Χανιόπορτα

Λαβωμένη από τη φθορά του χρόνου η γέφυρα της Χανιόπορτας στο εσωτερικό της οποίας εντοπίστηκαν βλάβες που επιβάλλουν την προστασία του μνημείου και της δημόσιας ασφάλειας μέσα από την άμεση λήψη μέτρων, τα οποία σήμερα αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Ειδικότερα, το Σώμα καλείται να εγκρίνει την τοποθέτηση ειδικού ικριώματος με σκοπό να αποτραπεί πιθανό ατύχημα σε πεζό ή οδηγό.

Όπως προκύπτει από τη σχετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που παρατηρήθηκαν κατά τη χειμερινή περίοδο αλλά και της παρέλευσης μεγάλου διαστήματος από το έτος κατασκευής της γέφυρας (που άνοιξε το 1917 για τις κυκλοφοριακές ανάγκες της πόλης), παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα κατά την αυτοψία που έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία αλλά και από το αρμόδιο κλιμάκιο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίζονται «βλάβες εσωτερικά του τόξου του γεφυρώματος, πολύ έντονη υγρασία, διαρροή νερού, εγκάρσιες τομές, χωρίς να έχει προσδιοριστεί το βάθος, αποσάθρωση του συνδετικού κονιάματος που σε συνδυασμό με τη μηχανική φθορά από τη μακροχρόνια χρήση της γέφυρας έχουν πλήξει τη λειτουργικότητά της.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων ασφαλείας μέχρι να εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης του γεφυρώματος του 1917.

Λόγω του ότι η γέφυρα αποτελεί συνέχεια της ενετικής οχύρωσης, αν και αποτελεί νεότερη κατασκευή, κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση ικριώματος που να συνάδει με το μνημείο, να μην προξενεί περαιτέρω βλάβη στη λίθινη επένδυση του τόξου, να παρέχει ασφάλεια και να μην αποτρέπεται η χρήση του ανοίγματος από πολίτες και οχήματα. Για το λόγο αυτό η Τεχνική Υπηρεσία συντάσσει σχετική μελέτη για την τοποθέτηση του κατάλληλου ικριώματος».

 

Μεγάλη παρέμβαση στο ισόπεδο τμήμα του τείχους

«Το πράσινο φως» μιας μεγάλης παρέμβασης που έχει στόχο να ανατροφοδοτήσει τη σχέση της πόλης με το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου καλείται να δώσει απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να προχωρήσει η διαμόρφωση και αποκατάσταση όλου του ισόπεδου τμήματος της ενετικής οχύρωσης του Ηρακλείου, η σήμανσή του και η ολοκλήρωση αρχαιολογικών εργασιών.

Το έργο προβλέπει μεταξύ άλλων να γίνουν τοπικές εκσκαφές και συμπλήρωση της διασύνδεσης των διαδρομών που διακόπτονται στο ισόπεδο τμήμα του τείχους, με δάπεδο ίδιου τύπου με αυτό που έχει εφαρμοστεί στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού (στη διαδρομή από το ανάκτορο προς το «Καραβάν Σεράι»).

Κατά μήκος της διαδρομής θα τοποθετηθούν πυροσβεστικοί κρουνοί για την πυροπροστασία του. Προβλέπεται επίσης η διαμόρφωση αναστρέψιμης ξύλινης ράμπας στον προμαχώνα Βηθλεέμ, σε σημείο που κρίνεται ασύμβατη η κατασκευή μόνιμης σταθερής κατασκευής.

Προβλέπεται ανακαίνιση και επαναλειτουργία του αναψυκτηρίου στον προμαχώνα Παντοκράτορα, η δημιουργία νέου αναψυκτηρίου στον προμαχώνα Ιησού. Σε όλη την έκταση του δικτύου πρόκειται να τοποθετηθεί νέο δίκτυο φωτισμού και αντικατάσταση όλων των σωμάτων με φωτιστικά νέας τεχνολογίας. Επίσης θα γίνουν νέες φυτεύσεις πρασίνου στο σύνολο του ισόπεδου τμήματος των ενετικών τειχών, με θάμνους, αρωματικά και αυτοφυή φυτά του νησιού μας.

Σε όλη την περιοχή της μελέτης θα απαγορεύεται η έλευση τροχοφόρων. Για την ακρίβεια, θα απαγορεύεται η πρόσβαση και στάθμευση των οχημάτων πλην των δημοτικών, με εξαίρεση τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Για το σκοπό αυτό θα τοποθετηθούν βυθιζόμενα κολωνάκια και σχετικές ενημερωτικές πινακίδες. Στη διαδρομή θα τοποθετηθεί προστατευτικό κιγκλίδωμα, αλλά και ενημερωτικές πινακίδες με τη χαρτογράφηση της διαδρομής.

Προβλέπεται ακόμα η ηλεκτρονική πληροφόρηση των επισκεπτών με ψηφιοποιημένο ενημερωτικό υλικό για τα τείχη, με τρισδιάστατες εικόνες, βίντεο με την ιστορία της κάθε ενετικής πύλης και η χάραξη χάρτη στο ισόπεδο διαμορφωμένο τμήμα, πάνω από την πύλη Ιησού,  που θα δείχνει την παλιά πόλη με τον πολεοδομικό ιστό της ενετικής περιόδου.

Επίσης προβλέπεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του Δήμου με την αρχαιολογική υπηρεσία που θα είναι υπεύθυνη του έργου, που στο σύνολό του κοστολογείται στο ποσό των 4.137.905 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα που αφορά στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.