Κραυγή αγωνίας για την Αγία Τριάδα
Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγ. Τριάδας κ. Χούπας

Κραυγή αγωνίας αλλά και έντονης δυσαρέσκειας από την ιστορική συνοικία της Αγίας Τριάδας που, όπως καταγγέλλουν τα μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου, έχει εγκαταλειφθεί είκοσι και πλέον χρόνια, έχει απαξιωθεί, έχει εξαθλιωθεί και έχει καταλήξει γκέτο… Όπως υποστηρίζουν, τόσα εκατομμύρια έχουν “πέσει” όλα τα χρόνια στο Ηράκλειο, αλλά για την ανάπλαση της Αγ. Τριάδας ούτε ένα ευρώ.

Μάλιστα, σε σχετική επιστολή του Συλλόγου προς τη δημοτική Αρχή τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «είναι ντροπή μεγάλη για μια πόλη σαν το Ηράκλειο που καμαρώνει για την Ιστορία του και τους Πολιτισμούς του να επιμένει να έχει στο κέντρο του μια συνοικία σε αθλιότητα. Τόσα χρόνια τόσες δημοτικές Αρχές την άφησαν να ρημάζει. Ας μην συνεχίσει το ίδιο και η σημερινή δημοτική Αρχή».

Με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Σ. Χούπας, αναφέρει ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα για τον νέο χρόνο δεν προβλέπεται και πάλι, για έβδομη χρονιά, τίποτα για την ανάπλαση της Αγ. Τριάδας, παρά τις διαμαρτυρίες που έχουμε  εκφράσει. Μάλιστα, ο ίδιος κάνει λόγο και για «φιάσκο» σε ό,τι αφορά στην  ταλαίπωρη περίπτωση της ανάπλασης της οδού Δελημάρκου, για την οποία υπήρχε μελέτη και έγκριση από παλιά και για την οποία ο αντιδήμαρχος τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα εδημοπρατείτο την άνοιξη του 2021.

Τον Ιούνιο του 2021 ο Σύλλογος ενημερώθηκε ότι δυστυχώς τα χρήματα πήγαν σε άλλες ανάγκες (COVID κ.λπ.). Τον Ιούλιο δόθηκε η εξήγηση ότι ποτέ δεν είχε μπει η Δελημάρκου στον προϋπολογισμό και θα προωθούνταν  στο «Πράσινο Ταμείο» για χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Τελικά διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά στα τεύχη δημοπράτησης που τώρα γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν.

Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγ. Τριάδας κ. Χούπας
Το απόγευμα ο Εγκέλαδος «χτύπησε» και πάλι

Ο κ. Χούπας σημειώνει ότι η υπάρχει ένα κομβικό αίτημα της αδήριτης ανάγκης η Αγ. Τριάδα να αποτελεί πλέον το βασικό κομμάτι στο σχεδιαζόμενο νέο ΒΑΑ, μιας και αγνοήθηκε εγκληματικά τα έξι τελευταία χρόνια και τούτο δεν αποτελεί τιμή για καμία δημοτική Αρχή.

Μάλιστα, εκφράζει και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι στην εκδήλωση  «Ηράκλειο έξυπνη-συνεκτική πόλη, τόπος συνάντησης 5+1 πολιτισμών, από τις Στρατηγικές Βιώσιμης Ανάπτυξης σε μια κλιματικά ουδέτερη πόλη το 2030» δεν κληθήκε ως φορέας ο Σύλλογος παρά το γεγονός ότι  έχει λόγο σε ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της πόλης. Όπως σημειώνει, «είμαστε ενεργοί και εκδηλώνουμε ενδιαφέρον για το σχεδιασμό στην περιοχή μας.

Ζητάμε να είμαστε κοινωνοί των σχεδιασμών του Δήμου  για τη γειτονιά  μας και να συμμετέχουμε στη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Αγαπάμε και πονάμε την Αγία Τριάδα, γνωρίζουμε τις δυνατότητες της περιοχής, ξέρουμε πράγματα και μπορούμε να συνδράμουμε στο έργο σας. Ας μην παραμεριστεί για μια ακόμα φορά το  ιστορικό τμήμα της Παλιάς Πόλης, το οποίο πεθαίνει καθημερινά μετατρεπόμενο σε γκέτο ».

Ο ίδιος μάλιστα επικαλείται και την τοποθέτηση της κ. Κασωτάκη Μαρίας, προϊσταμένης της ΕΥΔ Περιφέρειας Κρήτης, με τίτλο «τα σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης στην προγραμματική περίοδο 2021-2027» σε σχέση με το ότι προβλέπονται στο νέο πρόγραμμα του ΠΕΠ Κρήτης 80 εκατομμύρια ευρώ για τα προγράμματα ΒΑΑ της Κρήτης. Όπως τονίζει, «αυτή η χρηματοδότηση αφορά αποκλειστικά και μόνο τις τέσσερις πόλεις πρωτεύουσες των νομών της Κρήτης για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα χρήματα δεν είναι μοιρασμένα. Όμως το Ηράκλειο, ως η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει τη μερίδα του λέοντος. Ο Σύλλογος θεωρεί ότι είναι, λογικό, δίκαιο και ρεαλιστικό το αίτημα να περιληφθούν τα έργα και οι δράσεις του στρατηγικού σχεδιασμού του URBACT για την Αγία Τριάδα, στη στρατηγική ΒΑΑ Ηρακλείου 2021-2027, ως υποπρόγραμμα, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό για την περιοχή μας.

Θεωρούμε ότι το Ηράκλειο πρέπει να διεκδικήσει και να πάρει 40 εκατ. ευρώ καθαρά για το ΒΑΑ του και από αυτά τα 20 να είναι για την Αγία Τριάδα. Τα δικαιούται».