H δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (open mall)
Σχέδιο δημιουργίας Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (open mall)

Ένα ακόμα βήμα στη κατεύθυνση της δημιουργίας Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (open mall) προχώρησε χθες το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνοντας την αποδοχή της χρηματοδότησης του έργου ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες για την υλοποίησή του.

Οι δημοτικές παρατάξεις υπερψήφισαν την εισήγηση με εξαίρεση τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που ψήφισε «παρών» αφού, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της Δημήτρης Βρύσαλης, με την υλοποίηση του προγράμματος θα δημιουργηθούν υπεραξίες στις τιμές των ακινήτων της αγοράς που θα εκτοπίσουν τους μικροεμπόρους οι οποίοι δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν τα μεγάλα κόστη που θα εκτοξευθούν και θα είναι διαχειρίσιμα μόνο από μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Όπως είναι γνωστό, το έργο υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου και του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020».

Η περιοχή παρέμβασης του προγράμματος οροθετείται δυτικά από την οδό Έβανς, βόρεια από την οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη, ανατολικά από τη Ζωγράφου και νότια από την Αβέρωφ, ενώ την περιοχή συμπληρώνουν οι οδοί Φ. Θεοδοσάκη, Τσικριτζή και Γιαννιτσών.

Η περιοχή για την οποία προτείνεται η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου αφορά στις οδούς Αβέρωφ (τμήμα) – Ζωγράφου – Χατζημιχάλη Γιάνναρη (τμήμα) – Σμύρνης – Ρούσου Χούρδου – Κοζύρη – Τσαγκαράκη – Γιαννιτσών (τμήμα).

Στο δημοτικό συμβούλιο οι Ρομά του καταυλισμού

Την πρώτη συνεδρίασή του για τη νέα χρονιά, πραγματοποίησε χθες το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, χωρίς τη συμμετοχή του δημάρχου Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινού ο οποίος δεν παραβρέθηκε, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα είχε αποχαιρετήσει τον αδελφό του Φίλιππο στην τελευταία του κατοικία.

Τον δήμαρχο Ηρακλείου αναπλήρωσε η αντιδήμαρχος Α. Πλεύρη, σε μια μακρά συνεδρίαση που άρχισε με την παρέμβαση αντιπροσωπείας του Συλλόγου Ελλήνων Ρομά “η Ελπίδα” οι οποίοι έθεσαν στο Σώμα μια σειρά από ζητήματα, σε σχέση με την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στον καταυλισμό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δρομολογηθούν λύσεις.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Κατσαρής περιέγραψε την κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι του καταυλισμού, τονίζοντας μεταξύ άλλων «βαρεθήκαμε να ζούμε στο σκοτάδι. Η κατάσταση είναι ανεπίτρεπτη. Τα παιδιά μας συνυπάρχουν με τα ποντίκια. Χρειαζόμαστε άμεσα υποδομές. Είμαστε Έλληνες πολίτες, δεν είναι δυνατόν να ζούμε σε παράγκες».

Ο ίδιος μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι 700 άνθρωποι που ζουν στον καταυλισμό, εστιάζοντας κυρίως στα παιδιά που, όπως είπε, αντιμετωπίζονται με άνισο τρόπο όσον αφορά στην εκπαίδευσή τους στο δημόσιο σχολείο. Ακολούθησε η τοποθέτηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης όπου ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο 357»  κ. Γ.Κουράκης υποστήριξε ότι πρέπει να «τρέξει» η διαδικασία της μετεγκατάστασης του καταυλισμού αφού η έκταση που καταλαμβάνει είναι δημοτική και έχει ενοικιαστεί.

