Ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων κατεβαίνουν διαδοχικά στην Κρήτη προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις κεντρικές προεκλογικές ομιλίες τους.
Σήμερα στις 8.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Ηράκλειο, με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Μεϊντάνι (Πεζόδρομος Ίδης), με σύνθημα: “Μόνοι τους και όλοι μας. Τώρα ΚΚΕ. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!”
Αντίστοιχα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα βρίσκεται σήμερα Σάββατο 13 του μήνα στα Χανιά όπου θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του ομιλία, στις 19:30 στον πεζόδρομο της οδού Μουσούρων – “Κάτωλας”.
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης θα πραγματοποιήσει αύριο Κυριακή 14 Μαΐου στις 19:30, την κεντρική προεκλογική ομιλία του στα Νεώρια στα Χανιά .
Την ερχόμενη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, στις 20:00, θα πραγματοποιήσει προεκλογική ομιλία στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στα Λιοντάρια.
Στο μεταξύ η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει στο κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”, τη Δευτέρα 15 Μαΐου στις 19.00, με ομιλητή τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την Τετάρτη 17 Μαΐου στις 19.30, αναμένεται να πραγματοποιήσει την προεκλογική του ομιλία στο Ηράκλειο και σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας
Την αυλαία των προεκλογικών ομιλιών θα κλείσει ο Νίκος Ανδρουλάκης την Παρασκευή 19 Μαΐου που θα μιλήσει στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.
Πώς θα ψηφίσουμε
Σε ό,τι αφορά στο διαδικαστικό κομμάτι της ψηφοφορίας οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι σε κάθε εκλογέα δίνεται ένας και μοναδικός φάκελος, ο οποίος μονογράφεται κατά τη στιγμή της παράδοσής του από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγίζεται με την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Μαζί με το φάκελο δίνεται και πλήρης σειρά εντύπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων, καθώς και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.
Στην Κρήτη οι σταυροί που μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι έχουν ως εξής:
Στην Π.Ε Ηρακλείου έως 3 σταυρούς
Στην Π.Ε Χανίων έως 2 σταυρούς
Στην Π.Ε Ρεθύμνης 1
Στην Π.Ε Λασιθίου 1
Με την παρέλευση της καθορισμένης ώρας λήξης της ψηφοφορίας και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία για δύο ώρες κατ’ ανώτατο όριο.
Πότε είναι άκυρο ένα ψηφοδέλτιο
Οι διατάξεις που προβλέπουν ακυρότητα των ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία πρέπει να εφαρμόζονται, μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου σαφώς προκύπτουν ελαττώματα που βάσιμα μπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγούν στην παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας.
Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος.
Ενστάσεις κατά της ψηφοφορίας
Ο δικαστικός αντιπρόσωπος, παρουσία των υποψηφίων ή των αντιπροσώπων των συνδυασμών, ανοίγει την κάλπη και καθορίζει τα καθήκοντα κάθε μέλους της επιτροπής. Ακολούθως, καταμετρώνται οι φάκελοι, χωρίς να ανοιχτούν. Το αποτέλεσμα της καταμέτρησης αναγράφεται ολογράφως στο βιβλίο πρακτικών και κατόπιν τοποθετούνται οι φάκελοι πάλι στην κάλπη. Εάν από την καταμέτρηση προκύψει διαφορά μεταξύ του αριθμού των φακέλων και των εκλογέων που ψήφισαν, επαναλαμβάνεται η καταμέτρηση. Κάθε εκλογέας ή υποψήφιος ή αντιπρόσωπος αυτού έχει το δικαίωμα να υποβάλει στην εφορευτική επιτροπή ενστάσεις σχετικές με παραβάσεις νόμου που συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μέσα ή έξω από το εκλογικό τμήμα.
Διευκόλυνση ΑμεΑ, εγκύων κ.λπ
Εκλογείς, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως π.χ. κυοφορούσες γυναίκες, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, ασθενείς κ.λπ., καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες, όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές, πρέπει να ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα.
Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν.
Εκλογείς που, χωρίς να έχουν στερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα έως το τέλος της ψηφοφορίας, σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι γραμμένοι.
Ετεροδημότες
Όπως είναι ήδη γνωστό, παρέχεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Έκδοση ταυτοτήτων για να ψηφίσουν οι πολίτες
Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, οι Αρχές έκδοσης δελτίων ταυτότητας, θα λειτουργήσουν τις ημέρες Σάββατο 20 Μαΐου και Κυριακή 21 Μαΐου κατά τις ώρες που θα οριστούν με έγγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.