“ντεντέκτιβ” ιχνηλάτησης της Πολιτικής Προστασίας
Δεν λείπουν οι δυσκολίες για τους “ντεντέκτιβ” ιχνηλάτησης της Πολιτικής Προστασίας (φωτο αρχείου)

Kρητικός γιατρός με covid 19 αρνήθηκε να συνεργαστεί

Από τη στιγμή που το σύστημα ιχνηλάτησης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ειλικρίνεια (εκτός από τη μνήμη φυσικά), δεν θα ήταν διόλου υπερβολικό αλλά ούτε και κακεντρεχές να επικαλεστεί κάποιος τη γνωστή φράση «κλάφτα Χαράλαμπε» προκειμένου να χαρακτηρίσει τα τρωτά σημεία της όλης διαδικασίας.

Πολλοί συμπολίτες μας συνεργάζονται άριστα με τους «πράκτορες» ιχνηλάτησης της Πολιτικής Προστασίας, κατανοώντας ότι η «ανάκριση» στην οποία υποβάλλονται είναι απαραίτητη αλλά και κρίσιμη για την προστασία όλων.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί που, όπως προκύπτει, αποκρύπτουν σκοπίμως βασικές επαφές τους είτε επειδή αμφισβητούν τα της πανδημίας είτε γιατί υπάρχει συμφέρον (οικονομικό, επιχειρηματικό) στο να μην αποκαλύψουν όλη την αλήθεια με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη διασπορά της πανδημίας σε συγγενείς, φίλους και πελάτες.

Εδώ και τρεις μήνες οι 18 «ντετέκτιβ» της ιχνηλάτησης στην Κρήτη (7 στο Ηράκλειο, 7 στα Χανιά, 2 στο Ρέθυμνο και 2 στο Λασίθι) καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε μέσα από στοχευμένες ερωτήσεις  να είναι όσο γίνεται ακριβέστεροι  στον προσδιορισμό του κύκλου των κοινωνικών επαφών ασθενών με Covid-19 σε βάθος δύο ή τριών 24ωρων.

Με περισσή ευγένεια προσπαθούν να πείσουν τον συνομιλητή τους στο τηλέφωνο για τη σοβαρότητα της διαδικασίας, υπενθυμίζοντας  πόσο σημαντικό είναι να ανακαλέσει στη μνήμη του με ειλικρίνεια  τις τελευταίες συναναστροφές.

Αυτό ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολο. Υπάρχουν, όπως λένε δημοσιογραφικές πηγές, αρκετές δυσκολίες και σε κάποιες περιπτώσεις έρχονται αντιμέτωποι με έντονες αντιδράσεις, ύβρεις ακόμα και απειλές από ασθενείς ή συγγενείς  ασθενών που αρνούνται να συνεργαστούν.

Γιατρός αρνήθηκε να συνεργαστεί για την ιχνηλάτηση

«Και τι σας νοιάζει εσάς για τις επαφές μου;». Την απάντηση αυτή φέρεται να έδωσε γιατρός που βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αντί να συνεργαστεί με τα αρμόδια στελέχη της ιχνηλάτησης λόγω ιδιότητας, αρνήθηκε να δώσει την παραμικρή πληροφορία για τις κοινωνικές επαφές του και μάλιστα το ύφος του ήταν άκρως εριστικό.

Μεγάλο πρόβλημα όμως αποτελούν και οι περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων που φέρονται να αποκρύπτουν κατά τη διαδικασία της ιχνηλάτησης καίριες επαφές τους.

Και έτσι ενώ ένα ολόκληρο χωριό βοά για το γεγονός ότι στενοί συγγενείς θετικού κρούσματος κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι, και μάλιστα έχουν καθημερινά συναλλαγές με πελάτες, οι «πράκτορες» της ιχνηλάτησης ούτε καν τους έχουν στα αρχεία τους επειδή πολύ απλά τα ονόματά τους δεν δόθηκαν ποτέ από το «ανακρινόμενο» κρούσμα.

Σε μεγάλο χωριό του Ηρακλείου η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό από την «ανοσία» που έχουν επιδείξει τα μέλη οικογένειας θετικού κρούσματος, τα οποία διατηρούν κατάστημα με είδη τροφίμων και καθημερινά έρχονται σε επαφή με κόσμο. Εκτός από τον ασθενή που βρέθηκε θετικός, σε καραντίνα τέθηκε ένα ακόμα μέλος της οικογένειας.

Τα υπόλοιπα μέλη όμως δεν δηλώθηκαν ποτέ και έτσι συνέχισαν να κυκλοφορούν ανενόχλητα και να εξυπηρετούν κανονικά τους πελάτες είτε στο μαγαζί είτε ακόμα και με κατ’ οίκον παράδοση.