Τρένο - μέσο σταθερής τροχιάς

Προτού καν αρχίσει η κατασκευή του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλλι, κι όταν ακόμα το έργο βρισκόταν στη φάση των συζητήσεων, είχε τεθεί το ζήτημα κατασκευής σταθερής τροχιάς, κοινώς σιδηρόδρομου.

Αυτό το αίτημα κατά διαστήματα έχει επανέλθει όχι μόνο για την περίπτωση του αεροδρομίου, αλλά και για την Κρήτη γενικότερα, ενώ το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η κατασκευή μιας σταθερής τροχιάς μπορεί να αποτελέσει λύση για πολλά και μεγάλα προβλήματα.

Ειδικότερα για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι, ο δήμαρχος του Δήμου Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης, επαναφέρει το ζήτημα, με επιστολή που καταθέτει πως στα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς επίσης και Υποδομών και Μεταφορών.

Στην επιστολή του ο δήμαρχος τονίζει την ανάγκη ανάπτυξης ενός ανθεκτικού στην κλιματική αλλαγή, έξυπνου, ασφαλούς, περιβαλλοντικά φιλικού και βιώσιμου μέσου σταθερής τροχιάς που θα ενισχύσει την ενδοπεριφερειακή κινητικότητα και θα εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις τουριστικές και βιομηχανικές υποδομές της Κρήτης, από και προς το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου.

Το αίτημα αυτό βασίζεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι στο νέο υπό κατασκευή διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου ο αναμενόμενος ετήσιος φόρτος επιβατών το 2025 μπορεί να ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια επιβάτες, με το 80% περίπου της συνολικής κίνησης να συγκεντρώνεται στο εξάμηνο Μαΐου – Οκτωβρίου. Την ίδια ωρά, ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι πέρα από την εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  δεν εξετάστηκε καμία άλλη εναλλακτική λύση σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των επιβατών.

«Ως εκ τούτου, κρίνεται ότι είναι επιβεβλημένο να εξεταστεί η δυνατότητα/σκοπιμότητα κατασκευής ηλεκτροκινούμενου μέσου σταθερής τροχιάς (υπεραστικού/προαστιακού σιδηρόδρομου με ηλεκτροκίνηση – μηδενικών εκπομπών) για την εξυπηρέτηση της επιβατικής και εμπορευματικής κίνησης του νέου Διεθνούς αεροδρομίου Καστελλίου στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης» αναφέρει ο κ. Φραγκάκης που υποστηρίζει ότι μια τέτοια προοπτική μπορεί να διασφαλίσει:

Ο δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης
Ο δήμαρχος Μανώλης

α) Τη σύνδεση του αεροδρομίου με τον λιμένα Ηρακλείου.

β) Την κατάλληλη συχνότητα δρομολογίων.

γ) Τη διασύνδεση με άλλα ΜΜΜ.

δ) Ασφαλείς σταθμούς μεταφόρτωσης/κόμβους.

ε) Επαρκείς χώρους στάθμευσης.

στ) Άλλες χρήσεις αναγκαίες για την προσέλκυση των χρηστών (εμπορικές/πολιτιστικές).

ζ) Συνεργασία του παρόχου του Έργου με το Δήμο Μινώα Πεδιάδας και τους λοιπούς τοπικούς φορείς.

Σύμφωνα με τον Μ. Φραγκάκη η κατασκευή ενός μέσου σταθερής τροχιάς αποτελεί μια εξαιρετική συγκυρία για το νησί και τον Δήμο.