Κρητικός σεφ διαγωνίζεται για να γίνει ο “νέος Ευρωπαίος σεφ της χρονιάς”

Με στόχο να εντυπωσιάσει την ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή και να κατακτήσει τον τίτλο του «Νέου Ευρωπαίου σεφ της χρονιάς», ο Κρητικός σεφ Γιάννης Λιαπάκης, βρίσκεται στη Βαρκελώνη για τον διαγωνισμό European Young Chef Award 2025. Το πιάτο με το οποίο θα διαγωνιστεί, το «ρεβιθόρυζο με λαβράκι», αποτελεί μια δημιουργία που στηρίζεται στους τέσσερις βασικούς πυλώνες της κρητικής διατροφής: όσπρια, ψάρι, ελιές και βότανα.

Μάλιστα, είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Πατρίς» -μετά την πρόκρισή του πριν από μερικούς μήνες- όταν διακρίθηκε ως ο νέος σεφ της χρονιάς στην Κρήτη:

«Ήθελα να δημιουργήσω ένα πιάτο που να στηρίζεται στους τέσσερις πυλώνες της διατροφικής μας ιστορίας… Έτσι, γεννήθηκε το ρεβιθόρυζο με λαβράκι».

Ο 22χρονος σεφ αναδείχθηκε young chef της Κρήτης στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Νέου Σεφ, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, κερδίζοντας την πρώτη θέση και την πρόκριση για το ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η διοργάνωση αποτέλεσε την επίσημη διαδικασία επιλογής του Κρητικού εκπροσώπου για το European Young Chef Award, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Κρήτη-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026». Κερδίζοντας τη διάκριση, ο Γιάννης Λιαπάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον σεφ και μέντορά του, Ζήνωνα Χριστοφίδη.

Το πιάτο του Λιαπάκη εντυπωσίασε την Κριτική Επιτροπή με την ισορροπία παράδοσης και τεχνικής, αλλά και με την καθαρότητα των τοπικών υλικών. Παράλληλα, η δημιουργικότητά του φάνηκε και στο γλυκό της συμμετοχής του, ένα ζελέ με χαμομήλι, δίκταμο και θυμαρίσιο μέλι.

Ο European Young Chef Award, που διοργανώνεται από την IGCAT, διεξάγεται από τις 24 έως τις 28 Νοεμβρίου στην Καταλονία, η οποία φέρει τον τίτλο World Region of Gastronomy 2025.

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να παρουσιάσουν δύο πιάτα, ένα παραδοσιακό, αντιπροσωπευτικό της γαστρονομικής τους περιοχής, και μια καινοτόμο εκδοχή του, με έμφαση στη βιωσιμότητα, την τεχνική αρτιότητα και την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας.

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής φέτος είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος σεφ Xavier Pellicer, γνωστός για την προσέγγισή του στη βιώσιμη κουζίνα και στην πρωτοκαθεδρία των φυτικών υλικών.

Τη σημασία της κρητικής συμμετοχής υπογράμμισε με χθεσινή δημόσια ανάρτησή του, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, Τάσος Παπαδάκης, σημειώνοντας:

«Ο Γιάννης Λιαπάκης έχει την τιμή να εκπροσωπεί την Περιφέρεια Κρήτης, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και το Σωματείο Μαγείρων Ηρακλείου στον European Young Chef Award. Με τη στήριξη του μέντορά του, σεφ Ζήνωνα Χριστοφίδη, η παρουσία του αντικατοπτρίζει την αυθεντικότητα και το υψηλό επίπεδο της κρητικής γαστρονομίας».

Προσδιορίζοντας τι είναι για τον ίδιο η παράδοση και η μαγειρική στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού, ο Γιάννης Λιαπάκης αναφέρει: «Για μένα, η παράδοση δεν είναι ένα όριο -είναι ένα θεμέλιο. Μας δίνει τις ρίζες για να δημιουργήσουμε, να καινοτομήσουμε και να μεταφέρουμε την κουλτούρα μας μέσα από κάθε πιάτο που σερβίρουμε».

 Το ταξίδι στη μαγειρική ξεκίνησε στα 2 του χρόνια, δίπλα στη μητέρα και τη γιαγιά του

Ο Γιάννης Λιαπάκης όταν μαγείρεψε στην Κρήτη το πιάτο λαβράκι με ρεθυθόριζο, που τον έκανε να διακριθεί. Τώρα επαναλαμβάνει την προσπάθεια

Ο διαγωνισμός, στον οποίο συμμετέχει ο Γιάννης Λιαπάκης στη Βαρκελώνη, ολοκληρώνεται στις 28 Νοεμβρίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα για τον Γιάννη, όπου αναφέρεται γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κρήτη. Ο Γιάννης Λιαπάκης είναι συνδεδεμένος με τη γαστρονομία, από όσο μπορεί να θυμηθεί.

Το μαγειρικό του ταξίδι ξεκίνησε στην ηλικία των δύο ετών, μαγειρεύοντας δίπλα στη μητέρα και τη γιαγιά του, όπου έμαθε την ουσία της κρητικής παράδοσης, την εποχικότητα των υλικών και τη μεταμορφωτική δύναμη του φαγητού.

Μέχρι τα 14 του, ο Γιάννης εργαζόταν ήδη σε μια ταβέρνα της γειτονιάς, επιβεβαιώνοντας ότι η μαγειρική ήταν κάτι παραπάνω από πάθος -ήταν το κάλεσμά του. Το ταλέντο του δεν πέρασε απαρατήρητο: το 2011 βραβεύτηκε ως ο Νεότερος Σεφ της Ελλάδας, μετά από χρόνια συμμετοχής σε διαγωνισμούς που διοργάνωνε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Για τον Γιάννη, η μαγειρική είναι μια γλώσσα -ένας τρόπος να εκφράζει σκέψεις, συναισθήματα και μνήμες. Η φιλοσοφία του βασίζεται στην παράδοση και την καινοτομία, εξελίσσεται συνεχώς μέσα από νέα υλικά και τεχνικές, αλλά παραμένει πιστή στην kulinarική κληρονομιά του νησιού. «Όσο η τέχνη και η δημιουργία ορίζουν τη γαστρονομία, άλλο τόσο το κάνουν η ιστορία και οι άνθρωποί της», εξηγεί.

Η μεγαλύτερη έμπνευσή του είναι η ίδια η φύση -οι λόφοι, οι θάλασσες και οι άνθρωποι της Κρήτης. Αντλώντας από την εξαιρετική βιοποικιλότητα του νησιού, μελετά αρχαίες τεχνικές και ξεχασμένα υλικά, για να δημιουργήσει σύγχρονες εκδοχές της κρητικής κουζίνας. Για τον Γιάννη, η παράδοση δεν είναι στατική, αλλά ένα ζωντανό θεμέλιο, που τρέφει τη δημιουργικότητα και την προοδευτική γαστρονομία.

Εκπροσωπώντας την Κρήτη, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026, στα European Young Chef Awards, ο Ιωάννης βλέπει τον διαγωνισμό ως μια σκηνή για να παρουσιάσει το όραμά του:

«Μια κουζίνα που ενώνει την παράδοση με τη δημιουργία, τον σεβασμό στη φύση με την καινοτομία, και την τοπική ταυτότητα με μια παγκόσμια προοπτική».

Με αποφασιστικότητα, στοχασμό και βαθιές ρίζες στον τόπο του, ο Γιάννης είναι αποφασισμένος να αναδείξει τις αυθεντικές γεύσεις της Κρήτης και να μεταφέρει την kulinarική της ιστορία στον κόσμο.