από την έπαρση της σημαίας στο φρούριο Φιρκά
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την έπαρση της σημαίας στο φρούριο Φιρκά

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε στα Χανιά η 106η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σέβεται στο ακέραιο το σύνολο του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην ιστορική επέτειο, διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στη διάρκεια των οποίων μέλη παραδοσιακών συλλόγων με την κρητική φορεσιά, μαθητές σχολείων της πόλης, αγήματα των ενόπλων δυνάμεων, σχημάτισαν πομπή για τη μεταφορά του ιερού εθνικού μας συμβόλου μέσω του ενετικού λιμανιού στο φρούριο Φιρκά.

Η επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας έγινε από τον πρώτο πολίτη της χώρας συμβολίζοντας την ιστορική μέρα της 1ης Δεκεμβρίου του 1913 όταν στον ίδιο χώρο, η Κρήτη πανηγύριζε την ενσωμάτωση της στο ελληνικό κράτος μετά από αιώνες αγώνων και δακρύων. Προηγήθηκε στις 11.00 το πρωί, η επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε αεροπορική επίδειξη DEMΟ με μαχητικό F16 από τον χειριστή της Ομάδας Ζεύς σμηναγό Γ. Παπαδάκη.

Ο ιπτάμενος σμηναγός έδωσε ένα δείγμα των ικανοτήτων και του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης των πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, και έστειλε τις ευχές του για την επέτειο μέσω ασυρμάτου, με μια μαντινάδα: «Κρήτη πατρίς του Μίνωα ,του Βενιζέλου μάνα, σαν σήμερα ενώθηκες με τη μητέρα Ελλάδα. Χρόνια πολλά» Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε σύντομες επισκέψεις στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης όπου ξεναγήθηκε στα νέα εκθέματα και στο δημαρχείο της πόλης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Βουλής στα Χανιά
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Βουλής στα Χανιά

 

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η εμβληματική επέτειος της ένωσης της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα, την 1η Δεκεμβρίου 1913, και η οποία οφείλεται και στην ηγετική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου, συνιστά αστείρευτη πηγή διδαγμάτων για τον λαό μας και το έθνος μας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η Κρήτη, γη της ελευθερίας, η Κρήτη, η οποία ουδέποτε συμβιβάσθηκε με κατακτήσεις και κατακτητές, αποδεικνύει ότι για εμάς, τους Έλληνες, η ελευθερία είναι αρχή και αξία βιωματική.

Μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και να κατακτήσουμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει. Και αυτή την ελευθερία είμαστε αποφασισμένοι να την υπερασπισθούμε έναντι πάντων, πάνω στην βάση του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, υπό όρους αρραγούς ενότητας και δίχως ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης.

Αυτό το μήνυμα απευθύνεται, πρωτίστως, προς την γείτονα Τουρκία. Επιδιώκουμε την φιλία και την καλή γειτονία μαζί της, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι σέβεται, στο ακέραιο, το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Όσο η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αγνοεί την ουσία της προϋπόθεσης αυτής, θα αντιλαμβάνεται, ολοένα ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε και την βούληση και την δύναμη να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας ως εγγυητών της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Απέναντι στις ψευδαισθήσεις του δικαίου του ισχυρού θα αντιτάσσουμε πάντοτε, με φρόνηση και αποτελεσματικότητα, την ισχύ του δικαίου».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, τόνισε ότι «εδώ, εκείνη την ημέρα επισφραγίστηκε με τον πλέον επίσημο και πανηγυρικό τρόπο η δικαίωση των αιματοβαμμένων αγώνων και των ανυπολόγιστων θυσιών όλων εκείνων που διεκδικούσαν με πάθος και αυταπάρνηση την ελευθερία».

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε  και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η σημασία αυτής της ιστορικής επετείου είναι αυταπόδεικτη. Συγκινεί και κινητοποιεί κάθε Κρητικό, κάθε Έλληνα. Αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε την ένδοξη ιστορία μας, να τιμήσουμε τους αγώνες των προγόνων μας και να αναδείξουμε την πλούσια πολιτιστική και πολιτική μας κληρονομιά».