Η φωτορεαλιστική προσέγγιση της υπό διαμόρφωση παραλίας στον κόλπο του Δερματά είναι εντυπωσιακή
Η φωτορεαλιστική προσέγγιση της υπό διαμόρφωση παραλίας στον κόλπο του Δερματά είναι εντυπωσιακή

Μπάνιο στον κόλπο του Δερματά θα μπορούν να κάνουν το καλοκαίρι οι Ηρακλειώτες, αφού το φωτορεαλιστικό σχέδιο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου που παρουσιάζει η «Π», δείχνει την εικόνα μιας θελκτικής παραλίας που ανακτά τη χαμένη της αίγλη την οποία θα πάρει η περιοχή μετά την ολοκλήρωση των έργων που εκτελούνται.

Στο πλαίσιο του έργου, όλος ο κόλπος του Δερματά που καλύπτει μια έκταση μήκους 100 μέτρων  θα αποκτήσει παραλία 25 μέτρων στην οποία θα μπορούν να απολαμβάνουν ξανά το μπάνιο τους οι πολίτες. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση που έρχεται να αλλάξει τη λειτουργική χρήση ενός ιστορικού τμήματος του παραλιακού μετώπου, αφού θεμελιώνονται συνθήκες για την επανασύνδεσή του με την πόλη.

Όπως είναι γνωστό, το έργο της αποκατάστασης του κόλπου του Δερματά είναι μια μεγάλη παρέμβαση που φέρει την προσωπική σφραγίδα του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος από την αρχή εξέφρασε την πολιτική του βούληση να αποκατασταθεί το πολύ σημαντικό αυτό τμήμα του ιστορικού κέντρου, που αποτελεί νευραλγικό τμήμα της παραλιακής ζώνης του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γ. Αναστασάκη, σε αυτή τη φάση  «κατασκευάζονται τα συρματοκιβώτια που προβλέπει η μελέτη για τη δυτική ράμπα, συμπληρώνονται οι ογκόλιθοι για την ενίσχυση των τοίχων αντιστήριξης και θα ακολουθήσουν φυτεύσεις και τελικές διαμορφώσεις σε όλες τις επιφάνειες μέσα στον Μάρτιο προβλέπεται η εκκίνηση της  διαδικασίας τοποθέτησης των γεωυφασμάτων στον πυθμένα που θα επιτρέψουν την προσάμμωση».

Όπως είναι γνωστό, μετά τη στήριξη του πρανούς που είχε καταρρεύσει στον κόλπο Δερματά  με την τοποθέτηση λιθορριπής,  προέκυψε από  μελέτη του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας,  στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης «ερευνητικό έργο για τη διερεύνηση των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής στα ενετικά τείχη και στο δυτικό παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ηρακλείου» ότι για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η διάβρωση στην περιοχή του κόλπου   πρέπει  να μειωθεί η ένταση του κυματισμού στην περιοχή.

Κρίθηκε  επιτακτική η ανάγκη για  την τεχνητή αναπλήρωση της ακτογραμμής του κόλπου(προσάμμωση) ως πρόσθετο μέτρο προστασίας των υποδομών αλλά και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που αφορά κυρίως το τμήμα της ενετικής παράκτιας οχύρωσης και της ομώνυμης πύλης στον κόλπο του Δερματά.

Το έργο αφορά την προσωρινή διαμόρφωση του κόλπου Δερματά, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αντιδιαβρωτική προστασία του κόλπου και του παράκτιου ενετικού τείχους και συγκεκριμένα αφορά εργασίες  προσάμμωσης και τη διαμόρφωση δύο ραμπών που θα συνδέουν τον ανοικτό δημόσιο χώρο στο επίπεδο της πόλης μεταξύ  του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του πρώην ξενοδοχείου Ξενία με το νέο επίπεδο της παραλίας μετά την προσάμμωση.