Στην καρδιά του προβλήματος της οικιστικής ανοικοδόμησης, που είναι το κρίσιμο ζητούμενο για όλες τις πληγείσες σεισμόπληκτες περιοχές του Δήμου Μινώα, έρχεται να δώσει απάντηση η εναλλακτική πρόταση την οποία προωθεί στην Κυβέρνηση ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας «η Ελπίδα», με την προοπτική να δρομολογηθεί σχέδιο νόμου στην κατεύθυνση αυτή.
Όπως είναι γνωστό, ένα από τα κορυφαία ζητήματα που έχουν μπροστά τους οι σεισμόπληκτοι, αφορά στο γεγονός ότι οι τιμές με τις οποίες αποζημιώνονται είναι του 2011 και καμία σχέση δεν έχουν με τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μένουν οικονομικά ακάλυπτοι και κάτω από αυτές τις συνθήκες να είναι κυριολεκτικά ασύμφορο να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος προτείνει στην όλη διαδικασία της αποζημίωσης να «κουμπώσει» ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που επλήγησαν από σεισμό, με την ονομασία “ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ”. Έτσι ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου να αποζημιώνεται και για την αποκατάσταση του κτίσματος του αλλά και το ποσό που θα εισπράττει να είναι προσαυξημένο και με την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου του.
Η πρόταση έχει ήδη αποσταλεί προς τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο, στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στους οποίους προτείνεται να δρομολογηθεί σχέδιο νόμου το οποίο να θεσμοθετεί τα προτεινόμενα.
Η πρόταση φέρει την υπογραφή του οικονομολόγου Στέλιου Κανάκη και της πολιτικού μηχανικού Μαρίας Γρηγορίου που όπως ξεκαθαρίζουν στοχεύει στο να επιτευχθεί παράλληλα με την επισκευή των κτηρίων και η ενεργειακή τους αναβάθμιση. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Κανάκης, τα κτήρια ούτε νοείται να είναι μόνο στατικά ασφαλή ή μόνο ενεργειακά αποδοτικά ούτε νοείται να εκτελούνται εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και σε μεταγενέστερο χρόνο εργασίες επισκευής ή το αντίστροφο.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η πρόταση αφορά σε κατοικίες που χαρακτηρίστηκαν στα δελτία επανελέγχου κίτρινα ή πράσινα και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι είναι δικαιούχοι και λήπτες στεγαστικής συνδρομής επισκευής η διαδικασία υποβολής θα γίνεται στα πλαίσια της στεγαστικής συνδρομής ως συμπληρωματική μελέτη και ο μέγιστος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης θα είναι 28.000,00 ευρώ για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία.
Ειδικότερα αυτό το οποίο επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου «Ελπίδα» «μετά το σεισμό δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες και δεδομένα και υπό αυτό το πρίσμα οφείλουμε να προσαρμόσουμε υφιστάμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στο πρόγραμμα στεγαστικής συνδρομής και να εξασφαλίσουμε τη διαλειτουργικότητα του ώστε παράλληλα με την επισκευή των υφιστάμενων κτηρίων που επλήγησαν από το σεισμό, να επιτευχθεί και η ενεργειακή τους αναβάθμιση.
Σήμερα η διαλειτουργικότητα μεταξύ του υφιστάμενου προγράμματος εξοικονομώ κατ΄οίκον και της στεγαστικής συνδρομής δεν επιτυγχάνεται καθώς το υφιστάμενο πρόγραμμα εξοικονομώ έχει συγκεκριμένες χρονικές περιόδους υποβολής που εκ των πραγμάτων δεν ταυτίζονται με τους χρόνους έναρξης και ολοκλήρωσης των εργασιών επισκευής. Αντίστοιχα οι όροι και οι προϋποθέσεις του υφιστάμενου εξοικονομώ κατ΄οίκον θα απέκλειε σχεδόν το σύνολο των κατοικιών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της πράσινης μετάβασης της περιοχής.
Επίσης οι χρόνοι που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής δυσχεραίνουν, ενίοτε είναι και απαγορευτικοί για την ολοκλήρωση των εργασιών του υφιστάμενου προγράμματος “εξοικονομώ κατ’ οίκον” ταυτόχρονα με τη στεγαστική συνδρομή. Προτείνεται λοιπόν για τις κατοικίες που επλήγησαν να εφαρμοστεί η Πράσινη Συνδρομή Κατ΄οίκον.
Το πρόγραμμα αυτό αφορά σε επιχορήγηση κεφαλαίου και κάλυψης κόστους ενεργειακών επιθεωρήσεων για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας των κατοικιών που επλήγησαν από το σεισμό και ως εκ τούτου απαιτείται να εκτελεστούν σε αυτές εργασίες επισκευής, δηλαδή σε κατοικίες που χαρακτηρίστηκαν στα δελτία επανελέγχου από τις αρμόδιες επιτροπές ελέγχου κίτρινα ή πράσινα.
Με τον τρόπο αυτό η δυσλειτουργικότητα μεταξύ πράσινης συνδρομής κατ΄οίκον και στεγαστικής συνδρομής επιτυγχάνεται διότι η φύση εκτέλεσης των εργασιών επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης είναι τέτοια που και οι δύο εργασίες αφορούν σε επεμβάσεις κυρίως στο κέλυφος του κτηρίου. Η μία επηρεάζει τεχνικά την άλλη αλλά και χρονικά συνδέονται μεταξύ τους, στο τελικό αποτέλεσμα το οποίο είναι μια κατοικία ασφαλής στατικά και ενεργειακά αποδοτική. Δε νοείται να είναι μόνο στατικά ασφαλής ή μόνο ενεργειακά αποδοτική».
Όπως σημειώνει η κ. Γρηγορίου και ο κ. Κανάκης, «λόγω της φύσεως των παρεμβάσεων της πράσινης συνδρομής κατ’ οίκον επιτυγχάνονται πολλαπλά οφέλη. Ενεργοποιούνται κονδύλια από ταμεία τα οποία έχουν υπερβάλλοντες πόρους όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι απαραίτητα εθνικούς πόρους. Δημιουργείται επιπλέον κίνητρο για την επισκευή κτηρίων που ειδάλλως δεν θα επισκευαζόταν και θα παρέμεναν εφ όρου ζωής σεισμόπληκτα. Αυξάνεται η εμπορική αξία των κτηρίων.
Επιτυγχάνεται η οικονομία κλίμακας καθώς εκτελούνται εργασίες ταυτόχρονα συντάσσεται και κατατίθεται ένας φάκελος και υλοποιείται ο έλεγχος μέσα από μια διαδικασία από τον ίδιο φορέα – ελεγκτή μηχανικό.