Μητέρα παιδιών στη Γαύδο θέλει να εγκαταλείψει το νησί αφού δεν υπάρχει Γυμνάσιο για να φοιτήσουν τα μεγαλύτερα παιδιά της
Μητέρα παιδιών στη Γαύδο θέλει να εγκαταλείψει το νησί αφού δεν υπάρχει Γυμνάσιο

Κραυγή αγωνίας έρχεται από μητέρα ανηλίκου στη Γαύδο!

«Θα πρέπει ή να αφήσω τα παιδιά μου αμόρφωτα ή να εγκαταλείψουμε την ΓΑΥΔΟ. Και αν εγκαταλείψω την Γαύδο, όπως γίνεται σε όλα τα μικρά νησιά, θεωρώ υπόλογο το Υπουργείο Παιδείας», τονίζει μία μαμά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του International Hellenic Association.

Είναι ένας μη κερδοσκοπικός μη κομματικός οργανισμός που βοηθάει την Ελλάδα με 17 διάφορες επιτροπές.  Μεταξύ αυτών είναι και η επιτροπή  των Μικρών Ακριτικών Νησιών. Σκοπός αυτής της επιτροπής είναι να βοηθήσει αυτά τα οχτώ νησάκια (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι, Γαύδος, Αρκιοί, Ψέριμος, Τέλενδος, Θύμαινα) τα οποία έχουν ερημώσει κυρίως εξαιτίας της έλλειψης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Ευτυχία Γεωργακά, κάτοικος της ακριτικής Γαύδου, περιγράφει «Κατάγομαι από την Αθήνα, αλλά τα τελευταία 14 χρόνια ζω στην Γαύδο. (…) Πήρα την απόφαση να εγκατασταθώ στη Γαύδο, παντρεύτηκα και δημιούργησα την οικογένειά μου εδώ με τον σύζυγό μου Νίκο Λουγιάκη, ο οποίος έχει γεννηθεί και έχει ζήσει όλη τη ζωή του εδώ. Αποκτήσαμε μαζί τρία παιδιά και παρά τις πολλές και μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά δεν μας έχει περάσει από το μυαλό να εγκαταλείψουμε το νησί μας».

Όπως λέει, τα δύο μεγάλα παιδιά της οικογένειας πρέπει να συνεχίσουν στο Γυμνάσιο. «Ή θα πρέπει να αφήσω τα παιδιά μου αμόρφωτα ή θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την Γαύδο. Η Γαύδος έχει όλα κι όλα τέσσερα παιδιά και τα τρία είναι δικά μας», αναφέρει.

Τονίζει πως «αυτό που ζητάμε είναι να ανοίξουν οι γυμνασιακές τάξεις εδώ στο νησί. Έτσι δεν θα εγκαταλείψουμε το νησί μας, το σπίτι μας, τον πατέρα της οικογένειας. Με αυτή την τακτική, έφτασαν τα μικρά νησιά να εγκαταλείπονται και να ερημώνονται. Σχολεία που πριν 30 χρόνια είχαν 50 μαθητές τώρα είναι κλειστά(…).

Το δίλημμα  από την μεριά του Υπουργείου είναι ότι δεν μπορεί να στείλει τόσους καθηγητές που χρειάζεται ένα γυμνάσιο για να λειτουργήσει, μόνο και μόνο για δύο μαθητές.  Εμείς προτείνουμε να έρθουν μόνο δύο καθηγητές και τα υπόλοιπα μαθήματα να καλύπτονται διαδικτυακά με καθηγητές από τη δευτεροβάθμια Χανίων και με επιτήρηση αυτών των δύο καθηγητών που θα βρίσκονται εδώ.  Ήδη από το δημοτικό σχολείο, τα παιδιά κάποια από τα μαθήματα τα κάνουν μέσω τηλεδιάσκεψης με δασκάλους από την πρωτοβάθμια Χανίων μια και η Περιφέρεια Κρήτης έχει επανδρώσει το δημοτικό σχολείο με διαδραστικό πίνακα και όλα τα απαραίτητα για να διδάσκονται τα παιδιά εξ‘ αποστάσεως.»