Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης: Αυλαία με αναβαθμισμένο ρόλο

Νέα εποχή για το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου που ανοίγει σήμερα τις πόρτες του με αναβαθμισμένο ρόλο ως Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης, παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

Το Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης που επαναλειτουργεί με επιτελικό περιφερειακά ρόλο σε όλο το νησί και είναι ένα από τα 13 Περιφερειακά Κτηματολογικά Γραφεία που δημιουργούνται περιφερειακά σε ολόκληρη τη χώρα.

Παραρτήματά του θα είναι τα κτηματολογικά γραφεία Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου.

Αναβαθμισμένος ρόλος

Από σήμερα το Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης επαναλειτουργεί με αναβαθμισμένο ρόλο αλλά και αυξημένες αρμοδιότητες.

Συγκεκριμένα θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου, που καλύπτει τα παλαιά όρια του δήμου Ηρακλείου στον οποίο υπάρχει κτηματολόγιο, όπως επίσης και όλες τις αρμοδιότητες του υποθηκοφυλακείου Ηρακλείου που καλύπτει την υπό κτηματογράφηση περιοχή του Ηρακλείου.

Αντίστοιχα κατά τον ίδιο τρόπο αναλαμβάνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων του υποθηκοφυλακείου των Μοιρών και της Χερσονήσου, περιοχών που τελούν υπό κτηματογράφηση.

Όπως είναι γνωστό, τα υποθηκοφυλακεία έχουν πλέον στην ουσία τους καταργηθεί αλλά στο μέλλον θα λειτουργούν σαν αρχειοφυλακεία. Όλο το αρχειακό υλικό που έχουν στη διάθεσή τους το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να σκανάρεται και να ψηφιοποιείται.

Στο μεταξύ για να μπορούν οι δικηγόροι να έχουν πρόσβαση στο αρχειακό υλικό που διαθέτουν, το αρχειοφυλακείο Ηρακλείου θα λειτουργεί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, ενώ τα αρχειοφυλακείο Μοιρών και Χερσονήσου θα ανοίγουν το καθένα από μία μέρα την εβδομάδα.

Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Οι εξελίξεις αυτές δρομολογούνται στο πλαίσιο των κυβερνητικών δεσμεύσεων ότι το 2025 η Ελλάδα θα έχει ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο.

Μάλιστα, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υφυπουργός κ. Κυρανάκης, ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου σύντομα θα λειτουργεί και για τα νομικά πρόσωπα, καθώς και για περισσότερες πράξεις.

Η μετάβαση της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου στη νέα ψηφιακή εποχή είναι η βασική στόχευση της Κυβέρνησης που ξεκινά να διανύει τα πρώτα βήματά του στην κατεύθυνση αυτή.

Έτσι από σήμερα τα αποσπάσματα των κτηματολογικών διαγραμμάτων και τα κτηματολογικά διαγράμματα θα δίδονται μόνο ηλεκτρονικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πολίτης που χρειάζεται ένα κτηματολογικό διάγραμμα δεν θα πηγαίνει στο Κτηματολογικό Γραφείο, αλλά θα μπορεί να το εκδίδει ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr.

Αντίστοιχα από σήμερα θα αρχίσει σταδιακά η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων των εγγραπτέων πράξεων, με αφετηρία την κατάθεση των συμβολαίων. Σε πρώτη φάση η κατάθεση των συμβολαίων θα είναι προαιρετική και σε δεύτερη φάση θα γίνει υποχρεωτική για όλους.

Μια βασική αλλαγή που ισχύει από σήμερα στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης είναι επίσης ότι πλέον δεν θα δέχεται μετρητά και όλες οι οικονομικές συναλλαγές θα γίνονται με τη χρήση κάρτας και με μηχάνημα POS.

Απίστευτος αγώνας δρόμου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στο 15νθήμετο που προηγήθηκε και το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου ήταν κλειστό, έγινε ένας πραγματικός μαραθώνιος αλλά και τιτάνιος αγώνας για να διεκπεραιωθεί ένας απίστευτος όγκος δουλειάς ώστε η επαναλειτουργία του να γίνει με καλύτερους όρους.

Όπως είχε γράψει η «Π», όταν έκλεισε τις πόρτες του το Κτηματολογικό Γραφείο εκκρεμούσαν 7.500 χιλιάδες πράξεις, και μετά από την εξαιρετικά εντατικοποιημένη δουλειά που έγινε, πλέον οι πράξεις που εκκρεμούν περιορίστηκαν μόλις στις 3.000.

Όπως είναι φυσικό προτεραιότητα δόθηκε στις πράξεις αυτές που αφορούν σε βάρη των ακινήτων, δηλαδή σε προσημειώσεις υποθήκες και σε αναγκαστικές κατασχέσεις, αγωγές δικαστικές αποφάσεις…

Οι υπόλοιπες πράξεις που αφορούν κατά βάση συμβόλαια μεταφέρονται πλέον με νέο πρωτόκολλο ιεραρχικά με βάση τη σειρά κατάθεσής τους, στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης.

Πρόκειται για έναν απερίγραπτο όγκο δουλειάς που κατάφεραν να διαχειριστούν τα στελέχη της υπηρεσίας και να τον φέρουν σε πέρας μέσα σε απίστευτα μικρό χρονικό διάστημα.

Από σήμερα που επαναλειτουργεί πλέον σε νέα βάση το Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης,  θα βρίσκονται στο Ηράκλειο για ένα 10ήμερο περίπου στελέχη του Κτηματολογίου τα οποία θα συνδράμουν ώστε η μετάβαση και η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα να γίνει πιο ομαλά και να αντιμετωπιστούν όσα ζητήματα ενδεχομένως ανακύψουν.