενδοχώρα.

Ένα παρακλάδι του φαινομένου έφερε βροχή λίγο πάνω από 10 χιλιοστά σε Άγιο Νικόλαο, έφερε βροχές σε Ιεράπετρα αλλά όχι στη Σητεία. Στις νυχτερινές και πρωινές ώρες χτύπησε τις συνήθεις περιοχές της Κρήτης που έχουν τα ρεκόρ βροχών συνήθως, σε Ασκύφου (160 χιλιοστά) και Ασή Γωνιά (130 χιλιοστά) ωστόσο χάρη στις καλές απορροές των συγκεκριμένων περιοχών δε δημιουργήθηκαν προβλήματα!

Σύμφωνα με τις καταγραφές των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr σημαντική βροχή καταγράφηκε και χθες  στο νησί όπου στο Ασκύφου Χανίων μέχρι τις  10 το πρωί καταγράφηκαν 135 χιλιοστά βροχής, στο φράγμα των Ποταμών Ρεθύμνου 51, στο Σπήλι Ρεθύμνου 44 στις Βρύσες Χανίων 34 στα Σταυράκια στο Ηράκλειο 31 στα Ανώγεια 28 και στα Σφακιά 21 χιλιοστά.