η δημοτική αίθουσα Μ.Καρέλλης του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω

«Λίφτινγκ» εκ βάθρων δρομολογείται στη δημοτική αίθουσα Μ.Καρέλλης του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω, όπου την Τρίτη του Πάσχα πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης του έργου το οποίο θα αναλάβει να υλοποιήσει η ΔΕΠΑΝΑΛ.

Πρόκειται για μια αίθουσα η οποία σηκώνει ένα τεράστιο βάρος σε ότι αφορά στις εκδηλώσεις πολιτισμού που υλοποιούνται γεγονός που εκτός των άλλων δείχνει και το οξύτατο πρόβλημα που υπάρχει σε ότι αφορά στη στεγαστική κάλυψη εκδηλώσεων πολιτισμού. Στο πλαίσιο της παρέμβασης που δρομολογείται προβλέπεται η αρχιτεκτονική και οπτικοακουστική αναβάθμιση της αίθουσας συνολικά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αντικατασταθεί η σκηνή, θα γίνουν αλλαγές στις θέσεις των καθισμάτων θα δημιουργηθούν καμαρίνια θα τοποθετηθεί ηχομονωτική επένδυση στους πλευρικούς τοίχους οδεύσεις και διάδρομοι προς τη σκηνή, αναβάθμιση του φουαγιέ, σε χώρο εκθέσεων και θα τοποθετηθούν πολλαπλά συστήματα εικόνας και ήχου.

Στο μεταξύ, ο δήμος Ηρακλείου δρομολογεί και την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω, το οποίο όμως δεν πρόκειται να ξεκινήσει εάν πρώτα δε λυθεί το πρόβλημα της προσωρινής μεταστέγασης των περισσότερων από 100 εργαζομένων που σήμερα έχουν τα γραφεία τους στο χώρο αυτό.

Όπως είναι γνωστό, το δημοτικό κτήριο της Ανδρόγεω το οποίο φτιάχτηκε μέσα στη δεκαετία του ʽ80, δεν έτυχε ποτέ μιας σοβαρής συντήρησης και αποκατάστασης των προβλημάτων που άρχισαν να εμφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι με την πάροδο των χρόνων, κατέληξε σε ένα κτήριο εξαιρετικά ενεργοβόρο, και δυσλειτουργικό αφού δεν έχουν διασφαλιστεί ακόμα κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ο προϋπολογισμού του έργου που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα « Κρήτη 2014 -2020» φτάνει στο ποσό των 1.080.645,16 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. Το έργο προβλέπει μεταξύ άλλων την υλοποίηση εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, την επισκευή επιχρισμάτων των εξωτερικών όψεων όπου απαιτηθεί. Προβλέπει ακόμα την τοποθέτηση θερμοπρόσοψης με πετροβάμβακα στην όψη του κτηρίου. Επίσης την υγρομόνωση – θερμομόνωση δώματος. Επίσης, αντικατάσταση φωτιστικών με νέα τεχνολογίας LED, αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού αερισμού του κτηρίου.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο εντεταλμένος σύμβουλος δημοτικής περιουσίας κ. Μανόλης Βασιλάκης, στο κτήριο αυτό σήμερα στεγάζονται περισσότεροι από εκατό εργαζόμενοι σε διάφορα τμήματα της οικονομικής υπηρεσίας, οι δύο επιτροπές παιδείας το γραφείο των πολιτικών γάμων, το ΚΕΠ το πολύκεντρο νεολαίας.

Άρα γεννάται θέμα μεταστέγασης, το οποίο όμως δεν αποτελεί εύκολη διαδικασία, με δεδομένο το γεγονός ότι ένας αριθμός υπηρεσιών είναι κρίσιμο ζήτημα να βρίσκεται πρέπει να μείνει κοντά στη Λότζια όπως για παράδειγμα το τμήμα των πολιτικών γάμων ή το τμήμα της πληροφορικής.

Εδώ χρειάζεται να βρεθεί μια λύση που δεν μπορεί να περιλάβει τη μίσθωση νέων κτηρίων, διότι κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε τα πράγματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα στρίμωγμα μια συστέγαση των υπηρεσιών στα υπάρχοντα δημοτικά κτήρια».