Μια λαμπρή εκδήλωση: Στα χνάρια της «ΠΑΤΡΙΣ» ιστορία θα γράψει και το patris.gr
Στο μέσο της πρώτης σειράς των καθισμάτων βρίσκεται με τη σύζυγό του ο επιχειρηματίας Γιάννης Γρύλλος, τον οποίο ο κ. Ξυλούρης ευχαρίστησε για την έμπρακτη βοήθειά του στην αναγέννηση της «Πατρίδας».

Η θαυμαστή ιστορική διαδρομή του «χθες», του «σήμερα» και του «αύριο» της «Πατρίδας» έλαμψε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το patris.gr, το οποίο αναβαθμίστηκε και θεμελιώνει έναν νέο ισχυρό πυλώνα ενημέρωσης στον κόσμο του διαδικτύου, με το κύρος, το ήθος και τη σφραγίδα της αξιοπιστίας της μακροβιότερης εφημερίδας της Κρήτης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, οι βουλευτές Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης, του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, νυν και πρώην δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων αλλά και άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου, εκπρόσωποι φορέων, δημοσιογράφοι, που κατέκλυσαν μαζικά το Επιμελητήριο μαζί με δεκάδες συμπολίτες μας, για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση.

Ήταν μια εκδήλωση με ισχυρή συναισθηματική φόρτιση, γεμάτη συμβολισμούς και μεγάλη χαρά, μέσα από την οποία ιχνηλατήθηκε η σπουδαία ιστορική διαδρομή της «Πατρίδας» μέσα στον χρόνο, που απέδειξε ότι μέσα από τις δυσκολίες και τους κλυδωνισμούς στους οποίους δοκιμάστηκε κατάφερε όχι μόνο να αντέξει, αλλά να βγει ακόμα πιο δυνατή ανοίγοντας τα φτερά της στους ορίζοντες του διαδικτύου, με τη δημιουργία του patris.gr.

Ο κ. Ξυλούρης με τον κ. Γιάννη Γρύλο και τη σύζυγό του, Χαρά. Ο εκδότης της “Π” ευχαρίστησε τον πρόεδρο της SKY EXPRESS για την έμπρακτη βοήθειά του στην αναγέννηση της «Πατρίδας»

Στη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, οι οποίοι μίλησαν με τα πιο θερμά λόγια για τη λαμπρή διαδρομή της «Πατρίδας», που εκδίδεται ανελλιπώς από το 1946, καταγράφοντας τη νεότερη ιστορία του τόπου μας μέσα από την ανάδειξη της ειδησεογραφίας, τη μάχη του ρεπορτάζ και την αναζήτηση της αλήθειας.

 

 

Εξαιρετικά συγκινητικά και εγκάρδια ήταν και τα σχόλια εκατοντάδων συμπολιτών μας που κατέκλυσαν το Επιμελητήριο για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, με την υποστήριξη και τη δύναμη των οποίων κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια η εφημερίδα να κρατηθεί στην κορυφή της προτίμησης του κοινού, δίνοντας τον παλμό της ειδησεογραφίας με αξιοπιστία, εγκυρότητα, ήθος και πλουραλισμό.

