ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΡΗΤΗΣ (ΒΡΥΣΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ)

«Σε ρόλο έμπειρου φοροεισπάκτορα ο Δήμος Ηρακλείου έρχεται να επιβάλει 500 χιλ. ευρώ χαράτσι για το νερό άρδευσης στις αγροτικές περιοχές της περιφέρειάς του, επικαλούμενος το νόμο της «ανταποδοτικότητας» που υπερασπίζονται ΕΕ, κυβέρνηση και δημοτικές παρατάξεις».

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» που ζητά να δοθεί  φθηνό και ποιοτικό νερό για ύδρευση και άρδευση για τον λαό του Ηρακλείου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωση της, «η απόφαση της δημοτικής Αρχής -που είχε τη στήριξη της παράταξης Κουράκη και την ανοχή των υπόλοιπων- για τη μεταφορά της υπηρεσίας άρδευσης από τη ΔΕΥΑΗ στον Δήμο,  έρχεται να απαντήσει ένα βασικό ερώτημα της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Πως θα γίνει πιο αποτελεσματική η κρατική διοίκηση στην είσπραξη των χαρατσιών που επιβάλλει στο νερό; Πώς το περίπου 1εκ. ευρώ των τελώ, που αδυνατούν να αποπληρώσουν οι φτωχοί και μικροί παραγωγοί προς τη ΔΕΥΑΗ, θα μπει στα ταμεία του Δήμου;

Δεν φτάνουν δηλαδή τα τόσα διαφορετικά είδη φόρων και τελών που βαραίνουν και πνίγουν τους μικρομεσαίους παραγωγούς, δεν φτάνει η καταστροφική χρονιά των ελαιοπαραγωγών, έρχεται και ο Δήμος να τους πάρει ό,τι έχει μείνει στις τσέπες τους, με αντάλλαγμα να μπορούν να ποτίζουν τα χωράφια τους».

Η δημοτική παράταξη καταγγέλλει ότι πρόκειται για μια «σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, της εμπορευματοποίησης του νερού, που ξεδιπλώνεται σταθερά και διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τις παρατάξεις τους στον Δήμο.

Ακολουθούν τον δρόμο που μεταθέτει το κόστος διαχείρισης του νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς και μικρούς αγρότες. Είναι ο δρόμος που μετατρέπει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε ακριβό εμπόρευμα για τον λαό, πολύ φτηνό για τους επιχειρηματικούς ομίλους και κέρδη σε όσους το εμπορεύονται. Μάλιστα ως απόδειξη των παραπάνω έρχεται και η ενσωμάτωση του λεγόμενου «περιβαλλοντικό τέλος» που επιβάλλεται με την υλοποίηση της οδηγίας 2000/60 της ΕΕ για τα νερά.

Το χαράτσι αυτό θα πληρώνεται στην υπηρεσία άρδευσης του Δήμου, και θα αποδίδει το χαράτσι στο λεγόμενο «Πράσινο Ταμείο» της ΕΕ, για χρηματοδότηση αμφιβόλου αξίας και χρησιμότητας έργων, με αδιαφανείς και ρουσφετολογικές διαδικασίες, κρατώντας ως προμήθεια το 2,5% του ποσού.

Στις πλάτες των αγροτών και των άλλων λαϊκών νοικοκυριών θέλει να φορτώσει η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση και τον λογαριασμό των έργων συντήρησης-επέκτασης του υφιστάμενου δικτύου άρδευσης, τις εκπόνησης μελετών κ.ά., καθώς στα νέα τιμολόγια άρδευσης συνυπολογίζεται και το κόστος τέτοιων έργων».

Οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην ανακοίνωσή τους διεκδικούν  να μην γίνει καμία διακοπή νερού λόγω οφειλής σε άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, φτωχούς αγρότες.

Σ’ αυτούς άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 50%. Καμία μεταφορά χρεών από τη ΔΕΥΑΗ ή της υπηρεσίας του Δήμου στις εφορίες, καμία δέσμευση ΑΦΜ. Ακόμα ζητούν την αύξησή των τιμολογίων στους μεγάλους αγροτικούς παράγωγους, στα ξενοδοχεία, τις τράπεζες, και μεγάλες επιχειρήσεις.