ΔΕΡΜΑΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ

Την αρχή του τέλους για την αποχωροθέτηση του Δερματά ως Τουριστικού Λιμένα σηματοδοτεί η κατάθεση στη Βουλή, του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Η είδηση έδινε δεκτή με ικανοποίηση από τη Λότζια που περίμενε καιρό στη γωνία για να βάλει μπροστά το σχέδιο της να διαμορφώσει παραλία στον κόλπο του Δερματά. Για το σκοπό αυτό στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα τεθεί η κατακύρωση του αποτελέσματος της δημοπράτησης της μελέτης του νέου έργου που θα δρομολογηθεί στην περιοχή και θα περιλάβει και το δυτικό τμήμα του κόλπου αριστερά της Ηλεκτρικής.

Η νομική δέσμευση που υπάρχει μέχρι και σήμερα και αφορά στη δημιουργία Μαρίνας στον κόλπο του Δερματά, περιόριζε το Δήμο Ηρακλείου στο έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας που είχε επιχειρήσει στο παρελθόν αφού όλες οι παρεμβάσεις που δρομολογούσε έπρεπε να είναι ανατάξιμες. Όμως ο αποχαρακτηρισμός της Μαρίνας στον κόλπο του Δερματά που τροχοδρομείται τώρα,  λύνει τα χέρια της δημοτικής Αρχής για να διαμορφώσει τη θελκτική παραλία που πάντα οραματιζόταν  θα οδηγήσει και πάλι τους Ηρακλειώτες να κάνουν το μπάνιο τους στην περιοχή όπως στη δεκαετία του ΄50- ΄70.

Η ένταξη του αποχαρακτηρισμού της Μαρίνας του κόλπου του Δερματά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, ήρθε μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Λότζια σε κυβερνητικά στελέχη, σφραγίζει μια μακροχρόνια αντιπαράθεση που δίχασε την τοπική κοινωνία από τις αρχές της 10ετίας του ΄90 και μάλιστα έφτασε μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο δρόμος για την αποχωροθέτηση του κόλπου του Δερματά όπως είχε αποκαλύψει η «Π» άνοιξε όταν η 13η ΕΒΑ, έδωσε το «πράσινο φως» για τον αποχαρακτηρισμό του κόλπου, όπου με απόφαση της πρώην υπουργού Πολιτισμού Ντόρας Μπακογιάννη το 1993 είχε ενταχθεί στην κατηγορία των  τουριστικών λιμένων.

Μέσα από αυτή τη διαδρομή τροχοδρομείται ο αποχαρακτηρισμός του κόλπου του Δερματά που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την αξιοποίηση της περιοχής σε νέο πλαίσιο και με νέα δεδομένα.

Η νέα μελέτη που θα ανατεθεί θα προβλέπει πιο βαριά έργα τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ύφαλο ή ένα κυματοθραύστη τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Γ. Αναστασάκης που σημειώνει παράλληλα ότι θα πρέπει να προχωρήσει και μια νέα περιβαλλοντική μελέτη με βάση τις εργασίες που πρόκειται να δρομολογηθούν.

Όλα τα ζητήματα αυτά θα εξεταστούν ένα προς ένα μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού, που θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι πραγματικά ευτυχές το γεγονός ότι η δρομολόγηση του αποχαρακτηρισμού, συγχρονίστηκε και συνέπεσε με την έγκριση της μελέτης του έργου γεγονός που σηματοδοτεί μια δυναμική επανεκκίνηση ενός οραματικού σχεδίου το οποίο είναι απολύτως ταυτισμένο με τις ανάγκες της πόλης.