Ο εκδότης της «Π» Κώστας Ξυλούρης

ΚΩΣΤΑΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ

Ανοίξαμε «παράθυρο» στο διαδίκτυο και
σχεδιάζουμε το επόμενο βήμα στα ερτζιανά

Σας καλωσορίζω όλους με πολύ μεγάλη χαρά  και παράλληλα σας ευχαριστώ  θερμά για την παρουσία σας απόψε εδώ, σε αυτήν την ξεχωριστή βραδιά.
Είναι βραδιά γιορτής για το μεγάλο «άλμα προς τα εμπρός» στη σύγχρονη  τεχνολογία που πραγματοποιεί η «Πατρίδα», η οποία κατατάσσεται στις μεγαλύτερες και ιστορικότερες εφημερίδες της Κρήτης.
Είναι επίσης βραδιά χαράς και γιορτής για την «Πατρίδα», καθώς πριν λίγες ημέρες η εφημερίδα μας βραβεύτηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας με το πολυσήμαντο βραβείο Μπότση για την προσφορά της στον τόπο, στις αρχές της Δημοκρατίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Αυτήν τη χαρά της διάκρισης τη μοιραζόμαστε απόψε μαζί σας, νιώθοντας παράλληλα το ηθικό χρέος να αναφερθούμε τιμώντας τη μνήμη του ιδρυτή της «Πατρίδας», Αθηναγόρα Μυκωνιάτη, και του μετέπειτα εκδότη της, Αλεξάνδρου Μυκωνιάτη, για τη μεγάλη προσφορά τους.
Είναι η εφημερίδα που κράτησαν στα χέρια τους ο Σοφοκλής Βενιζέλος και ο Νίκος Καζαντζάκης, η μαχητική δημοσιογραφική έπαλξη που υπερασπίζεται αταλάντευτα και αδιαπραγμάτευτα τα πανανθρώπινα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Η οικονομική κρίση και η πρωτοφανής περιπέτεια της πανδημίας λύγισαν οικονομικά την επιχείρηση αλλά η αδέσμευτη αυτή φωνή δεν σίγησε.
Σήμερα χάρη στην ευαισθησία και κινητοποίηση μιας ομάδας ανθρώπων, επιχειρηματιών και συνεργατών μας, όπως επίσης και των χιλιάδων  παλαιών και νέων αναγνωστών μας, ξεπεράσαμε τις μπόρες με επιτυχία και σχεδιάζουμε με αισιοδοξία τα επόμενα βήματα που θα φέρουν έναν άλλο αέρα στα μέσα ενημέρωσης.
Ανάμεσα σε εκείνους που είχαν από νεαρή ηλικία συναισθηματικό δέσιμο με την «Πατρίδα» και που βοήθησε έμπρακτα στην αναγέννησή της ήταν ο Γιάννης Γρύλος, πρόεδρος της Sky express, τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Έτσι, μετά από τη συλλογική και ατομική βοήθεια, η «Πατρίδα» το τελευταίο διάστημα έθεσε σε εφαρμογή τη δική της ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Άνοιξε το δικό της «παράθυρο» στο διαδίκτυο, το υπερσύγχρονο site patris.gr, που μας παρουσίασε πρωτύτερα ο δ/ντης μας, Κώστας Μπογδανίδης. Σε αυτό μπορεί να συνδεθεί εύκολα ο καθένας από εμάς και να βλέπει κάθε λεπτό τι συμβαίνει στην Κρήτη, στην Ελλάδα, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παράλληλα ήδη σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματά μας, που είναι το “άνοιγμά” μας στα ερτζιανά, με τη λειτουργία ειδησεογραφικού ραδιοφωνικού σταθμού μεγάλης εμβέλειας και συνεχίζουμε…
Στους στρατηγικούς στόχους μας είναι η «ΠΑΤΡΙΔΑ» να καταστεί κραταιός όμιλος και ως προς αυτό διαθέτει την πιο δυνατή δημοσιογραφική ομάδα της Κρήτης. Οι άνθρωποι που ξέρετε και εμπιστεύεστε είναι και θα είναι μαζί σας.
Είναι εκείνοι που δεν θα σας προδώσουν ποτέ, γιατί ξέρουν να δίνουν μάχες για το καλό του τόπου, των πολιτών αλλά και για ό,τι ωραίο και αληθινό υπάρχει!

Μοναδική μας δέσμευση, το συμφέρον και η αγάπη μας για τον τόπο.

Στην υλοποίηση του σχεδιασμού ανάπτυξης και της οργάνωσης της «Πατρίδας» συνεργαστήκαμε άψογα με τον δ/ντη, Κώστα Μπογδανίδη, και τον αναπληρωτή δ/ντη, Γιάννη Σπανάκη, τους οποίους και ευχαριστώ. Επίσης ευχαριστώ όλο το προσωπικό της «Πατρίδας», δημοσιογραφικό και τεχνικό, όπως και τους άξιους συνεργάτες μας, που όλοι μαζί αποτελείτε τους στυλοβάτες μας για τη νέα εποχή.

