Ασυνήθιστα πολλές οικειοθελείς αποχωρήσεις καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στους τομείς της βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας, από το φόβο των ελέγχων.
Αν και στην Κρήτη το φαινόμενο δεν καταγράφεται σε ευρεία, τουλάχιστον, κλίμακα προς το παρόν, ωστόσο ως ζήτημα φαίνεται να είναι υπαρκτό, αφού μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ το Υπουργείο προχωρά πλέον σε εντατικούς και ελέγχους.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, ορισμένοι «δικαιούχοι» σπεύδουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας, πριν βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες.
Όπως επεσήμανε ο ΥπΑΑΤ, έχουν ήδη καταγραφεί περιπτώσεις παραγωγών που είτε ακυρώνουν τη σύμβασή τους με τον πιστοποιητικό οργανισμό -προαπαιτούμενο για την ένταξη στο πρόγραμμα- είτε δηλώνουν την πρόθεσή τους να αποσύρουν την αίτησή τους. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί ένδειξη ότι οι εντατικοί έλεγχοι που ξεκινούν προκαλούν ήδη το πρώτο «κύμα αποχώρησης», πριν καν εφαρμοστούν στην πράξη.
Η «Π» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας μελισσοκόμων Ελλάδας, Κώστα Λεονταράκη, ο οποίος δήλωσε ότι οι μελισσοκόμοι δεν έχουν να φοβηθούν κάτι, καθώς υπόκεινται συνεχώς σε ελέγχους. Παράλληλα όμως αναφέρθηκε και στις αδυναμίες του συστήματος, ενώ μιλώντας για τον κλάδο τον χαρακτήρισε αδικημένο, καθώς για πολλά χρόνια οι μελισσοκόμοι δεν είχαν στήριξη από το κράτος ή προγράμματα.
Επιστροφή των χρημάτων
Ο κ. Τσιάρας τόνισε, παράλληλα, ότι πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας μέσω της ειδικής ομάδας που έχει συσταθεί μέσω ΑΑΔΕ, Οικονομικής Αστυνομίας και ελεγκτικών μηχανισμών (και του ΥΠΑΑΤ), είναι να ανακτηθούν οι παρανόμως καταβληθείσες ενισχύσεις από όσους τις έλαβαν. Μάλιστα, όπως είπε, στόχος της Κυβέρνησης είναι η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες, διευκρινίζοντας ότι η Πολιτεία θα απαιτήσει αυτά τα χρήματα, στρεφόμενη εναντίον των δικαιούχων που τις έλαβαν παρανόμως, επαναλαμβάνοντας ότι όσοι παρανόμησαν θα βρεθούν αντιμέτωποι και με ποινικές ευθύνες.
Σε ερώτηση για το αν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος περικοπής πόρων για τους αγρότες, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα από την εφαρμογή του action plan και την ένταξή του στην ΑΑΔΕ, προσφέρονται τα εχέγγυα που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή κοινοτικών πόρων προς τη χώρα μας, ενώ μέσα από τη συνολική ανακατανομή που θα γίνει και μέσα από τους ελέγχους, στην ουσία, θα διασφαλισθούν περισσότεροι πόροι προς κατανομή, στους πραγματικούς αγρότες.
Αναφερόμενος στα βήματα εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Τσιάρας επανέλαβε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο, είχε θέσει ως προσωπικό του στοίχημα τη διαφάνεια και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Οργανισμού. Υπενθύμισε ότι έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο δράσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί εντατικοί έλεγχοι και ενισχύθηκαν οι υπηρεσίες του Οργανισμού, με 100 νέους επιστήμονες μέσω της ΔΥΠΑ.
Παράλληλα, χαρακτήρισε την μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ ως μια «μεγάλη μεταρρύθμιση», που θα διασφαλίσει διασταυρωτικούς ελέγχους μέσω πληροφοριακών συστημάτων και ενίσχυση των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου.
Ο υπουργός υπενθύμισε την ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ενισχύσεων, λέγοντας πως «για πρώτη φορά ανακτήθηκαν 53 εκατομμύρια από 196.000 παραγωγούς, για τη λάθος πληρωμή του 2022».