Δύσκολα μπορεί να προστατευθεί κανείς από τους απατεώνες
Δύσκολα μπορεί να προστατευθεί κανείς από τους απατεώνες

Υπάρχει προστασία από τους ευφάνταστους απατεώνες; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, αν μετρήσει κανείς τα περιστατικά απάτης που  ξεφυτρώνουν σαν… μανιτάρια! Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όσο προσεκτικός και να είναι. Όσο μορφωμένος και εξοικειωμένος με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Θύματα απατεώνων του τηλεφώνου ή του διαδικτύου έχουν πέσει γιατροί, φαρμακοποιοί και ποιος ξέρει ποιος άλλος θα μπει αύριο στο κάδρο των απατεώνων.

Δύο απάτες που έγιναν γνωστές απασχολούν την τοπική Αστυνομία. Η πρώτη αφορά σε κυβερνοεπίθεση και την καταβολή λύτρων από γνωστό επιχειρηματία. Η δεύτερη αφορά σε άτομο που θέλησε να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα και έχασε περισσότερες από 43 χιλιάδες ευρώ.

Η κυβερνοεπίθεση

Μια απίστευτη όσο και σοκαριστική για επιχειρηματία της Κρήτης υπόθεση απασχολεί από  χθες  το πρωί τις διωκτικές αρχές του Ηρακλείου, αλλά και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που ενημερώθηκε και προσπαθεί να βρει άκρη σε αυτήν την κυβερνοεπίθεση!

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Cretalive, ο ιδιαίτερα γνωστός και πολύ πετυχημένος επιχειρηματίας στον κλάδο του, με αρκετούς επαγγελματικούς χώρους αλλά και ενεργή παρουσία στο ηλεκτρονικό εμπόριο, επιχείρησε χθες το πρωί, ξεκινώντας τη δραστηριότητα της ημέρας, να ανοίξει τα υπολογιστικά του συστήματα, όταν έκπληκτος διαπίστωσε πως τίποτε δεν μπορούσε να λειτουργήσει.

Σαστισμένος στην αρχή για το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί, ενημέρωσε το τεχνικό τμήμα το οποίο τον εξυπηρετεί, όποτε και άρχισε σιγά σιγά να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης. Όπως διαπιστώθηκε, άγνωστοι είχαν εισέλθει στο πληροφορικό σύστημα του επιχειρηματία, είχαν αποσπάσει τα πάντα από τις δραστηριότητές του, τις συναλλαγές, τα τιμολόγια και το πελατολόγιό του και ουσιαστικά είχαν αδειάσει όλα τα αρχεία του, κάνοντας την γνωστή εταιρεία ουσιαστικά όμηρο ιδιότυπων και σύγχρονων απαγωγέων!

Μάλιστα, λίγα λεπτά αργότερα ήλθε και κυριολεκτικά η επιβεβαίωση για την κυβερνοεπίθεση, καθώς με mail που έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του επιχειρηματία τού γινόταν γνωστό πως τα αρχεία είχαν «αλλάξει χέρια» βρίσκονταν υπό την κατοχή αγνώστων που είχαν οργανώσει και εκτελέσει αυτή την κυβερνοεπίθεση και για να ανακτήσει ο επιχειρηματίας το πληροφορικό υλικό που αποτελεί το Α και το Ω της εταιρείας του, θα έπρεπε να πληρώσει λύτρα – άγνωστο ακόμα πόσα!

Όπως καταλαβαίνετε η απίστευτη αυτή επίθεση σόκαρε τον επιχειρηματία που αφού προσπάθησε να συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί αναζήτησε μέσω της Ασφάλειας αλλά και της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να βρει άκρη- κάτι όχι ιδιαίτερα εύκολο – και να μπορέσει κατ’ ουσία να πάρει την επιχείρησή του πίσω στα δικά του χέρια!

Η υπόθεση είναι αρκετά σοβαρή, ενώ παρόμοια υπόθεση φαίνεται να έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν ομοειδή επιχείρηση του χώρου με τον οποίο δραστηριοποιείται ο επιχειρηματίας.

Έχασε 43 χιλιάδες ευρώ

Περισσότερες από 43 χιλιάδες ευρώ έχασε ένας 45χρονος Ηρακλειώτης, θύμα απάτης από άτομα που του «παρουσιάστηκαν» ως επενδυτές. Η περίπτωση του 45χρονου δείχνει ότι δεν πρέπει να είναι μόνο οι απατεώνες πονηροί, αλλά πρέπει και να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να μπορέσουν να… ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.

Όλα ξεκίνησαν στις 16 Φεβρουαρίου όταν μέσω τηλεφώνου και της εφαρμογής viber τον προσέγγισε ένα άτομο και του ζήτησε τα προσωπικά του στοιχεία για να γίνει η εγγραφή του σε εταιρεία επενδύσεων. Το ίδιο άτομο που έδωσε όνομα και επώνυμο είπε ότι θα τον φέρει σε επαφή με έναν επενδυτη και πράγματι μετά την εγγραφή του στην «εταιρεία» ένα άτομο επικοινώνησε μαζί του μέσω τηλφώνου και με κλήση από το εξωτερικό, με πρόθεμα 0044.

Στον 45χρονο ζητήθηκε να βάζει σταδιακά χρήματα κι εκείνος το έκανε. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες κατέθετε σταδιακά τα χρήματα, τα οποία ήταν 13.500 ευρώ.

Οι επενδυτές-«μαϊμού» τού είπαν ότι τα χρήματά του θα αυξηθούν και σε έναν χρόνο θα έχει κερδίσει 98 χιλιάδες ευρώ. Όμως, όπως του ελεγαν, για να παραλάβει το ποσό αυτό θα έπρεπε να πληρώσει ακόμη 29 χιλιάδες ευρώ που ήταν δήθεν οι φόροι και κάποια άλλα έξοδα διαδικαστικά που θα έπρεπε να καλυφθούν. Δυστυχώς, ο Ηρακλειώτης «τσίμπησε» και πάλι, και έβαλε τα χρήματα που του ζήτησαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο παθών κατέβαλε το χρηματικό ποσό, το οποίο κατέθετε μέσω εταιρείας, το μετέτρεπε σε κρυπτονομίσματα και τα εισέπραττε ο «επενδυτής». Ο ίδιος «επενδυτής» είπε στον 45χρονο ότι θα του περνάει χρηματικά ποσά στον λογαριασμό του στην εθνική τράπεζα τα οποία ο παθών θα τα μετέφερε άμεσα σε μια εταιρεία.

Σε μία συναλλαγή  έγινε αμφισβήτηση του ποσού από έναν καταθέτη και τότε ο παθών κατάλαβε ότι έπεσε θύμα απάτης.