Για την καλή συνεργασία και συμπόρευση με τον προκάτοχό μου, εκδότη Άκη Μυκωνιάτη, που συνεχίζουμε ενωμένοι τη νέα προσπάθεια, εκφράζω τις ευχαριστίες μου.

Θα ήταν παράλειψη αν από τη θέση αυτή δεν αναφερθώ με ευχαριστίες στον φίλο μου Γιώργο Λαγουβάρδο για την πολύχρονη θετική συμβολή του, που επί 35 χρόνια διετέλεσε διευθυντής της «Πατρίδας».

Κλείνοντας, εκφράζω θερμές ευχαριστίες στον συνεργάτη μας-ομιλητή της αποψινής εκδήλωσης, τον έγκριτο ιστορικό και καθηγητή Αντώνη Σανουδάκη, όπως και τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης για την ευλογία του, καθώς και τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον δήμαρχο Ηρακλείου για τον χαιρετισμό τους.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον δικηγόρο Βασίλη Δεληβοριά και Παναγιώτη Δεληβοριά – διδάκτορα Μαθηματικών, που ήρθαν από την Αθήνα, αγαπημένοι φίλοι μου και συνεργάτες σ’ αυτήν τη νέα προσπάθεια. Στις δύσκολες στιγμές της νέας εταιρείας ήταν δίπλα μου και ο Βασίλης, κάλυψε όλες τις νομικές διαδικασίες- και όχι μόνο- αφιλοκερδώς και τον ευχαριστώ από καρδιάς.

Επίσης να ευχαριστήσω τους δημιουργούς του νέου site, τον Νίκο Ρούμπο και τη Νατάσα Γεωργοπούλου, και τους συγχαίρω για το καταπληκτικό αποτέλεσμα που μετά από πολύ κόπο και χρόνο κατάφεραν να το γιορτάσουμε εδώ σήμερα.

Και πάλι θερμές ευχαριστίες στην οικογένεια της «Πατρίδας», όπως και σε όλους εσάς που είστε μαζί μας και μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε.

Είμαστε εδώ μακριά από εξαρτήσεις και συμφέροντα. Για την αλήθεια, χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς εξαρτήσεις. Έχουμε όλοι το ίδιο πάθος: Πάνω απ’ όλα η Κρήτη, πάνω απ’ όλους η Ελλάδα.

Είμαστε εδώ όλοι μαζί μια γροθιά!

Είμαστε μια δυνατή ομάδα, ενωμένη για τα δύσκολα και που ξέρει να αγωνίζεται και να νικά.
Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς!

Η Λίλιαν Δαφερμάκη  που συντόνισε την εκδήλωση  είναι υπεύθυνη του δημοτικού ρεπορτάζ, των υποδομών και των έργων

ΛΙΛΙΑΝ ΔΑΦΕΡΜΑΚΗ

Αφετηρία το «χθες», εφαλτήριο το «σήμερα» και προορισμός το «αύριο»

Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για μας. Γεμάτη συμβολισμούς, με βαθύ συναίσθημα και μεγάλη χαρά. Η σημερινή παρουσίαση έχει στόχο να ανακοινώσει και επισήμως το νέο, μεγάλο ταξίδι το οποίο ξεκινά η «Πατρίδα» με αφετηρία το «χθες», εφαλτήριο το «σήμερα» και προορισμό το «αύριο». Η δημιουργία του patris.gr σηματοδοτεί μια σημαντική ιστορική εξέλιξη για την «Πατρίδα», που ανοίγει τα φτερά της σε ακόμα μεγαλύτερες διαδρομές στον κόσμο, μέσα από τις αστραπιαίες ταχύτητες του διαδικτύου, για να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί, μεταφέροντας την πληροφορία, την είδηση, την αλήθεια.

