Πέτρος Ινιωτάκης

Να περάσουν στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου όλα τα «ορφανά» ακίνητα, δηλαδή όλα τα αδήλωτα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, προκειμένου να ενεργοποιήσει η Λότζια το θεσμό της «κοινωνικής κατοικίας» (“Social Ηousing”), προτείνει με εισήγηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης «Συν-πραξη δημοτών Ηρακλείου» Πέτρος Ινιωτάκης.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης προτείνει στον Δήμο να διεκδικήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί σε νομοθετική τροποποίηση του άρθρου 9 του Ν. 2664/1998 έτσι ώστε δεκάδες ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στους ιδιοκτήτες τους στο κτηματολόγιο, αντί να περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο, να περάσουν στα χέρια της Λότζια ώστε με τη σειρά της να κεφαλαιοποιήσει τον πλούτο αυτό, στον κρίσιμο τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Ειδικότερα όπως εξηγεί στην επιστολή του, ο θεσμός της «κοινωνικής κατοικίας» (“Social Ηousing”) με τη μορφή κατοικιών που ανήκουν ιδιοκτησιακά στην τοπική αυτοδιοίκηση ή άλλους φορείς και προσφέρονται για εκμίσθωση με ευνοϊκούς όρους σε οικογένειες ενοικιαστών με χαμηλά εισοδήματα, είναι δυστυχώς άγνωστη έννοια στη χώρα μας, σε αντίθεση με ολόκληρη την Ευρώπη.

Καθώς οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται ολοένα και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, επιτείνεται η ανάγκη να εμπλουτιστεί η συζήτηση για τον δημόσιο χώρο, τόσο σε επίπεδο πόλεων όσο και στο επίπεδο της υπαίθρου.

Η ανάγκη για προσιτή οικονομικά στέγη έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια στις πόλεις της Κρήτης και ειδικότερα στο Ηράκλειο. O μεγάλος αριθμός φοιτητών που σπουδάζουν στο νησί μας, αλλά κυρίως οι νέες τάσεις και τα δεδομένα, όπως η εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και οι διαρκείς μετακινήσεις πληθυσμών, δημιουργούν νέα δεδομένα και καθιστούν την αναζήτηση φτηνής-προσιτής στέγης, επιτακτική. Είναι λοιπόν επιβεβλημένος ο σχεδιασμός νέων πολιτικών για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και τη διαφύλαξη του δικαιώματος όλων στη στέγη.

Εξάλλου, είναι  υποχρέωση του κράτους να προνοεί για κοινωνική κατοικία, αφού κατοχυρώνεται από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Στο άρθρο 21 (παρ. 4) του Συντάγματος αναφέρεται ότι «η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που την στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους».