Τα Χανιά λάμπουν από καθαριότητα και κερδίζουν επάξια μια θέση ανάμεσα στις πιο καθαρές πόλεις της Ελλάδας. Το διαπιστώσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο που επισκεφθήκαμε την πόλη, όπου έκαναν την βόλτα τους οι κάτοικοι αλλά και πολλοί τουρίστες.
Το εντυπωσιακό είναι, ότι πουθενά δεν βλέπεις κάδους.
Μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα κινούνται αθόρυβα στην παλιά πόλη και μαζεύουν «πόρτα-πόρτα», σακούλες απορριμμάτων από τις ταβέρνες, τα καφέ, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και αυτό γίνεται πολλές φορές μες την ημέρα.
Περνούν και ρωτάνε «έχετε κάτι να μαζέψουμε;» και οι σακούλες μεταφέρονται χέρι-χέρι.
Το σύστημα αυτό είναι τόσο αποτελεσματικό που ο επισκέπτης, ντόπιος ή ξένος, περπατάει σε μια πεντακάθαρη πόλη, ακόμη και τώρα που άρχισε η τουριστική σεζόν και τα απορρίμματα αυξάνονται κατακόρυφα.
Η «Π» μίλησε με τον Μιχάλη Τσουπάκη, αντιδήμαρχο Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Χανίων και τον ρώτησε πώς λειτουργεί το σύστημα καθαριότητας.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο το σύστημα «πόρτα-πόρτα» άρχισε να εφαρμόζεται την τελευταία 4ετία από την εποχή του κόβιντ, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Στα Χανιά, ο Δήμος σε συνεργασία με τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
Διαλογή στην πηγή: Εφαρμόζεται ένα νέο σύστημα διαλογής στην πηγή, με στόχο την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του 50% των παραγόμενων αποβλήτων.
Ξεχωριστή συλλογή:
Βιοαποβλήτων: Εφαρμόζεται καθολικά στον Δήμο Χανίων
Πράσινων αποβλήτων: Ενισχύεται η χωριστή συλλογή στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες.
Έντυπου χαρτιού: Εφαρμόζεται στοχευμένα σε περιοχές του κέντρου
Ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων (ΑΗΗΕ): Πραγματοποιείται συλλογή με το σύστημα «πόρτα-πόρτα» σε συνεργασία με τη ΔΕΔΙΣΑ.
Ο Δήμος Χανίων προμηθεύτηκε νέα σύγχρονα απορριμματοφόρα και βοηθητικά οχήματα. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται και συστήματα κάδων φιλικά για άτομα με κινητικές δυσκολίες, μηχανήματα συλλογής και αποθήκευσης γυάλινων μπουκαλιών τύπου ΑΤΜ, κομποστοποιητές γειτονιάς και συσκευές ζύγισης απορριμμάτων στα απορριμματοφόρα.
Ο Δήμος πραγματοποιεί καμπάνιες για την καθαριότητα και την ανακύκλωση, όπως η δράση «Ραντεβού στην πόρτα σας».
Όσο για εκείνους που έχουν ογκώδη αντικείμενα και θέλουν να τα πετάξουν, υπάρχει υπηρεσία που κλείνει ραντεβού με τον δημότη και τα παραλαμβάνει από το σπίτι του. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο το σύστημα «πόρτα-πόρτα» άρχισε να εφαρμόζεται την τελευταία 4ετία από την εποχή του κόβιντ, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Υπάλληλοι του Δήμου, όχι ιδιώτες
Οι εργαζόμενοι (Δήμος και ΔΕΔΙΣΑ) που απασχολούνται στον τομέα της καθαριότητας, περίπου 150-200 άτομα είναι υπάλληλοι του Δήμου και δεν ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, όπως πιστεύουν πολλοί, μόνο η σάρωση έχει ανατεθεί σε ιδιώτη.
Όπως λέει ο κ. Τσουπάκης, ο πληθυσμός των Χανίων είναι 120.000, όμως το καλοκαίρι λόγω του τουρισμού φθάνει το μισό εκατομμύριο και τα καθημερινά απορρίμματα που καλείται να μαζέψει και να διαχειριστεί ο Δήμος φθάνουν τους 80 τόνους.
«Η καθαριότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της καθημερινότητας του πολίτη και του επισκέπτη και έχουμε δώσει πολύ μεγάλο βάρος σε αυτό τον τομέα» σημείωσε ο αντιδήμαρχος.
Πόσο στοιχίζει στον δημότη η καθαριότητα
Πόσο στοιχίζει όμως η καθαριότητα για τους δημότες; Όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος, οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εντός πόλης πληρώνουν 5.20 ευρώ το μήνα το τ.μ. και 4 ευρώ οι εκτός πόλης.
Οι δημότες με σπίτια εντός πόλης, σε κάθε λογαριασμό έχουν σχεδόν 2 ευρώ το μήνα τέλη καθαριότητας και 1,83 τα σπίτια εκτός πόλης.