Ο νέος κύκλος που ανοίγει συνιστά μια μεγάλη πρόκληση αλλά και ευθύνη σε όλους εμάς να σταθούμε αντάξιοι του ρόλου που επωμιζόμαστε, έχοντας την τιμητική ιστορική παρακαταθήκη της «Πατρίδας» που εκδίδεται από το 1946. Η μακρόχρονη αυτή ιστορική διαδρομή γράφτηκε με τη συμμετοχή ανθρώπων που υπήρξαν πολύ σπουδαίοι δάσκαλοι για όλους εμάς και μας κληροδότησαν το χρέος να ανοίξουμε νέους δρόμους στην πορεία της εφημερίδας. Και η δημιουργία του patris.gr είναι ξεκάθαρα ένας νέος σταθμός, κομβικός για την εξέλιξή της.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι αυτή τη μακρόχρονη πορεία της εφημερίδας τη χρωστάμε στην ίδια την κοινωνία, που όλα αυτά τα χρόνια μάς ξεχώρισε, μας εμπιστεύτηκε και μας στήριξε. Αισθάνομαι τη βαθιά ανάγκη να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στο πλευρό μας, μαζί με την υπόσχεση ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε αντάξιοι αυτής της μεγάλης τιμής.

Σε μια εποχή που ο κόσμος αλλάζει ραγδαία και τα πράγματα συνεχώς περιπλέκονται, αυτό που μας κρατά αταλάντευτους στο κατάρτι της ενημέρωσης, την οποία θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με το ίδιο σθένος και όλες μας τις δυνάμεις, είναι η αγωνία της αναζήτησης της αλήθειας, η επιμονή στην εμβάθυνση και το θάρρος της άποψης, για να είμαστε αντάξιοι των αναγκών της κοινωνίας, της φωνής του κόσμου που ζητά δικαίωση, της έκφρασης της πολυφωνίας.

 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Θερμές ευχές από Αρχιεπίσκοπο και περιφερειάρχη

O Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ευγένιος

Εκτός από τον δήμαρχο Ηράκλειου, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ευγένιος, και ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης. Ο κ. Ευγένιος με ιδιαίτερη ευστοχία διαχώρισε τον ευπατρίδη από τον πατριδοκάπηλο και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη συνέχεια της «Πατρίδας» και του αναβαθμισμένου patris.gr.

O περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης

Από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στη συμβολή της «Πατρίδας» στη ενίσχυση της δημοκρατίας και την ανάδειξη των τοπικών θεμάτων και απόψεων και ευχήθηκε με τη σειρά του καλή συνέχεια και καλή δύναμη στη διεύθυνση, την ιδιοκτησία και το προσωπικό της εφημερίδας. «Με την “Πατρίδα” πορευτήκαμε στον πολιτικό στίβο της Κρήτης και της χώρας και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Με ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση από την πλευρά της εφημερίδας και του site που ανοίγει δυναμικά τα φτερά του» είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης .

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Αλέξης Καλοκαιρινός

ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ

Η «Πατρίδα» είναι ένα ισχυρό ατού

Αυτό το χθες, που είναι 1946, Αθηναγόρας Μυκονιάτης, νομίζω πως πρέπει να σκεφτόμαστε πώς χτίζεται μία πόλη μετά από μια ακραία δοκιμασία υπό συνθήκες που δεν είναι ίδιες ακριβώς με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά δημιουργεί ένα αστικό χώρο, δημιουργεί και μια δημόσια σφαίρα. Είναι νομίζω πολύ ενδιαφέρον. ‘46 «Πατρίδα», ΄50 Μεσόγειος, Αριστοτέλης Γραμματικάκης, και στο ενδιάμεσο είναι αυτή η ομάδα, στο ενδιάμεσο και πολύ μετά βέβαια, είναι αυτή η ομάδα των διανοουμένων που βγάζει τα Κρητικά Χρονικά, στήνει και το Ιστορικό Μουσείο, όπου με νέους όρους λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο και έχουμε την έκφραση των ανθρώπων που σχηματίζουν μία διαφορετική κοινότητα. Και αυτό μας πηγαίνει βέβαια σε έναν μεγάλο δρόμο, μας φτάνει μέχρι τη Χούντα, μας περνάει μεταπολιτευτικά και από εκεί ξεκινούν και οι δικές μου αναμνήσεις, που είναι πάρα πολύ χαρτί. Χαρτί και μελάνι και χέρια τα οποία βάφονται από τις εφημερίδες.