Όπως είπε, πρέπει «να πάρουμε μια γενναία απόφαση για τη μετεγκατάσταση τους σε ανθρώπινες συνθήκες. Δεν τιμούν την Πολιτεία αυτές οι καταστάσεις. Να πάμε σε διάλογο για να βρούμε μια ανθρώπινη λύση». Αντίστοιχα, ο  κ.Ηλίας Λυγερός, επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών, σημείωσε ότι θα πρέπει «να γίνει μια ανοιχτή ευρεία συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο στο θέμα. Να βρεθεί άμεσα λύση, να δημιουργηθούν συνθήκες σοβαρής και ανεκτικής διαβίωσης».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Βρύσαλης  υπογράμμισε μεταξύ άλλων τις βαριές πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι, όπως είπε,  «στον 21ο αιώνα αυτοί οι συνάνθρωποι μας δεν έχουν βασικά δικαιώματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ευθύνες και στο κράτος αλλά και στις περιφερειακές αρχές. Την πρώτη κυρίαρχη ευθύνη δεν την έχουν αυτοί οι άνθρωποι».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Γ. Σισαμάκης υποστήριξε την ανάγκη ενός ανοικτού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, ενώ ο Ευρ. Κουκιαδάκης περιέγραψε τις δυσκολίες του σύνθετου προβλήματος καθώς υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με την εύρεση χώρων μετεγκατάστασης.

Όπως είπε «ο  μεγάλος στόχος που πρέπει να τεθεί είναι η εγκατάσταση των ανθρώπων σε σπίτια. Χρειάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα εθνικό όμως αυτό». Ο κ. Π.Ινιωτάκης σημείωσε την ανάγκη της συνεργασίας και με άλλους φορείς σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να το σηκώσει μόνος του ο Δήμος. Χρειάζεται η Περιφέρεια και το κράτος. Να συμφωνήσουμε όλοι ότι το πρόβλημα αυτό είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα της τετραετίας».

Αντίστοιχα η κ.Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη σημείωσε την ανάγκη  να υπάρξει «μια ενιαία λειτουργία των δύο ομάδων που ζουν εκεί και ένας συλλογικός σχεδιασμός από τον Δήμο, την Περιφέρεια και το κράτος». Από την πλευρά του, ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Περιουσίας Μανώλης Βασιλάκης περιέγραψε ένα δύσκολο πρόβλημα υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ενώσουμε δυνάμεις για να βρεθεί μια λύση.

Το πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο. Πράγματι πρέπει να εμπλακεί και το κράτος. Και συμφωνώ με τη σύσταση Επιτροπής από όλες τις παρατάξεις». Τέλος η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρένα Παπαδάκη ξεκαθάρισε ότι η λύση δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Είναι απαραίτητο ένα πλέγμα λύσεων που θα συνδιαμορφωθεί από όλους. Όπως είπε, έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με την Περιφέρεια και συγκεκριμένα με τον κ. Βαμβακά,

Παραίτηση ή απόλυση;

Άναψε τα “αίματα” χθες στο δημοτικό συμβούλιο η συζήτηση που αφορούσε την εργασιακή σχέση μιας γυναίκας με τον Δήμο, που έχει καταλήξει στα δικαστήρια, και μάλιστα χρειάστηκε να γίνει ολιγόλεπτη διακοπή, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση.

Πρόκειται για συμβασιούχο του Δήμου που, όπως  τονίσθηκε, δεν της καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα και προχώρησε σε επίσχεση εργασίας επειδή ήταν απλήρωτη. Αυτό θεωρήθηκε από την πλευρά του Δήμου ως “παραίτηση”.

Το γεγονός ότι η γυναίκα δεν προσλαμβάνεται εκ νέου, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ενώ η δημοτική Αρχή ζητούσε αναβολή της συζήτησης. «Η εργαζόμενη βγήκε εκτός πινάκων γιατί η υπηρεσία του Δήμου έδειξε ότι παραιτήθηκε οικειοθελώς» τόνισε η συνήγορος της, Ευτυχία Κατσαρού.

Τελικά αποφασίστηκε το ζήτημα να τεθεί ως μοναδικό σε συμβούλιο δια περιφοράς πριν τις 3 Φεβρουαρίου, που έχει προσδιοριστεί η δίκη.