Κοινοβουλευτική παρέμβαση Ευάγγελου Αποστολάκη για τα σχολικά κενά

Με κοινοβουλευτική του ερώτηση ο ανεξάρτητος Βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης αναδεικνύει πως ακόμη μια σχολική χρονιά ξεκίνησε με χιλιάδες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς αφού όπως φαίνεται ακόμα και στα τέλη Σεπτεμβρίου όπου και θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση προσλήψεων οι ακάλυπτες θέσεις εκπαιδευτικών θα είναι περίπου 15.500 πανελλαδικά.

Ο κ. Αποστολάκης σημειώνει ότι και στον Νομό Ρεθύμνου υπάρχουν ακάλυπτες θέσεις με 77 κενά στη γενική παιδεία και 160 κενά στην Ειδική Αγωγή σε όλες τις βαθμίδες και ειδικότητες. Στην ερώτηση τονίζεται και το σοβαρό πρόβλημα των κτιριακών υποδομών όπου παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις ή ακατάλληλες για τον σκοπό τους υποδομές. Ο Βουλευτής αναφέρει την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΠΑΛ Ρεθύμνου , το Μουσικό Σχολείο καθώς και για το νέο Ειδικό Σχολείο.

Ως σημαντική πρόκληση για την επαρκή στελέχωση των σχολείων αναγνωρίζεται και η στεγαστική κρίση που ταλανίζει και τους εκπαιδευτικούς που για να βρουν σπίτι στην περιοχή διορισμού τους καλούνται να πληρώσουν εξαιρετικά υψηλά μισθώματα ενώ οι μισθοί τους παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Το πρόβλημα σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο είναι οξύτερο και χρήζει άμεσης παρέμβασης από το κράτος για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση.

Για τα ζητήματα αυτά ο Ευάγγελος Αποστολάκης καλεί την κα Υπουργό να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

1). Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη κάλυψη των 110 και πλέον κενών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και των ελλείψεων στα Ολοήμερα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας στο Ν. Ρεθύμνου; Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε κάλυψη των πραγματικών λειτουργικών κενών με μόνιμους διορισμούς και όχι με ημίμετρα;

2). Για την ειδική αγωγή, πότε θα επιτευχθεί 100% κάλυψη των αναγκών σε παράλληλη στήριξη και τμήματα ένταξης στο Ρέθυμνο, ώστε κανένας μαθητής να μην μένει χωρίς υποστήριξη από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους;

3). Προτίθεστε να προχωρήσετε στην ανέγερση νέου κτιρίου για το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου και στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος στο Μουσικό Σχολείο και εάν ναι ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου;

4). Πότε θα παραδοθεί έτοιμο προς χρήση το κτίριο του πρώην ΚΕΓΕ για τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου;

5). Προτίθεστε να θεσπίσετε άμεσα επίδομα στέγασης για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε περιοχές με υψηλό κόστος διαβίωσης όπως το Ρέθυμνο ή να προχωρήσετε στην παροχή κίνητρων σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς κατοικίας;

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 11.09.2026
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό
Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Θέμα: 21.500 πανελλαδικά κενά στη Δημόσια Εκπαίδευση – Ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή στον Νομό Ρεθύμνου, οικονομική εξαθλίωση εκπαιδευτικών και υποχρηματοδότηση των σχολικών υποδομών.

Με το «πρώτο κουδούνι» της σχολικής χρονιάς 2026-2027, η κατάσταση στα σχολεία του Νομού Ρεθύμνου, αλλά και συνολικά στη χώρα, αποδομεί πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν ομαλής έναρξης. Η πραγματικότητα που βιώνουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς αποτυπώνεται στα αριθμητικά δεδομένα: τα συνολικά καταγεγραμμένα κενά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ανέρχονταν πανελλαδικά, παραμονή της έναρξης των σχολείων, σε 51.500. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών, τα κενά στη χώρα παραμένουν στις 21.500, ενώ με τη συνυπολογιζόμενη δεύτερη φάση προσλήψεων στα τέλη Σεπτεμβρίου, η χρονιά θα συνεχίσει να διεξάγεται με τουλάχιστον 15.500 ακάλυπτες θέσεις εκπαιδευτικών, εκ των οποίων οι 12.000 αφορούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ειδικότερα, στο Νομό Ρεθύμνου, η σχολική χρονιά ξεκινά υπό καθεστώς λειτουργικής ασφυξίας, με 77 κενά στη γενική παιδεία και 160 κενά στην Ειδική Αγωγή σε όλες τις βαθμίδες και ειδικότητες. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καταγράφονται άνω των 110 λειτουργικών κενών εξαναγκάζοντας τους μαθητές να αποχωρούν στο τετράωρο και αποδιοργανώνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία. Η κυβερνητική αδιαφορία εντοπίζεται και στην Ειδική Αγωγή όπου πανελλαδικά τα κενά αγγίζουν τις 7.700 θέσεις. Στο Ρέθυμνο, η κάλυψη των θέσεων αυτών στη Δευτεροβάθμια μόλις που φτάνει το 60%. Η καθυστέρηση και η έλλειψη κάλυψης στις παράλληλες στηρίξεις μετακυλίει το κόστος της δημόσιας δωρεάν παιδείας, στις οικογένειες. Γονείς που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους ιδιωτική παράλληλη στήριξη, δηλαδή εξωτερικό δάσκαλο, δημιουργώντας εκπαιδευτικές ανισότητες αδιανόητες για ένα κοινωνικό κράτος, ενώ οι οικονομικά αδύναμες οικογένειες βλέπουν τα παιδιά τους, χωρίς βοηθητική εκπαίδευση, να υστερούν και να περιθωριοποιούνται. Στην ως άνω εικόνα πρέπει να προστεθεί και το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης, από την οποία το Ρέθυμνο δεν εξαιρείται, και σε συνδυασμό με την ακρίβεια δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την διαβίωση των εκπαιδευτικών. Με εισαγωγικό μισθό 800 ευρώ και ενοίκια που αγγίζουν τα 500 ευρώ για ένα σπίτι- δυάρι, οι αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενοι καλούνται να «αυτοχρηματοδοτήσουν» την εργασία τους. Αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής απαίτησης είναι οι 2.000 αρνήσεις αποδοχής πρόσληψης την τελευταία διετία πανελλαδικά, καθώς και το πρωτοφανές φαινόμενο 20.000 πτυχιούχοι καθηγητικών σχολών φέτος να μην υποβάλλουν καν αίτηση στους πίνακες διορισμού.