Νομίζω πρέπει να θυμηθούμε. Να θυμηθούμε επίσης Τόλμη, Δημοκράτη, Αλλαγή, αυτές τις εφημερίδες με τις οποίες πολλοί από μας μεγαλώσαμε, με πρώτη βέβαια την «Πατρίδα», και έρχεται κάποια στιγμή η Δράση και κάποια στιγμή έρχεται και η Νέα Κρήτη και διαμορφώνεται ένα διαφορετικό τοπίο, το σημερινό αυτό τοπίο, το οποίο εγώ θα έλεγα ότι είναι τοπίο στην ομίχλη, όχι με την έννοια του φόβου και του δέους, αλλά της περιορισμένης ορατότητας.

Είναι αλήθεια ότι έχουμε περιορισμένη ορατότητα σε αυτό το οποίο θα συμβεί, σε αυτό που θα συμβεί και με την τεχνητή νοημοσύνη- που ήδη συμβαίνει- στον μετασχηματισμό αυτό που δεν έχει πια την αφή και τη μυρωδιά που εγώ την έχω πάρα πολύ έντονη, του χαρτιού και του μελανιού. Εδώ περνάμε εκεί όπου ήδη βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της ενημέρωσης, της γραπτής ενημέρωσης. Η γραπτή ενημέρωση είναι αυτό το οποίο κάνετε πλέον εσείς, αυτό το οποίο πιστεύουμε και ευχόμαστε ότι θα επιτύχει και νομίζω ότι υπάρχει ένα ισχυρό ατού. Η «Πατρίδα» είναι ένα ισχυρό ατού.

Ακόμα και η γραμματοσειρά της, την οποία την κρατάτε, είναι ιδιαίτερη γραμματοσειρά. Ίσως έχει πέσει στα χέρια σας η εφημεριδούλα των αναρχικών, η οποία λέγεται «Άπατρις» και ήταν ακριβώς με την ίδια γραμματοσειρά. Η γραμματοσειρά της «Πατρίδος». Ήδη λοιπόν θα ‘λεγα έχετε δύο ατού: Το ένα η γραμματοσειρά και το άλλο είναι ότι σε αυτό το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε εδώ και λίγα χρόνια και θα το νιώθουμε όλο και πιο έντονα στα επόμενα χρόνια, οι άνθρωποι χρειάζονται μια εγγύηση για την ενημέρωσή τους. Ότι αυτό το γράφει η «Πατρίδα», για παράδειγμα, ή το γράφει ο έγκυρος δότης της πληροφορίας. Στον κόσμο αυτό που κατακλυζόμαστε από πληροφορία και όπου η πληροφορία κυκλοφορεί πια ανώνυμα και φτάνει σε εμάς, αυτό θα είναι κάτι το οποίο θα αναζητείται όλο και περισσότερο.

Άρα λοιπόν νομίζω με αυτή τη διαδρομή, και εδώ βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους με τους οποίους έχουμε πορευθεί πάρα πολλά χρόνια, με αυτή τη διαδρομή, με αυτό το κεφάλαιο που είναι ένα συμβολικό αλλά και πραγματικό άυλο κεφάλαιο, και όλο και πιο άυλο, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι που θα ριζώσει, θα επιτύχει και θα μας δίνει έγκυρη πληροφορία. Αυτό που χρειαζόμαστε. Καλή αρχή λοιπόν, να είστε καλά!