Ένα ελαιόλαδο από το Κολυμπάρι Χανίων βαθμολογήθηκε ως το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο από την ποικιλία κορωνέικη, στον διεθνή διαγωνισμό “Athena” που πραγματοποιήθηκε 7-9 Απριλίου στη Σητεία.
Την υψηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσε ένα ιταλικό ελαιόλαδο, από το Μπάρι της Απουλίας.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού απέδειξαν ότι ισχυροποιείται η δυναμική της ελληνικής γηγενούς ποικιλίας ελιάς κορωνέικης και στην παγκόσμια αγορά.
Διαγωνίστηκαν συνολικά 563 ελαιόλαδα, τα οποία δοκίμασαν 30 κριτές.
Εκτός από τους Έλληνες κριτές, τα δύο τρίτα της επιτροπής (οι 20) ήταν από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από 11 χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τυνησία και Χιλή.
Η Ελλάδα συμμετείχε στο διαγωνισμό με 287 ελαιόλαδα (σχεδόν το 51%), με τα υπόλοιπα 276 (πάνω από 49%) να προέρχονται από 22 χώρες του Νοτίου και του Βορείου ημισφαιρίου από όλες τις ηπείρους της γης: Αλγερία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Νότιος Αφρική, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή. Αυτή τη στιγμή 58 χώρες σε όλο τον κόσμο παράγουν ελαιόλαδο, ωστόσο το 98% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τη λεκάνη της Μεσογείου και το 80% από χώρες της Ε.Ε.
Τα βραβεία
Υπό την προεδρία του Ισπανού José María Penco, η διεθνής κριτική επιτροπή του ΑΤΗΕΝΑ απένειμε 366 μετάλλια, τα 176 εκ των οποίων σε ελληνικά ελαιόλαδα ως εξής: 32 Διπλά Χρυσά (τα 7 ελληνικά), 135 Χρυσά (τα 39 ελληνικά), 126 Αργυρά (τα 81 ελληνικά) και 73 Χάλκινα (τα 49 ελληνικά). Την υψηλότερη βαθμολογία και τον τίτλο «Best of Show», απέσπασε το ιταλικό Coratina Maselli της εταιρείας Azienda Agricola Maselli, παραχθέν από την ομώνυμη ποικιλία κορατίνα, με προέλευση το Μπάρι της Απουλίας. Ολοφάνερη είναι η συνεχόμενη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών ελαιολάδων, αφού τα μετάλλια που εξασφάλισαν φέτος συνολικά έφτασαν το 61,3% των συμμετοχών τους, ξεπερνώντας κατά πολύ το περσινό 54,2%.
Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο για φέτος ήταν το Terra Creta Κολυμβάρι, της εταιρείας Terra Creta. Το ίδιο ελαιόλαδο ήταν ταυτόχρονα και το κορυφαίο από κορωνέϊκή, ανάμεσα σε όλα τα δείγματα από την ποικιλία αυτή, το ποσοστό συμμετοχής της οποίας εμφανίζει συνεχή άνοδο. Φέτος έφτασε τα 207 δείγματα (από 151 πέρυσι). Από αυτά, τα 2 ήταν από Βραζιλία, 1 από ΗΠΑ, 3 από Ισραήλ, 1 από Κίνα, 3 από Κύπρο και 1 από το Μαρόκο. Διευρύνθηκαν, λοιπόν, οι συμμετοχές ελαιολάδων από κορωνέικη και από χώρες εκτός Ελλάδας, εξασφαλίζοντας, μάλιστα, διακρίσεις.
Συνεχόμενες είναι, επίσης, οι βραβεύσεις των ελληνικών αρωματισμένων ελαιολάδων· φέτος δύο εξ αυτών απέσπασαν Διπλό Χρυσό μετάλλιο (δηλαδή 95% και πάνω) από ένα, πέρυσι. Το Laconiko Lime, της ομώνυμης εταιρείας, ήταν όπως πέρυσι, το κορυφαίο αρωματισμένο ελαιόλαδο του διαγωνισμού. Κατά τα άλλα, από τα 45 αρωματισμένα ελαιόλαδα που συμμετείχαν βραβευτήκαν τα 34. Οι ελληνικές συμμετοχές ήταν 36 στη συγκεκριμένη κατηγορία, εκ των οποίων διακρίθηκαν τα 28. Πρόκειται αναμφίβολα για μία κατηγορία ελαιολάδων όπου η Ελλάδα δείχνει να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ο ΑΤΗΕΝΑ IOOC 2022 αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Δήμου Σητείας, της Αναπτυξιακής Σητείας και του Επιμελητηρίου Λασιθίου, μαζί με την οργανώτρια εταιρεία Vinetum και τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τόσο ο υπουργός του πρώτου, Γιάννης Πλακιωτάκης, όσο και η Γενική Γραμματέας του δεύτερου, Χριστιάνα Καλογήρου, βρέθηκαν στη Σητεία για να παρακολουθήσουν, μαζί με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη, τη διαδικασία αξιολόγησης του Αthena.
Τα πλήρη αποτελέσματα βρίσκονται στο www.athenaoliveoil.gr