Έτσι, η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία και σε αυτή την εικόνα συνηγορούν και οι σοβαρές ελλείψεις στις κτιριακές υποδομές. Πιο συγκεκριμένα στον Νομό Ρεθύμνου παρατηρούμε: Στο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, στο οποίο φοιτούν περισσότεροι από 700 μαθητές, παρατηρείται συνωστισμός μαθητών και καθηγητών ενώ παράλληλα η έλλειψη εργαστηριακών χώρων υπονομεύει την επαγγελματική τους εκπαίδευση καθιστώντας επιτακτική την άμεση ανάληψη ενεργειών ανέγερσης νέου σχολικού κτιρίου. Στο Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου οι εκατοντάδες μαθητές που επιλέγουν τη μουσική παιδεία στοιβάζονται σε χώρους που αγγίζουν τα όρια της ασφυξίας. Επιπλέον το υφιστάμενο κτίριο είναι ακατάλληλο για τέτοια χρήση, δεν τηρεί τις ελάχιστες προδιαγραφές για την αρμονική συνύπαρξη αιθουσών μαθημάτων γενικής παιδείας με χώρους υψηλής ηχομόνωσης και ακουστικής, στούντιο ηχογράφησης και αμφιθέατρο συναυλιών. Για το νέο Ειδικό Σχολείο στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΕΓΕ, παρά τις υποσχέσεις, οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις κρατούν καθηλωμένους χρόνια μαθητές και εκπαιδευτικούς στις υφιστάμενες άκρως ακατάλληλες εγκαταστάσεις.

Επειδή οι ελλείψεις της Δημόσιας Εκπαίδευσης, σε μέσα και προσωπικό, είναι πάγιες και γνωστές και δεν προκύπτουν ως έκτακτη συνθήκη κατά την έναρξή του σχολικού έτους.

Επειδή το δικαίωμα κάθε παιδιού στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία είναι αναφαίρετο και αποτελεί βασική υποχρέωση της Πολιτείας.

Επειδή η Κυβέρνηση διατείνεται ότι επιθυμεί να δώσει λύσεις στο πολύ σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Επειδή οι εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας βιώνουν συνθήκες απαξίωσης του επαγγέλματος και του έργου τους από την ίδια την Κυβέρνηση,

Ερωτάται η κα. Υπουργός:

1). Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη κάλυψη των 110 και πλέον κενών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και των ελλείψεων στα Ολοήμερα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας στο Ν. Ρεθύμνου; Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε κάλυψη των πραγματικών λειτουργικών κενών με μόνιμους διορισμούς και όχι με ημίμετρα;

2). Για την ειδική αγωγή, πότε θα επιτευχθεί 100% κάλυψη των αναγκών σε παράλληλη στήριξη και τμήματα ένταξης στο Ρέθυμνο, ώστε κανένας μαθητής να μην μένει χωρίς υποστήριξη από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους;

3). Προτίθεστε να προχωρήσετε στην ανέγερση νέου κτιρίου για το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου και στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος στο Μουσικό Σχολείο και εάν ναι ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου;

4). Πότε θα παραδοθεί έτοιμο προς χρήση το κτίριο του πρώην ΚΕΓΕ για τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου;

5). Προτίθεστε να θεσπίσετε άμεσα επίδομα στέγασης για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε περιοχές με υψηλό κόστος διαβίωσης όπως το Ρέθυμνο ή να προχωρήσετε στην παροχή κίνητρων σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς κατοικίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ευάγγελος Αποστολάκης