Λες και ο θάνατος είχε τάμα να πάρει ζωές τη μοιραία νύχτα
Στο μέσο ο 29χρονος γιος του Λευτέρη Καλομοίρη

 

Το βούλευμα για το διπλό φονικό Καλομοίρη-Ξυλούρη

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Τι τελικά συνέβη το βράδυ της 2ας Μαϊου στ’ Ανώγεια όπου δύο συγχωριανοί και γείτονες έπεσαν νεκροί στη μέση του δρόμου, στο Περαχώρι; Πώς εκτυλίχθηκε η αιματοχυσία που βύθισε στο πένθος δύο οικογένειες και προκάλεσε σοκ στην κοινωνία της ιστορικής κωμόπολης; Λίγο πριν το ακροατήριο, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου τοποθετεί στο χωροχρόνο τα γεγονότα αλλά και  τα κεντρικά πρόσωπα αυτής της διπλής τραγωδίας  με θύματα τον 63χρονο μαντιναδολόγο και πατέρα πέντε παιδιών, Λευτέρη Καλομοίρη και τον 32χρονο κτηνοτρόφο και πατέρα δύο παιδιών, Γιώργη Ξυλούρη. Υπόδικος στη φυλακή βρίσκεται ο 29χρονος γιος του Λευτέρη Καλομοίρη, ο οποίος κατηγορείται ότι άδειασε το πιστόλι του πάνω στον  Γ. Ξυλούρη όταν είδε τον πατέρα του να κείτεται νεκρός στο οδόστρωμα.  Μία από τις βολίδες που διαπέρασαν το σώμα του 32χρονου θύματος, εξερχόμενη,  φέρεται  να τραυμάτισε στην κνήμη  έναν Ανωγειανό, ο οποίος είχε προστρέξει για να ξεχωρίσει τους δύο νεκρούς.

Προκαλεί ανατριχίλα πόσοι άνθρωποι σε διαφορετικές φάσεις, ανάμεσα σε αυτούς και ο νεκρός Λευτέρης Καλομοίρης, πάλεψαν πραγματικά για να αποτρέψουν το κακό. Μάταια όμως. Λες και εκείνη τη νύχτα ο θάνατος είχε τάμα να μην φύγει χωρίς να πάρει ζωές.

Ήταν η επομένη της Πρωτομαγιάς. Στην εκπνοή της πρώτης καραντίνας στην οποία είχε μπει η Ελλάδα… Βραδάκι στο Περαχώρι και  με αφορμή  παλιές κτηματικές διαφορές στήνεται άγριος καυγάς ανάμεσα στον 29χρονο γιο του Λ. Καλομοίρη και τον Γιώργη Ξυλούρη. Τα σπίτια των δύο οικογενειών απέχουν μόλις 30 μέτρα. Ο 29χρονος φέρεται να κατάφερε  επανειλημμένα χτυπήματα στο πρόσωπο, στα μάτια και στη μύτη του 32χρονου κτηνοτρόφου. Τους ξεχωρίζουν τρίτα πρόσωπα. Ο Ξυλούρης εκνευρισμένος αποχωρεί βιαστικά προς την οικία του και με θυμό φέρεται να λέει στον 29χρονο: «εδά που θα γυρίσω θα δεις σκότωμα που θα σου κάνω». Αντίστοιχα και ο 29χρονος κατευθύνεται στο σπίτι του επίσης εκνευρισμένος.

Κατά την κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου (επικαλείται μαρτυρικές καταθέσεις) σε αυτήν τη χρονική στιγμή είναι που ο 29χρονος παίρνει από το σπίτι το πιστόλι, το βάζει στη μέση και κινείται προς την οικία του Ξυλούρη. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να φωνάζει στο νεαρό κτηνοτρόφο: «δύο-τρεις ημέρες μου κάνεις μαγκιές και κορδελάκια, κατέβα να μου πεις τι προβλήματα έχεις με τον πατέρα μου και το σπίτι μας».

Τα θύματα Λ. Καλομοίρης και Γ. Ξυλούρης

Τον 29χρονο απομακρύνουν από το σημείο ο πατέρας του και άλλοι συγγενείς. Την ίδια ώρα στο σπίτι της οικογένειας Ξυλούρη βρίσκεται σε εξέλιξη μια «μάχη». Μέλη της οικογένειας προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κατευνάσουν τον χτυπημένο κτηνοτρόφο. Φθάνουν στο σημείο να τον κλειδώσουν, όμως εκείνος καταφέρνει να το «σκάσει» από το παράθυρο, να περάσει στην ταράτσα παρακείμενης οικίας και από ‘κει να κατέβει στο δρόμο.

Το Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη τη μαρτυρία μιας γυναίκας, η οποία καταθέτει ότι ο Γιώργης Ξυλούρης πήγε στο αμάξι του, το οποίο είχε παρκάρει απέναντι από το σπίτι των Καλομοίρηδων,  πήρε το Glock και το όπλισε. Η γυναίκα προσπαθεί να τον συνετίσει, λέγοντας του να σκεφτεί τα παιδιά του. Όταν πια αντιλαμβάνεται ότι δεν τον πείθει, προσπαθεί να τον μπλοκάρει με μια αγκαλιά, αλλά εκείνος τη σπρώχνει.

Μαρτυρικές καταθέσεις  περιγράφουν ότι στο σημείο καταφθάνει και ο άτυχος Λευτέρης Καλομοίρης, ο οποίος παλεύει να «αναχαιτίσει» τον Ξυλούρη, φωνάζοντας: «μπρε Γιώργη να σκοτωθούμε θέλεις επαέ;».   Ακολουθεί πάλη στη διάρκεια της οποίας πιθανολογείται ότι ο Λευτέρης Καλομοίρης δέχεται κάποια χτυπήματα στο πρόσωπο. Ανωγειανός πλησιάζει στο σημείο ώστε να χωρίσει τους δύο άνδρες. Και τότε ακούγεται το μπαμ.   Το Δικαστικό Συμβούλιο Ρεθύμνου, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφαίνεται ότι  στη διάρκεια της πάλης ο Γιώργης Ξυλούρης έπληξε με το πιστόλι τον Λευτέρη Καλομοίρη από απόσταση κάτω του μισού μέτρου. Το τραύμα στον άτυχο μαντιναδολόγο είναι διαμπερές και πλήττει την καρδιά, την κοιλιακή αορτή και το συκώτι. Ο Λευτέρης Καλομοίρης υπέστη αιμορραγική καταπληξία.

Στο σημείο καταφθάνουν ο αδερφός και ο γιος του νεκρού. Ο τελευταίος βλέποντας τον πατέρα του να κείτεται χωρίς τις αισθήσεις του  τραβάει το πιστόλι από τη μέση και πυροβολεί 7 φορές σε ζωτικά όργανα  τον επίσης πεσμένο στο έδαφος Γ. Ξυλούρη. Κάποιες βολές ήταν εξ επαφής.

Κάπως έτσι αποτυπώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα γεγονότα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου (ανεξάρτητα αν υπάρχουν ενστάσεις από τις αντίδικες πλευρές) λαμβάνοντας υπόψη μαρτυρικές καταθέσεις, την έκθεση αυτοψίας της Αστυνομίας, τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, τις εκθέσεις των εργαστηριακών πραγματογνωμοσυνών από τα αρμόδια τμήματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, αλλά και την απολογία του 29χρονου.