Κοντά σε συμφωνία Δήμος και ΟΑΚ για το κτήριο της Αγίου Τίτου

Στις 14 Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει η αποσφράγιση των προσφορών που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που βρίσκεται στον αέρα για το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του εμβληματικού κτηρίου που βρίσκεται επί  της οδού Αγίου Τίτου, στο κέντρο της πόλης και είναι ιδιοκτησίας του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα αποφασιστικό βήμα για την αξιοποίηση του εμβληματικού ιστορικού κτηρίου, για το οποίο υπάρχει αγωνία της τοπικής κοινωνίας να μην παραμείνει κουφάρι ανεκμετάλλευτο αλλά να αξιοποιηθεί λειτουργικά.

Το κτήριο το οποίο βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη Λότζια, επί της οδού Αγίου Τίτου και στεγαζόταν πολλά χρόνια πριν ο τηλεοπτικός σταθμός της ΕΡΤ και το σούπερ μάρκετ της Ένωσης, είναι διατηρητέο καθώς στους υπόγειους χώρους του βρίσκεται μια δίχωρη θολωτή δεξαμενή της περιόδου της ενετοκρατίας.

Το τριώροφο  κτήριο το οποίο αθροιστικά αριθμεί 869,16 τμ,  στο παρελθόν υποθηκεύτηκε από τράπεζες και εργολάβους.  Μετά από μια συντονισμένη διαχείριση, η διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κατάφερε να το απελευθερώσει από τα οικονομικά βαρίδια που είχε φορτωθεί κάνοντας άρση της υποθήκης και πετυχαίνοντας  δηλωθεί κανονικά στο κτηματολόγιο ελεύθερο των κατασχέσεων που το βάραιναν.

Η μεγάλη παρέμβαση αποκατάστασης του κτηρίου θα γίνει με χρηματοδότηση 1.481.800,00 ευρώ που εξασφαλίστηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 και στον Άξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων» αφού έλαβε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ο πρόεδρος του ΟΑΚ κ. Θεόδωρος Νίνος δεν κρύβει την ικανοποίηση του για την εξέλιξη της διαδικασίας εκφράζοντας παράλληλα την ευχή του να υπάρξει το ανάλογο εργολαβικό ενδιαφέρον ώστε εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις και εμπλοκές στον προσυμβατικό έλεγχο να μπορεί γρήγορα το έργο να συμβασιοποιηθεί, και να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το συγκεκριμένο κτήριο δεν αντιμετωπίζεται σαν ένα απλό ένα περιουσιακό στοιχείο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ακριβώς επειδή υπάρχει και η διάσταση που αφορά στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα σύμβολο της «πολιτιστικής κληρονομιάς» της πόλης του Ηρακλείου, το οποίο τόσο ως ιδιοκτήτες, όσο και ως «Οργανισμός» Παγκρήτιου χαρακτήρα οφείλαμε  να το αποδώσουμε στην κοινωνία, έτσι όπως του αρμόζει.

Ο κ. Νίνος σημειώνει ότι ο βασικός σχεδιασμός του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης είναι στο χώρο αυτό να στεγαστούν τα γραφεία του ΟΑΚ αλλά η προσέγγιση αυτή δεν είναι μονοσήμαντη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μελετηθούν και άλλα σενάρια, τα οποία θα εξεταστούν με προσοχή εφόσον διατυπωθούν συμφέρουσες προτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για παράδειγμα και από το Δήμο Ηρακλείου αφού το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται μια ανάσα από τη Λότζια.

Η προσέγγιση αυτή γίνεται δεκτή με ανακούφιση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής που έχει  εκφράσει τις προθέσεις της να έρθει σε επαφή με τον Οργανισμό προκειμένου να στεγάσει σημαντικές λειτουργίες του, αφού η έλλειψη διαθέσιμων χώρων στο κέντρο της πόλης είναι ασφυκτική, με αποτέλεσμα ο Δήμος να μην μπορεί να αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες με τον τρόπο που θα έπρεπε.