ΚΟΥΡΕΤΑΣ-ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ Συμφώνησαν να μελετήσουν το... τραμ

Με χρηματοδοτικό πλαίσιο τις προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης, Λότζια και «Αττικό Μετρό» συμφώνησαν χθες να επαναφέρουν ένα σχεδιασμό βγαλμένο από το μακρινό παρελθόν της 10ετίας του ΄90 και αφορά στη δημιουργία τράμ. Πρώτο βήμα  είναι η  ανάθεση μελέτης βιωσιμότητας και σκοπιμότητας στο πλαίσιο οποίας θα γίνει μια αναλυτική κυκλοφοριακή ανάλυση που θα εξετάζει ενδελεχώς  όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τα επίπεδα κάλυψης των μέσων μαζικής μεταφοράς συνδυαστικά με τις σύγχρονες ανάγκες που υπάρχουν.

Αυτό αποφασίστηκε χθες στη διάρκεια συνάντησης που είχε με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Αττικό Μετρό» κ. Νίκο Κουρέτα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης όπου αφού συμφώνησαν ότι το Ταμείο Συνοχής δίνει μεγάλες χρηματοδοτικές δυνατότητες σε ένα τέτοιο εγχείρημα,  συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για το είδος της μελέτης που πρέπει να ακολουθήσει και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη, επιλέχθηκε να γίνει η μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας που θα τεκμηριώσει και την αναγκαιότητα του έργου.

Η μελέτη αυτή αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από ανοικτά ζητήματα με πρώτο αυτό της καταγραφής των σύγχρονων αναγκών των μετακινήσεων αλλά και τα δεδομένα που αφορούν την ίδια την πόλη και τη δυναμική που αναπτύσσει μέσα από τον τουρισμό την εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γ. Αναστασάκης

Ο ίδιος εξηγεί ότι κεντροβαρούς σημασίας δεδομένο στη συζήτηση αυτή, είναι το δεδομένο πια ότι το αεροδρόμιο θα φύγει από τη σημερινή θέση του, άρα δημιουργούνται νέες ανάγκες, κίνησης των πολιτών, ενώ στη σκακιέρα του σχεδιασμού μπαίνει ταυτόχρονα η δυναμική που αναπτύσσει η πόλη από το λιμάνι λόγω κρουαζιέρας,  και οι προοπτικές σύνδεσης με το ΕΛΜΕΠΑ το Πανεπιστήμιο, το ΙΤΕ την Κνωσό. Άρα τίθεται επί τάπητος μια διευρυμένη προσέγγιση των σύγχρονων κυκλοφοριακών αναγκών που μένει να τεκμηριωθούν και μέσα από τη μελέτη βιωσιμότητας.

Όπως είναι γνωστό, ο σχεδιασμός αυτός είναι βγαλμένος από τη δημοτική περίοδο της δημαρχίας Ασλάνη  τον οποίο η δημοτική Αρχή είχε προσεγγίσει θετικά στην προ covid περίοδο, αλλά η έλευση της πανδημίας όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος τα πήγε όλα ένα βήμα πίσω.

Ο κ. Αναστασάκης τονίζει ότι «το Ηράκλειο, ως αστικό κέντρο μεγάλου μεγέθους σε επίπεδο χώρας, μητροπολιτικού χαρακτήρα σε επίπεδο Κρήτης, και πλέον του πρώτου πόλου σε αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει μια σειρά ζητημάτων που αφορούν σε έλλειψη συνδυασμένου πολεοδομικού και κυκλοφοριακού σχεδιασμού, στη λήψη αποσπασματικού χαρακτήρα μέτρων κατά το κρίσιμο διάστημα επέκτασης της πόλης, σε ελλειμματικές υποδομές για τον πεζό και τον ποδηλάτη, στην απουσία χάραξης ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη δημόσια συγκοινωνία και πλήθος άλλων ζητημάτων σχετικών με τις μεταφορές.

Η υφιστάμενη κατάσταση του συγκοινωνιακού μοντέλου της πόλης συσχετίζεται άμεσα με τα χρόνια ζητήματα της πολεοδομικής ανάπτυξης και κυκλοφοριακής αταξίας στην πόλη, η οποία εδραίωσε το ρόλο του Ι.Χ. και των άλλων μηχανοκίνητων ιδιωτικών οχημάτων προκαλώντας μια ανάπτυξη του συστήματος μεταφορών προσανατολισμένη αυστηρά στην ιδιωτική μετακίνηση, τη χρήση των επιβατικών Ι.Χ. αυτοκινήτων και μηχανοκίνητων δίκυκλων.

Αναγνωρίζοντας τα παραπάνω, ο Δήμος Ηρακλείου έχει εκκινήσει τις διαδικασίες ανάθεσης για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), ενώ έχει αναπτύξει προκαταρκτική στρατηγική για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, η οποία υλοποιείται με συστηματικό τρόπο. Παράλληλα είναι σε διαδικασία αναθεώρησης της Κυκλοφοριακής Μελέτης Παλιάς Πόλης. Στο παραπάνω πλαίσιο ο Δήμος Ηρακλείου εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης δικτύου σταθερής τροχιάς δηλαδή τράμ, τις δυνατότητες και την τεχνικο-οικονομική βιωσιμότητα ενός τέτοιου έργου υποδομής στην πόλη».